Adatvédelmi nap: az OTRS megosztja tippjeit arról, hogy miként lehet védekezni a kibertámadásokkal szemben

forrás: Prím Online, 2019. január 23. 12:55

Az éves adatvédelmi nap, amely január 28-án kerül megrendezésre, egyre fontosabb a közelmúltban történt hacker-támadások miatt. Ebben a hónapban, több száz német politikus és celebritás privát adatai kerültek ki az internetre. Az USA-ban a Starwood hotellánc több mint 500 millió ügyféladatával történt visszaélés. Ez csak kettő a kiberbűnözés számtalan példája közül.

Az adatvédelmi napot eredetileg az Európa Tanács kezdeményezte 2006-ban. 2008-ban a National Cyber Security Alliance (NCSA) kiterjesztette a kezdeményezést az USA-ban és egész Észak-Amerikában is. A nap célja az adatvédelmi tudatosság növelése világszerte.

 

Az OTRS Group által az IT igazgatók és vezetők között nemrégiben végzett felmérés szerint az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában a válaszadók több mint egyharmada (34%) nagyon aggódik a kiberbűnözés miatt, míg 29% nyilatkozott úgy, hogy aggódik. Ijesztő, hogy az IT vezetők mindössze 34%-a állította, hogy alaposan fel van készülve a biztonsági incidensekre, míg 35%-uk gondolja úgy, hogy fel van készülve.

 

„Sajnos, nincs lehetőség a kibertámadások elleni teljes védelemre, de a többszintű biztonsági gyakorlatok egyértelmű folyamatokkal, technikai felkészüléssel, képzéssel és gyors reakcióval a kockázat csökkenthető” – mondta Jens Boethe, az OTRS Group globális tanácsadási igazgatója. „A kiberbűnözés elleni harc mindig a vállalatok, a kormány és a digitális felhasználók közös felelőssége.”

 

 

Mint hivatalos NCSA „Data Privacy Day 2019 Champion”, az OTRS Group a következő fontos tanácsokat állította össze a vállalatoknak:

 

Biztosítsa a zökkenőmentes folyamatokat

Fogadja ezeket a folyamatokat és munkafolyamatokat - mind a fenyegetések elleni védelem, mind a támadásokra való reagálás érdekében. Határozza meg a folyamatokat most, hogy értékes időt takarítson meg később: minél rövidebb a támadás, annál kisebb a kár.

 

Vegye figyelembe a szükséges technikai óvintézkedéseket

Még a látszólag kis technikai óvintézkedések is segíthetnek a támadások megelőzésében. Telepítsen tűzfalakat, víruskereső rendszereket, titkosítási eszközöket, biztonsági frissítéseket és behatolásérzékelő rendszereket. Ha nem rendelkezik szakértelemmel, kérjen tanácsadót a biztonsági rések azonosításához és javításához.

 

Biztosítson rendszeres képzéseket

Kapcsolja be az összes érdekelt felet, és rendszeresen tájékoztassa őket az esetleges eseményekről és a technikai óvintézkedésekről. Minden alkalmazottnak tudnia kell, hogy mennyire fontos a folyamatok fenntartása, hogy megakadályozzák a hackerek hozzáférését a hálózathoz és azt, hogy káoszt okozzanak.

 

Vészhelyzet esetén gyorsan és biztonságosan reagáljon

Amikor a riasztás megszólal, a lehető leghamarabb indítsa el a vészhelyzeti forgatókönyvet. Egy olyan rendszer, mint a STORM powered by OTRS megkönnyíti ezt. A kommunikációs rendszer integrált biztonsági specifikus folyamatokkal rendelkezik, és egyénileg hozzáigazítható a vállalat igényeihez. Ez azt jelenti, hogy támadás esetén az esemény azonnal rögzül. A folyamatok és értesítések automatikusan elindulnak. Valamennyi lépés valós időben történik, így csapata a lehető leggyorsabban minimalizálhatja a veszélyt.

 

További információkat az OTRS-ről itt talál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05