NMHH Médiatanács: ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készülnek összesen 184,3 millió forintból

forrás: Prím Online, 2019. január 24. 16:59

Heti ülésén tizennégy dokumentumfilm és kilenc ismeretterjesztő film támogatásáról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra Programban működő pályázati eljárások keretében. 

A testület idén összesen 1,3 milliárd forinttal támogatja közösségi médiaszolgáltatók működését és a helyi és körzeti médiaszolgáltatók műsorgyártását. A Budapest 99,5 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázatán a testület a Média Depo Kft.-t nyilvánította nyertesnek, és többek között véglegesítette a Gyöngyös 102,2 MHz és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi frekvenciák pályázati felhívásait.

 

Filmes pályázati döntések

Tizennégy dokumentumfilm – köztük egy határon túli alkotás – készülhet el a Magyar Média Mecenatúra Programban a Médiatanács döntése alapján. A 2018-as Ember Judit-pályázat harmadik fordulójában a filmek gyártására összesen 110,2 millió forintot szavazott meg a testület. A határon túli alkotásban a bácskossuthfalvi Kossuth-szobor kalandos történetét Mohácsi Huba viszi filmre. Portréfilm készül a zenész Fábián Juliról és Mészáros Márta rendezőről Lévai Balázs, valamint Ladányi Cleo és Jákob feldolgozásában. Sajdik Ferenc karikaturista, rajzfilm- és gyerekkönyv illusztrátor életét Kapronczai Erika dolgozza fel. Berta Enikő a második világháborúban és az azt követő időszakban a hazai gyógyszerellátásban nagy szerepet játszó Dvorszky Ferencről forgat dokufilmet, míg Kövessy Róbert a legendás Wichmann kocsmának állít emléket. Oláh Katalin a digitális nomádokról készít filmet: azokról a fiatalokról, akik laptopról dolgoznak kötetlen helyen és időben a világot járva. A historizáló építészet budapesti emlékeiről Káel Csaba, a kárpátaljai szakrális faépítészetről Barlay Tamás forgat. 

 

A Kádár-korszak egy drámai történetét dolgozza majd fel Eckhardt Balázs: filmjének főszereplője Gulag-béli emlékei leírása miatt kerül az állambiztonság kereszttüzébe. Sopsits Árpád készülő filmjében Lemberg és Pozsony összehasonlításával igyekszik Kelet- és Közép-Európa határait, abban is a magyarság helyét megtalálni. A Kolozsvári Unitárius Kollégiumról Orbán János Dénes forgat, míg M. Nagy Richárd a Golden Globe Race egyszemélyes Föld-kerülő vitorlásversenyről és annak magyar indulójáról. A cserkészet és a vele rokon keresztény ifjúsági mozgalmak ’45 utáni illegális létét Farkas Csaba mutatja majd be alkotásában.

 

A Médiatanács kilenc alkotónak összesen 74 millió forint támogatást ítélt oda ismeretterjesztő filmek és egy sorozat gyártásának támogatására a mecenatúraprogram 2018-as Kollányi Ágoston-pályázatának harmadik fordulójában. Hevér Zoltán rendezésében újabb 16 résszel folytatódik a vallásszabadságot a világon elsőként törvénybe iktató 1568-as erdélyi országgyűlésről szóló sorozat, a Vallás és szabadság. Vojtkó Ferenc Rendszerváltó televíziók című filmje a ’80-as évektől elindult regionális és helyi stúdiók történetét követi majd nyomon. A COLOR együttes története címmel Bokor Attila a vidéki rockzenéről készít kordokumentumot. Breuer Marcell, a Bauhaus világhírű magyar mesterének, és Novák János, a Kolibri Színház alapító igazgatójának élettörténete is megelevenedik majd a képernyőn Seres Tamás és Novák Emil rendezésében. A háromszáz éves előkelő francia katonai egység, az Első Ejtőernyős Huszárezred magyar vonatkozású történetét és jelenét dolgozza fel Dobronay László rendező. Új epizóddal folytatódik Mosonyi Szabolcs Lépten-nyomon geológia című ismeretterjesztője: ezúttal a tűzhányók okozta több millió évvel ezelőtti megakatasztrófákat ismerhetik meg a nézők. A világegyetem működésének bemutatását célozza meg az Accretion című alkotás (rendező: Kalotás Csaba). A vadászattal, vadvédelemmel és vadgazdálkodással foglalkozó szakemberek munkáját Hajdú Péter Mihály hozza majd közelebb a nézőkhöz.

 

Összesen 1,3 milliárd forintra pályázhatnak idén a médiaszolgáltatók

A Médiatanács elfogadta a megváltozott struktúrájú mecenatúraprogram pályázati céljait és kategóriáit, illetve ütemezését részletező támogatási tervet. Az 1,3 milliárd forinttal gazdálkodó terv 2019-ben a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeinek, műszaki fejlesztésének, továbbá a helyi és körzeti médiaszolgáltatók állandó műsorai gyártásának támogatását foglalja magában, és összesen négy pályázati eljárás között oszlik el. A közösségi médiaszolgáltatók fenntartási és üzemeltetési költségeinek támogatására (rezsipályázat) idén is 400 millió forint, műszaki fejlesztéseikre 110 millió forint, a helyi és körzeti rádiók hír- és magazinműsoraira 300 millió forint, míg a szintén helyi és körzeti televíziók hír- és magazinműsorai készítésére 490 millió forint keretet hirdetett meg a Médiatanács. Utóbbi a tavalyihoz képest 70 millió forintos keretemeléssel került a támogatási tervbe, a többi támogatási célra megállapított összeg a tavalyival megegyező. A tervnek megfelelően a Médiatanács az ülésen elfogadta a rezsipályázat felhívását is, amelyre a beadási határidő február 21. Az új eljárásoknál az e heti ülésen szintén módosított Általános Pályázati Feltételek irányadók.

 

Rádiós pályázatok

A Budapest 99,5 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázatán a Média Depo Kft.-t nyilvánította nyertesnek a testület, amely a beadott pályázati anyaga szerint CITY RÁDIÓ névvel tervezi működtetni a médiaszolgáltatását. A médiaszolgáltató kereskedelmi jelleggel sugároz majd műsort.

 

A Baja 88,7 MHz-es és a Solt 94,1 MHz-es helyi rádiós frekvenciák pályázataira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után a Médiatanács nyilvántartásba vette a mindkét eljárásban egyedüliként pályázó Gong Rádió Kft.-t. Az eljárások a tartalmi vizsgálattal folytatódnak.

 

A testület véglegesítette és a honlapján a napokban közzéteszi a Törökbálint 97,6 MHz-es helyi, és a Göd 97,3 MHz-es körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat február 28-án, illetve március 11-én lehet majd benyújtani. 

 

A grémium elfogadta és honlapján pénteken teszi közzé a Gyöngyös 102,2 MHz és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi rádiós frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetét. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09