A kvantumfölény IT biztonsági és GDPR kockázatai

forrás: Prím Online, 2019. október 14. 09:04

Az összeesküvés elméletek rajongói már biztosra veszik, hogy a ma használt technológiát a kvantumszámítógépekkel már vissza tudják fejteni, ha nekünk „pór” népnek már elkotyogták, hogy a Google és az NSA 3,5 perc alatt oldott meg egy feladatot kvantumszámítógéppel amire a mai szuperszámítógépeknek még 10 000 évre lenne szükségük.

Mit jelent a biztonság területén ez az információ? A hírek szerint egy speciális, előre kidolgozott problémát volt képes megoldani a kvantumszámítógép – igaz azt nagyon gyorsan. Ez körülbelül olyan, mint amikor először tudott egy számítógép két számot összeadni. Majd eltelt néhány tíz év mire valós napi probléma megoldására tudták programozni a számítógépeket.

 

Valami hasonló lehet a helyzet a kvantumszámítógépekkel is. Egyszerű feladatot már el lehet végezteti, de a komplex programozási lehetőség még látszólag messze van.

 

 

A mindennapi felhasználók számára egyelőre nem jelent változást a kvantumfölény, de az államtitkok titkosítása esetében már nem lehetünk ilyen biztosak – tette hozzá Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi partnere. Már csak idő kérdése és új titkosítási eljárások után kell néznünk, mivel a jelenleg használt 128 és 256 bites titkosítások a kvantum technológia segítségével pillanatok alatt visszafejthetők lesznek.

 

A II. világháborúban az Enigma megfejtését is titokban tudták tartani, vajon ma mért lenne más a helyzet?! Ebben az esetben a biztonsági szakértő – folytatta Sándor – nem tud mást tanácsolni mint, hogy a biztonság egy más elemét kell addig segítségül hívni – például fizikailag kell a hozzáférést kontrolálni – amíg biztossá nem válik, hogy az alkalmazott titkosítási eljárások megfelelő védelmet biztosítanak az adataink számára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15