Versenyképesség, mint a magántulajdonú vállalkozások erőssége és kockázata

forrás: Prím Online, 2019. március 11. 12:39

Az új technológiák kínálta lehetőségek kihasználása, a működést támogató infrastruktúra folyamatos fejlesztése és a stratégiai gondolkodás – ez az a három fő terület, amelyekre a Deloitte elemzése szerint kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a magántulajdonú vállalkozásoknak ahhoz, hogy az üzleti világ gyors változásainak nyertesei lehessenek.

A globalizáció jelentős mértékben megváltoztatta a vállalkozások körében felmerülő lehetőségeket és kihívásokat egyaránt. Napjainkban az üzleti környezet – beleértve a technológia és infrastruktúra fejlődését – jelentős mértékben felgyorsult, ami zavart okozhat a társaságok működésében. A felforgató változásokat megfelelő módon hasznosító vállalkozások eredményesebben képesek reagálni a gyorsan változó üzleti környezetre és előnyre tudnak szert tenni a versenytársakhoz képest.

 

A Deloitte Private globális tanulmánya 2019-re vonatkozóan ad előrejelzést abban a kérdésben, hogy a felforgató változások mely területei jelenthetnek kritikus kockázatokat, vagy kihagyhatatlan lehetőségeket a magántulajdonú vállalkozások számára. Az elemzés szerint az új technológiák alkalmazása, a működési hatékonyság folyamatos fejlesztése, illetve a nagyobb összefüggéseket is átlátó, stratégiai gondolkodás az a három fő terület, amelyekre a következő időszakban kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a magántulajdonban lévő vállalkozásoknak, ha versenyben akarnak maradni.

 

A tanulmányból kiderül, hogy ezeknek a társaságoknak egyelőre felemás a hozzáállásuk az új technológiákhoz. A Deloitte felmérése szerint 62 százalékuk használ prediktív elemzőmegoldást, vagy ahhoz hasonló rendszert a hatékonyság növeléséhez, 46 százalékuknál pedig úgy látják, hogy ezek a technológiák komoly segítséget nyújthatnak a fogyasztói elköteleződés erősítéséhez. A mesterséges intelligencia (MI) bevetése a digitalizációban élenjáró cégeknél számít prioritásnak, ezen társaságok informatikai vezetői körében készült kutatás szerint a társaságok 72 százalékánál az MI-hez kapcsolódó megoldások a beszerzési kívánságlista élén állnak. Azok a pionír vállalkozások, amelyek már alkalmaznak a robotikát érintő megoldásokat rendkívül pozitív tapasztalatokról számoltak be: 90 százalékuknál az előzetesen vártnál nagyobb hatékonyság javulást és költségcsökkentést eredményezett a fejlesztés, és több mint 80 százaléknál boldogabb munkaerőt. A közepes méretű cégek egyre többet költenek informatikai biztonságra is, azonban az ezzel kapcsolatos fejlesztések alig felüknél számítanak stratégiai fontosságú beruházásnak.

 

Az új technológiák bevezetését ugyanakkor sok esetben gátolja, hogy a menedzsment nem eléggé elkötelezett, vagy hiányzik a stratégiai gondolkodás ilyen jellegű nyitottsága a részükről. Komoly kihívást jelent a fejlesztéshez szükséges munkaerő megtalálása is. Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az adattudósok, az informatikai biztonsági és MI-szakemberek iránti igény, azonban a magántulajdonban lévő társaságok nem mindig tudnak versenyezni a globális nagyvállalatok és tanácsadó cégek által kínált bérekkel. 

 

„A 2019-re vonatkozó elemzésünkből jól látszik, hogy a fejlett elemző megoldások, a mesterséges intelligencia és a robotok bevetése nagymértékben növekedhet a magántulajdonban lévő vállalkozásoknál. Ezt a folyamatot azonban hátráltatja, hogy komoly kihívást jelent az új megoldások hatékony alkalmazásához szükséges szakemberek megtalálása. Jelentős esélyt jelenthet ezeknek a cégeknek, ha időben felismerik a munkaerő-kínálat kapcsán felmerülő változásokat. A jövő év végére a globális munkaerő-piac közel felét már a milleniumi generáció adja majd, akik mást várnak el egy munkahelytől, mint elődeik. Jobban számít nekik a társadalmi felelősségvállalás, fontos számukra, hogy olyan cégnél dolgozzanak, aminek azonosulni tudnak az értékrendjével, rugalmasságot várnak el és lehetőséget önmaguk folyamatos fejlesztésére. Az a vállalat, amely képes ezeket nyújtani, komoly előnyre tehet szert a tehetségek bevonzásában” – mutatott rá dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai vezető partnere. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05