Zöld forradalom a Schneider Electric épületeiben

forrás: Prím Online, 2019. október 14. 10:09

Idén októbertől a Schneider Electric 13 épülete már karbonsemlegesen működik, a társaság ezzel is hangsúlyozza elköteleződését a globális klíma-célkitűzések mellett. A cég 2018-ban 130 ezer tonnával csökkentette CO2-kibocsátását. 

A Schneider Electric arra törekszik, hogy drasztikusan csökkentse a cég működésével járó szén-dioxid-kibocsátást, ezzel is támogatva azt a tudományos eredményekkel is alátámasztott célkitűzést, hogy a globális felmelegedés szintjét 1,5°C alatt tartsuk. A társaság ennek érdekében már az elmúlt években számos intézkedést hozott, így például a Schneider Energy Action energiahatékonysági program 10 évvel ezelőtti elindulása óta világszerte több mint 30 százalékos energiamegtakarítást ért el. A vállalat csak 2018-ban 130 ezer tonnával, vagyis 22 százalékkal csökkentette CO2-kibocsátását 2017-hez képest. 

 

A vállalat klímavédelmi célok iránti elkötelezettségét mutatja, hogy az október elején megrendezett Innovation Summit Barcelona alkalmából bejelentették: idén októbertől kezdve 13, Kínában, Európában és Észak-Amerikában található épületük nettó zéró szén-dioxid-kibocsátással működik. Ezekben a létesítményekben kihasználják saját EcoStruxure Power és EcoStruxure Building platformjaik alkalmazásával a digitális energiagazdálkodásban rejlő lehetőségeket, és így évről-évre sikerül csökkenteni az energiaigényüket. 

 

 

A World Green Building Council (WorldGBC) meghatározása szerint a nettó zéró CO2-kibocsátású épületek olyan, magas energiahatékonysággal működő létesítmények, amelyek energiaellátását teljes egészében megújuló energiaforrásokból biztosítják. A WorldGBC által kezdeményezett Advancing Net Zero projekt célkitűzése, hogy 2050-ig az összes épületet felújítsák a karbonsemlegességi szempontok figyelembevételével, így csökkentve nullára károsanyag-kibocsátásukat a kitűzött céldátumra. 

 

A Párizsi Megállapodás 2015. decemberi aláírását követően napjainkra az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyre inkább egy versenyfutássá válik, hiszen még azelőtt kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, hogy a globális felmelegedés visszafordíthatatlanná válna. Az építőiparnak meghatározó szerepe van ebben a folyamatban, hiszen az épületek létrehozása és fenntartása felelős a globális energiafogyasztás és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 30 százalékáért. 

 

 

„A Schneider Electricnél arra törekszünk, hogy formáljuk és vezessük az átmenetet az energiafelhasználás jövője felé. Telephelyeink évről-évre javítanak az energiahatékonyságon, közülük sok helyen megújulóenergia-termelés folyik, egyes esetekben pedig mikrohálózatokat és energiatárolási lehetőséget is kialakítottunk. A „zéró” szén-dioxid-kibocsását megvalósítása ma már technológiailag lehetséges és gazdasági szempontból is van értelme. A nettó zéró károsanyag-kibocsátású épületek élőben mutatják be az architektúránkkal és az EcoStruxure platformunk segítségével elérhető digitális energiagazdálkodás előnyeit” - mondta el Xavier Houot, a Schneider Electric biztonsági, környezetvédelmi és ingatlanmenedzsment megoldásokért felelős alelnöke.

 

A társaság szeptemberben a New York-i ENSZ Klímacsúcs alkalmából számottevő intézkedéseket jelentett be a klímavédelem érdekében. A vállalat bővebb ökoszisztémájában öt évvel korábbra, 2025-re hozta előre a szén-dioxid-semleges működés elérését. A második intézkedés részeként a cég 2030-ra nullára csökkenti a gyártás során a károsanyag-kibocsátást, míg a harmadik célkitűzés keretében 2050-re a teljes ellátási láncon belül megvalósítja a zéró károsanyag-kibocsátást. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15