Ötvenmilliós befektetésért versengenek az MVM Edison döntős startupjai

forrás: Prím Online, 2019. május 2. 17:28

Elektromos meghajtású, napelemes hajó, üzleti célú autómegosztó szolgáltatás, az elektromos autók töltését optimalizáló rendszer, illetve okostelefonos alkalmazás, testreszabható okoslámpa, „ipari napóra”, valamint az energiahatékonyságot és a környezetvédelmet szolgáló komplex rendszerek is szerepelnek az MVM Edison startupverseny idei nyolc döntőse között. Az ötletgazdák akár 50 millió forint befektetést is nyerhetnek ötletük sikerre viteléhez.

Több mint 100 jelentkező projektből kiválasztott nyolc csapat verseng az MVM Csoport, akár ötvenmillió forintos magvető befektetéséért az MVM Edison startupversenyén. A pályázaton a jövő legígéretesebb, kreatív, piacképes, környezetbarát és energiahatékony fejlesztéseit keresi a nemzeti energetikai holding.

 

A döntőbe jutott Toaster egy, napenergiát is hasznosító, elektromos pontonhajóval nevezett, amely korszerű megjelenésével, modularitásával újfajta vízi közlekedést tesz lehetővé, praktikus formatervének köszönhetően pedig tárolni is egyszerű. A EnerGO egy, a környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontokat egyszerre szolgáló, szoftver- és eszközalapú szolgáltatási platformot tervezett. A szintén finalista City Smart a járműmegosztás üzleti modelljét teremti meg üzleti ügyfelek számára, a nagyvárosi közlekedési problémák enyhítése érdekében. A MET3R ZenCharge komplex rendszere a sofőr, a háztartás, a villamosenergia-hálózat érdekeit, illetve a környezeti szempontokat is figyelembe véve képes optimalizálni az elektromos autók töltését. Szintén az elektromos járművek töltését tenné egyszerűbbé, valamint az üzemeltetőknek nyújtana segítséget töltőik optimálisabb kihasználásában az InCharge okostelefonos alkalmazása, amely egy helyen tesz elérhetővé minden, a töltéssel kapcsolatos információt, szolgáltatást és műveletet. A SmartConnect okos aljzat az elektronikus eszközök készenlétiáram-felhasználását csökkenti, de lehetőséget ad távoli vezérlésre és fogyasztásmenedzsmentre is. A Magnelit testreszabható okoslámpájának dizájnja és funkciója is egyszerűen, szerelés nélkül alakítható mágneses kialakításnak köszönhetően, az okos világítási modul pedig lehetővé teszi az eszköz irányítását okos eszközökről. Az AlfaPed egy, az úgynevezett programozható logikai vezérlőn (PLC) alapuló „ipari napórát” fejleszt. A projekt lényege, hogy drága műszerek helyett a gyárakban működő, PLC-vezérlésű eszközöknél (többek közt robotoknál, gyártócelláknál vagy -gépeknél) már a PLC-kódsorhoz rendelt energetikai paraméterek alapján meghatározzák a helyes fogyasztási adatok közelítő értékét, más megoldásokhoz képest töredék áron.

 

A nyolc döntős kiválasztása során kiemelt szempont volt, hogy a benyújtott, az energetikai szektort célzó pályamunka széles körben hasznosítható megoldást kínáljon, valamint – megfelelő anyagi és szakmai támogatással –, piaci körülmények között is értékesíthető legyen. A finalisták két hónapos, személyre szabott, komplex képzésen vesznek részt az MVM Csoport inkubátor cége, a Smart Future Lab Zrt. (SFL), valamint a verseny partnerei, az Exalt Interactive, IBM és az Innoenergy szakértőinek vezetésével. A csapatok a májusi döntőben az akár 50 milliós magvető befektetésért szállnak versenybe a szakmai zsűri előtt, a legjobbnak ítélt három projekt pedig egyenként 3 millió forint értékű kommunikációs szolgáltatáscsomagot kap, amely lehetőséget ad kommunikációs stratégia alkotására, arculattervezésre, de akár piackutatásra is.

 

Az MVM Edison program zsűritagjai között szerepel Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, Márton István, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, Rehus Péter, az IBM Magyarország országigazgatója, Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Hungary vezetője, valamint Csendes Olivér, a Pioneers Ventures befektetői hálózat vezetője.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15