Automatizálás pótolhatja a hiányzó speciális szaktudást

forrás: Prím Online, 2019. július 24. 11:22

A szervezetek az informatika számos különféle területén küzdenek a szakemberhiánnyal. Ez olyan szegmenseket is érint, amelyekre kevesebb figyelem irányul, mégis sok vállalatnál elengedhetetlenek a mindennapi működéshez, ilyenek például a terminál emulátor szoftverek. A Micro Focus szakértői szerint az automatizálás ezen kihívások kezelésében is sokat segíthet.

Szinte nincs olyan terület az informatikában, amelyet ne érintene a szakemberhiány. Egy nemrégiben készült felmérés szerint hazánkban mintegy 22 ezer betöltetlen pozíció van országszerte az informatikai szektorban. Az Európai Unióban pedig 2020-ra akár 756 ezerre is nőhet a hiányzó szakértők száma a becslések szerint.

 

Kár, hogy a régi jó dolgokhoz már nem ért senki

A probléma tehát széles kört érint, és olyan területekre is kihat, amelyekkel kevesebbet foglalkoznak, mégis szükség van rájuk a szervezet megfelelő üzemeléséhez. Ilyenek például a terminál emulátor szoftverek, illetve a közvetítésükkel elérhető programok. Számos vállalatnál van szükség a napi munkához olyan, évekkel vagy akár évtizedekkel korábban bevezetett, sok esetben egyedileg programozott alkalmazásokra, amelyek már nem működnek a mai környezetben. Ezt a szakadékot hidalják át a terminál emulátorok, amelyek lehetővé teszik a régebbi programok futtatását is. Rengeteg különféle szegmensben használnak ilyen jellegű megoldásokat a biztosítási és pénzügyi szektortól kezdve az egészségügyön és kormányzaton át egészen a call centerekig. 

 

A vállalatok különösen nehezen találnak szakembereket a régi alkalmazások és számítógéprendszerek működtetéséhez és karbantartásához. Ezekhez ugyanis speciális szaktudás szükséges, hiszen egyszerre kell érteni az alapvető felügyeleti feladatokhoz és azokhoz a legacy rendszerekhez, amelyeket a terminál emulátoron keresztül használnak. Ezt a keresztmetszetet pedig rendkívül nehéz megtalálni a piacon. Azok a szakértők, akik ismerik a régi megoldások csínját-bínját, már visszavonultak vagy más, magasabb pozícióban dolgoznak. A frissebb üzemeltetési ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkező informatikusoknak pedig nem szükséges ilyen kompetenciákat elsajátítaniuk, hiszen egyébként is kapkodnak utánuk a munkáltatók.

 

 

A kevesebb néha több

A Micro Focus szakértői ezért olyan fejlett terminál emulátor szoftverek használatát javasolják, amelyek egyszerűsítik a felügyeleti feladatokat, így kevesebb szakemberre és munkaórára van szükség a működtetésükhöz. A legtöbb szervezetnél a beszerzés és a telepítés után nem fordítanak különösebb figyelmet az emulációs szoftverekre, pedig érdemes néha megvizsgálni, milyen új funkciókat kínálnak a frissebb változatok. 

 

A Reflection termékcsalád például – egyéb előnyök mellett – a munkát is hatékonyabbá teszi. A megoldások segítségével ugyanis automatizálható számos különféle felügyeleti feladat, beleértve a rendszer konfigurálását, az új felhasználók hozzáadását, illetve a lemezterület növelését. Ennek köszönhetően kevesebb szakember is képes gondoskodni az általános üzemeltetési feladatokról.

 

A termékcsalád ráadásul minden vállalati igényt lefed. A portfólióban megtalálható megoldások asztali gépeken, mobil eszközökön és webböngészőkön keresztül is egyszerűen hozzáférhetővé teszik az alkalmazásokat, illetve Java-kliens nélküli HTML-5-alapú emulációt biztosítanak. A Host Access Management and Security Server pedig a régi rendszerek és a modern személyazonosság- és hozzáféréskezelő megoldások között képez hidat, nagyobb biztonságot és egyszerűbb felügyeletet biztosítva a kapcsolódó hozzáférések felett.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05