2020-ra az unió teljes energiafogyasztásának akár 2-3%-át is az adatközpontok tehetik ki

forrás: Prím Online, 2019. március 19. 15:59

Rohamosan terjednek az adatközpontok a skandináv, hidegebb országokban, ahol a hűtésen rengeteg energia spórolható meg, de a magyar adatközpontok közül is vannak, amelyek sok területen állják a versenyt.

Egyre inkább meghatározó trend, hogy új adatközpont építésekor, hogy kiemelten figyelembe veszik az ország átlaghőmérsékletét is. A hűvösebb klíma miatt jelentős energia- és költség megtakarítás érhető el a szerverszobák hűtése során. “Az adatközpontok üzemeltetésének egyik fő költségtényezője a klimatizáció, a gépterem megfelelő, 20 fok körüli hőmérsékletének egyenletes biztosítása. Fontos kérdés mindez azért is, mert egyes előrejelzések szerint jövőre az Európai Unió teljes energiafogyasztásának 2-3%-át teszi majd ki az adatközpontok fogyasztása.” - mondja el Hajmási Gergely a szerverspecialista ServerGarden kereskedelmi vezetője. „A megtakarítások mellett a skandináv országok jól példáznak egy másik nemzetközi trendet, egyre fontosabb a környezettudatos, zöld gondolkodás. Svédországban például tudatosan építettek lakóparkot az adatközpont mellé, és az ott termelődő hővel fűtik a házakat. Persze mindez gazdaságilag is előnyös. Ha ebben a versenyben nem szeretnének lemaradni az adatközpontokat üzemeltető hazai vállalatoknak bizony nagyon komolyan figyelniük kell, hogy tartsák a lépést technológiában.” – értékelte a szakember.

 

Magyar cégnek magyar szerverparkot? 

Sok szempontból álljuk a versenyt.

Bár a globális óriás cégek - mint például a Facebook, Google vagy az Amazon - számára valós lehetőség, hogy kihasználják a geográfiai előnyöket, a hazai kis- és középvállalatok többségének nem jelent igazi alternatívát távoli országba költöztetni a szervert. „Tapasztalataink azt mutatják, hogy a szerverpark fizikai közelségét, az értékes cégadatok magyar területen tartását, az ismert jogi környezetet és főleg a magyar nyelvű kapcsolattartást nagyon sokra értékelik a magyar vállalkozások vezetői. A jó hír, hogy a hazai szerverparkok közül is vannak, amelyek élen járnak az energia hatékonyságban, környezettudatosságban, melyek előnyeit, például az energia spórolással járó alacsonyabb költségeket, a magyar ügyfelek is élvezhetik.” – mondta el ServerGarden kereskedelmi vezetője. 

 

Még a legmodernebb hazai adatközpontok sem érhetik utol a hidegövi skandináv országokat energiahatékonyság szempontjából, de globális viszonylatban ezen a területen is jól szerepelnek és minden egyéb technikai szempont tekintetében is képesek felvenni a versenyt, akár a skandináv vetélytársakkal is. „Technológiai háttér, biztonság, áramellátás vagy éppen 7/24 órás rendelkezésre áll területén bármelyik nyugati vagy skandináv szerverparkkal képesek vagyunk felvenni a versenyt. Azonban tény, nem mindegy, hogy egy vállalat melyik szolgáltatót választja partnerül. A legjobb szerverparkokban az IT-infrastruktúra felügyeletéért és az esetlegesen felmerülő hibák elhárításáért állandóan, hétvégén, éjjel és ünnepnapokon is elérhető operátori ügyelet felel. Emellett azok a vállalatok, akik nemcsak az állandó hűtés és áramellátást akarják biztosítani a szerverüknek, akár teljes körű rendszerüzemeltetési szolgáltatást is igénybe vehetnek. Ennek során a céges szerverek működéséről teljes egészében az adatközpont szakemberei gondoskodnak, levéve az IT terhek jelentős részét a vállalatról” – foglalta össze Hajmási Gergely.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05