Intelligens ipari robotkarokat mutatott be az LG

forrás: Prím Online, 2019. április 7. 10:23

Az LG Electronics (LG) a szintén a cégcsoportba tartozó LG CNS-el közösen, a Hannover Messe kiállításon mutatta be piacvezető ipari technológiai megoldásait. Az LG az ipari önvezérlő robotoktól és az integrált platformoktól az automatizált gyárakig számos szektor számára kínál szolgáltatásokat, ezért jelentős szerepet kapott a világ legnagyobb, 75 ország 6500 vállalatát felvonultató ipari technológiai expóján is.

A LG kiállítóterén kiemelt szerepet kapott az ún. Mobil Manipulátor, egy olyan ipari önvezérlő robot, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy növelje a termelékenységet és a minőséget az intelligens, automatizált gyárakban. A hattengelyes, automatikus irányítási, avagy vezető nélküli járműtechnológiát (Automated Guided Vehicle, AGV) alkalmazó robotkar a gyártósor egy meghatározott területén mozog, és olyan hasznos feladatokat képes elvégezni, mint a komponensek szállítása, a termékek összeszerelése vagy a különféle folyamatok ellenőrzése. Az LG a Mobil Manipulátorral kompatibilis további ipari eszközöket — például mesterséges intelligenciával felvértezett ellenőrző- és vertikálisan tagolt, azaz függőleges csuklókaros robotokat — is bemutatott a kiállításon. 

 

Az LG standjának látogatói a gépi tanulás alapú vizuális ellenőrzés (Machine Learning-based Vision Inspection, MAVIN) technológiával is megismerkedhettek, amely az LG saját mesterségesintelligencia-megoldása a minőségellenőrzés hatékonyságának növelésére. Az LG anyag- és gyártástervezési kutatóintézete által kifejlesztett gépi mélytanulási algoritmus alkalmazásával a MAVIN több mint 99 százalékos pontossággal képes azonosítani a hibákat az olyan elektronikai komponensek gyártósorain, mint a kijelzők, kameramodulok és elektromos járműakkumulátorok. Ezt a fejlett megoldást már nem csak az LG Electronics, hanem további, az LG-csoporthoz tartozó vállalatok is alkalmazzák gyártási folyamataik során.

 

 

Az LG olyan artikulált (tagolt, csuklós) robotokat is bemutatott a kiállításon, melyeket az LG 30 százalékos részesedésével működő ipari robotikai vállalat, a koreai Robostar fejlesztett ki. A vízszintesen artikulált SCARA (Selective Compliance Articulated Robot Arm) robotkar képes a komponensek szállítására és összeszerelésére a gyártósorokon. A Robostar hattengelyes robotjait — melyek az emberi karhoz hasonlóan hat tengely körül elfordulva képesek elvégezni a szállításhoz, összeszeléshez és hegesztéshez szükséges mozgásokat — már az LG incheoni járműalkatrészgyárában is alkalmazzák.

 

Az LG CNS bemutatta a Factova nevű, intelligens automatizált gyárak számára kifejlesztett integrált platformot is. A Factova egyszerű megoldást kínál a gyárautomatizálás alapjainak lefektetésére a gyártási folyamatok során összegyűjtött adatok és a mesterségesintelligencia-technológia felhasználásával. Kiberfizikai rendszerével (Cyber Physical System, CPS) a robotok és létesítmények valós időben felügyelhetők egy háromdimenziós, virtuális térben. A gyártósoron alkalmazott szimulációs technológiával együtt a platform biztonságos irányítást biztosít és képes előre jelezni az eszközök és robotok közötti lehetséges problémákat, meghibásodásokat. A hannoveri kiállítás látogatói valós időben felügyelhették és vezérelhették egy létező gyár működését a Factova integrált, gyári eszközvezérlésére kifejlesztett platformján keresztül.

 

Az LG Electronics olyan szenzorokat is bemutatott, melyek amellett, hogy segítik a dolgozók munkáját, biztonságosabb munkakörnyezetet is teremtenek. A tVOC-szenzor érzékeli a légtérben megjelenő illékony szerves vegyületeket, így szivárgás esetén figyelmezteti a központi vezérlőrendszert az ártalmas gázok jelenlétére. Az önvezető AGV-eszközökbe épített, az infravörös fény érzékelésével háromdimenziós képalkotásra képes Time-of-Flight (ToF) érzékelő pontosan azonosítja az akadályokat, így biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a robotok mozgását. A saját áramforrású, elektromos IoT szenzor pedig valós időben érzékeli a helyi villamos hálózat működésének rendellenességeit.

 

„A Hannover Messe tökéletes lehetőség arra, hogy az LG demonstrálja vezető pozícióját az ipari technológia területén, és betekintést nyújtson úttörő, intelligens gyártástechnológiai megoldásaiba” — mondta Kim Byung-yeol, az LG gyártástechnológiai részlegének alelnöke. „Az LG már meglévő tudására építve tágítja ki az intelligens gyártástechnikai megoldások határait.”

 

A Hannover Messe idei Integrált Ipar és Ipari Intelligencia tematikájának megfelelően az eseményen számos iparág nemzetközi úttörői találkoztak, hogy bemutassák napjaink korszakalkotó ipari gépi tanulási és mesterségesintelligencia-technológiáit.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05