Médiatanács: négy közösségi tévé, illetve rádió nyert el rezsiköltség-támogatást

forrás: Prím Online, 2019. július 30. 12:44

Megközelítőleg 19 millió forint támogatást ítélt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a közösségi médiaszolgáltatóknak szóló tematikus pályázaton két helyi televízió és két körzeti rádió működési és üzemeltetési költségeinek finanszírozására. A testület e heti ülésén véglegesítette három frekvencia pályázati felhívását és elfogadta két helyi rádiós frekvencia pályázati tervezetét is, emellett három televízió szolgáltatója szankciókat kapott korhatár-besorolási, termékmegjelenítés és kiegyensúlyozottsági követelmények megsértése miatt. 

Mecenatúraprogramos támogatás és rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

Közel 19 millió forintot ítélt meg négy közösségi médiaszolgáltatónak a Médiatanács működési és üzemeltetési költségeik támogatására a Magyar Média Mecenatúra Program keretében kiírt pályázat idei negyedik, egyben utolsó fordulójában. A televíziók közül vissza nem térítendő forráshoz jut a vecsési WTV és a Nagykállói Televízió. A rádiók közül a budapesti Trend FM és Manna FM pályázott sikeresen.

 

A Médiatanács véglegesítette és honlapján csütörtökön, valamint pénteken közzétette a Miskolc 95,1 MHz körzeti frekvencia és az Encs 95,4 MHz helyi frekvencia közösségi, valamint a Körmend 99,8 MHz helyi frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívásokat. Az ajánlatokat a felhívásokban meghatározott, egy-egy szeptemberi napon lehet majd benyújtani. A grémium augusztus 5-én közzéteszi honlapján véleményezésre a helyi Szombathely 97,1 MHz frekvencia közösségi és a Szentes 106,1 MHz kereskedelmi használatra szánt pályázati felhívásainak tervezetét. 

 

Médiafelügyeleti döntések

Állampolgári bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács a Hír TV Riasztás című április 30-ai adását és annak előzeteseit, ami alapján a csatorna szolgáltatójára 152 ezer forintos bírságot szabott ki helytelen korhatár-besorolás miatt: ugyanis azok a 12-es besorolás helyett kizárólag 16-os karikával, és csak este 21 és hajnali 5 óra között kerülhettek volna adásba. A műsorban többféle bűncselekményt és más felnőtt-témát úgy mutattak be, hogy azok a kiskorú nézők számára nem voltak feldolgozhatók. A kiskorúak védelme érdekében rendelkezik úgy a médiatörvény, hogy bizonyos tartalmak csak a késő esti, éjszakai időszakban, az adott korcsoport számára kevésbé elérhető műsorsávban tehetők közzé.

 

Összesen 150 ezer forint bírságot rótt ki a tanács az RTL Klub szolgáltatójára, miután az Édes Otthon című műsorszámának egyik áprilisi adásában egy építőanyag-márkát szabálytalanul népszerűsített: a műsor tartalmából nem következő, indokolatlan hangsúlyt adott a megjelenített terméknek, és a nézőket a műsort támogató cég termékének megvásárlására ösztönözte. 

 

A Fővárosi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság határozata alapján indult új eljárásban a grémium megállapította, hogy a TV2 nem tartotta be a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a Tények című műsorában 2018. szeptember 12-én a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban. A Médiatanács kötelezte a csatorna szolgáltatóját, hogy a Tényekkel egy időben értékelő magyarázat nélkül öt napon belül tegye közzé a Médiatanács erről szóló döntését vagy a döntésben megfogalmazott közleményt, vagy ugyanitt tizenöt napon belül adjon lehetőséget a kifogásolt hiányzó álláspont megjelenítésére.

 

Az éves beszámolásra kötelezett rádiók és televíziók vizsgálata

A Médiatanács megvizsgálta a 2018-ra vonatkozó beszámolási kötelezettség teljesítését az arra kötelezett helyi, körzeti és kisközösségi rádiók, illetve televíziók körében. A testület összesen 29 szolgáltató esetében állapított meg jogsértést, 16 szolgáltató néhány tízezer forintos bírságot kapott, 13-at pedig felhívásban szólított fel a testület a jogkövető magatartásra.

 

A Médiatanács minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét. A grémium heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05