A digitális bennszülöttek nyelvén beszél a fenntartható nyelvvizsga

forrás: Prím Online, 2019. április 30. 13:44

Már elérhető Magyarország első akkreditált számítógépes nyelvvizsgája. Az elsősorban Z és Y generáció igényeire szabott International Test of Language Competence (iTOLC) teljesítése alig fél napot vesz igénybe, számos vizsgaalkalmat, illetve felkészülési lehetőséget kínál, és még környezetbarát is. Hazánkban eddig nem volt lehetőség digitális nyelvvizsgát tenni, ezért hiánypótló ez a kezdeményezés. Az új típusú nyelvvizsga 2019 tavaszától folyamatosan egyre több helyen lesz elérhető, júniusra várhatóan 13 város 112 vizsgaállomásán tehetik próbára magukat a diákok angol és német nyelven.

A digitális bennszülöttek nyelvén beszél

Az 1990 és 2010 között születettek otthonosan mozognak az online világban, és már szinte mindent virtuálisan intéznek, így nagy előrelépés, hogy végre a nyelvvizsga terén is élhetnek a számukra már oly természetes és komfortos digitális formával. A vizsga másik pozitívuma az, hogy környezetbarát, hiszen nincs szükség papírra, így kevesebb hulladékot generál.  

 

A Katedra Nyelviskola és az Innostart Kft. által megálmodott számítógépes nyelvvizsga nem egyedülálló, hiszen már mintegy 35 millióan tettek le ilyen módon nyelvvizsgát világszerte, de hazánkban az iTOLC az első, amelyet akkreditáltak is.

 

„A hazai fejlesztésű iTOLC idén márciusban kapott zöld utat a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központtól (NYAK). A rendszer 132 millió forintos európai uniós támogatással, a Z és Y generációs tanulók körében végzett kutatásokra támaszkodva valósult meg. A két évig tartó fejlesztés középpontjában a már „digitális bennszülöttnek” számító fiatal felnőttek nyelvtanulási és nyelvhasználati szokásai álltak, melyek erősen kötődnek a digitális környezethez” – mondta Dr. Dávid Gergely, az iTOLC nyelvvizsgarendszer és központ szakmai vezetője.

 

A vizsga során mind a négy készség (írás, olvasás, beszéd, hallás utáni értés) mérése számítógépen történik. Bár a tudásellenőrzés virtuálisan zajlik, nincs lehetőség visszaélésre, ahogy a lámpaláz vagy az egyéni szimpátia is kevésbé ronthat az esélyeken. Előny tovább, hogy az írásbeli vizsgáknál nem okozhat galibát az olvashatatlan kézírás, ráadásul teszteredmények egy részét gép elemzi, így kiértékelés sokkal hatékonyabb és hamarabb kap visszacsatolást a vizsgázó.

 

Mit hoz a jövő?

Az iTOLC életszerű nyelvtudásra és a célcsoport igényeire alapoz, ám a munkának ezzel még nincs vége, hiszen a felhasználói tapasztalatokat alapul vevő fejlesztések a jövőben is folytatódnak majd. A cél, hogy 2020-ra 20 megyeszékhelyen, 200 vizsgaállomással és minimum 125 vizsgaalkalommal legyen elérhető az iTOLC nyelvvizsga. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09