Okos gyerekeket keresnek az I. Kukásztáborba!

forrás: Prím Online, 2019. május 30. 10:13

Egy ipari robotokat fejlesztő cég jótékonysági tábort szervez Szegeden olyan gyerekeknek, akik szívesen töltik idejüket hulladékok gyűjtésével, majd azok szétbontásával, feldolgozásával. A tábor nem titkolt célja, hogy környezettudatosságra nevelje és hasznos ismeretekre tanítsa a gyerekeket.

“Gyermekkoromban mindig nagyot dobbant a szívem, amikor egy friss konténert, vagy esetleg egy érintetlen kupac lomot láttam meg az utcán. Szegeden évente kétszer volt karácsony, egyszer márciusban, egyszer pedig szeptemberben, ugyanis ilyenkor rendezett a város lomtalanítást. A gyűjtőautók mindig szombat reggel 7 órakor indultak a hulladékért, mi persze ilyenkor már rég biciklin ülve róttuk az utakat használható alkatrésze után kutatva. Szüleimtől soha nem kértem semmit, amire szükségem volt, azt összegyűjtöttem, illetve cserélgettünk egymás között kukász barátaimmal. 

 

Mára már szabad bejárásom van több nagy elektronikai hulladék feldolgozóba, a saját ipari csarnokomban élek és robotokat tervezek naphosszat, mégsem felejtem el soha azt az izgalmat, amit a gyűjtögetés adott fiatalként” - meséli Parrott Ananda, a tábort rendező Iron Rainbow Kft. ügyvezetője.

 

Azért merült fel benne a tábor ötlete, mert nagyon szeret okos és kreatív gyerekekkel időt tölteni, jó érzés tanítani őket és tanulni tőlük. Biztos benne, hogy az országban több száz gyerek érez az övéhez hasonló eufóriát egy kidobott rádió vagy egy poros rekamié alatt megbúvó VHS-lejátszó láttán. Nekik szeretne egy olyan környezetet biztosítani, ahol hasonló érdeklődésű kortársaikkal ismerkedhetnek meg, és a közös kukázások, majd szerelések közepette osztozhatnak az örömön! 

 

A július 10-én kezdődő ötnapos kukásztáborba 11 és 16 év közöttieket várnak, akikkel ipari megmunkálóüzemeket, ipari szakkereskedéseket, felületkezelő üzemeket és hulladéktelepeket fognak meglátogatni, majd az összegyűjtött zsákmányt közösen szétbontják, és a szegedi mérnökcsapat segítségével új találmányokká építik át. 

 

A tábor azért ingyenes a résztvevőknek, hogy a gyerekeket kizárólag érdeklődésük, tudásuk, elhivatottságuk alapján lehessen válogatni. A résztvevőknek lehetőségük lesz saját projektjeikről beszámolni, egymással, illetve a felügyelőcsapattal átbeszélni a jövővel kapcsolatos terveiket, tájékozódni a különböző iparágak haladási irányáról, fejlődési üteméről. 

 

Parrott Ananda vlogokat is készít a YouTube-ra, azok fő tematikáját a fiatalok edukálása, a munkamorál megalapozása, a célok pontos lefektetése, és a tudatos munkavégzés fontosságának hangsúlyozása jelentik:

 

“Manapság kívülállónak lenni, a megszokottól eltérő módon élni és gondolkodni nagy bátorságot igényel. Ezek a gyerekek kevés helyről kapnak megerősítést, hatalmas önbizalom kell az egyéniségük megőrzéséhez. A legnagyobb szerencsém az életben talán az, hogy mindig tudtam, hogyan lehetek önmagam, és mindent képest vagyok megvalósítani, amit csak szeretnék. Soha nem hittem senkinek, aki mást állított. Ezt az életérzést szeretném átadni a táboron és a videóimon keresztül.”

 

A rendezvény időpontja: Július 10. - Július 15. 

Helyszíne Szeged, Bérkert utca 129. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05