A Hiventures ismét felrázta a régiós startup ökoszisztémát

forrás: Prím Online, 2019. november 8. 15:36

Több mint 600 résztvevővel zajlott le a közép-kelet-európai régió legnagyobb startup networking eseménye, a Regional Startup and Innovation Day. Az MFB CSoporthoz tartozó Hiventures harmadik alkalommal hívta életre a rendezvényt, ahol startupok, elismert hazai és nemzetközi befektetők, valamint fontos ökoszisztéma szereplők koccintottak az év kiemelkedő startup alakjaira. A díjátadó mellett sor került a formabontó Get in the Ring! startup verseny régiós döntőjére és újdonságként befektetői speed datingen is részt vehettek a vendégek. 

Az elmúlt évek sikerei után a Hiventures idén ősszel is megrendezte a Regional Startup and Innovation Day-t, amely nem csak Magyarország, de a régió egyik legnívósabb startup networking eseménye is egyben. November 7-én, a Szépművészeti Múzeumban több mint 600 résztevő gyűlt össze, hogy megünnepelje a hazai startup ökoszisztéma virágzását. 

 

 

„Három éve, a Hiventures indulásával egy időben még csak egy álom volt, hogy létrehozzunk egy olyan rendhagyó startup rendezvényt, ahol közösen ünnepeljük a hazai innovációt, a magyar sikereket és ezzel hozzájáruljunk ahhoz, hogy Budapest felkerüljön a nemzetközi startup térképre. Büszkeséggel tölt el, hogy ez a célkitűzés többé már nem csak egy vízió, amit bizonyít az is, hogy 2018-ban Magyarországon történt a legtöbb korai fázisú befektetés” – mondta el Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója a nyitó beszédében. 

 

Az estét Marvin Liao, a 500 Startups partnere folytatta inspiráló előadásával, aki jelenleg a cég San Francisco-i akcelerátor programját vezeti. Marvin korábban a Yahoo-nál töltött be vezetői pozíciót marketing, reklámstratégia, üzletfejlesztés és kereskedelmi területeken. 

 

 

A beszédeket követően kezdetét vette az esemény egyik fő pontja, a Startup and Innovation Award of Hungary díjátadó, ahol négy kategóriában kaptak elismerést 2019 legkiemelkedőbb startupjai és startupperei. A legígéretesebb és legdinamikusabban fejlődő vállalkozások kiválasztásában egy közel 30 fős, tőkebefektetőkből, mentorokból és akcelerátorokból álló szakmai zsűri hozta meg a végső döntést. Az előbbi esetében a két évnél rövidebb ideje működő, az ötlet kidolgozásán vagy már a projekt fejlesztésén munkálkodó projekteket keresték, míg az utóbbi esetében már legalább 30.000 euro árbevételt és kiemelkedő 2019-es teljesítményt kellett felmutatnia a startupnak, valamint fontos kritérium volt, hogy legalább két éve a piacon legyen. Az év legígéretesebb induló vállalkozása a Neunos Zrt. lett, akik az alapítók szabadalmán alapuló orvosi eljárást fejlesztenek az epilepsziás rohamok megelőzésére. 2019. legdinamikusabb fejlődő startupja pedig a Let Me Inn, akik rövid és hosszútávú lakáskiadással és menedzsmenttel foglalkoznak, jelenleg Budapesten és Prágában. 

 

Az év alapítója díjat is kiosztották az este, amely a Hiventures saját díja és olyan startupperhez került, aki a szakmai tudásával, üzleti érzékével és hozzállásával kiemelkedik a többiek közül, és az általa vezetett startup kiváló teljesítményt nyújtott. Az elismerést idén Dr. Varga Endre, a DicomLAB alapítója nyerte el. Endréék olyan navigációs technológiát fejlesztenek, amely kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a fogászati implantológiát. Az eszköz sikerességét bizonyítja, hogy Európában minden órában történik egy olyan műtét, ahol az ő eszközüket használják. 

 

A különdíjat idén az év női startuppere kategóriában hirdették meg, amelyről a wmn.hu női portál olvasói dönthettek. A legtöbb szavazatot Balogh-Mázi Mária, azaz Maja kapta, aki csapatával egy újgenerációs munkahely-közvetítőt fejleszt. A díjat a wmn.hu jóvoltából D. Tóth Kriszta és Dr. Budai J. Gergő a Vodafone vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettes adták át. 

 

 

A rendezvény második felének meghatározó eleme a Get in the Ring! startup verseny régiós döntője volt, amelyet idén a világ egyik vezető gyógyszer-biotechnológiai vállalata, a Pfizer támogatott, továbbá a döntő szakmai partnerei a Startup Campus globális startup inkubációs program és a közép-kelet-európai régió legnagyobb startup adatbázisát fenntartó Rocketsheperd. A megmérkőző startuppereknek a vállalat kihívására kellett innovatív megoldásokkal előállniuk és meggyőzniük a szakmai zsűrit ötletükről. A világ egyik legjelentősebb gyógyszerfejlesztője egyrészről az új gyógyszerek felfedezésének, másrészről a klinikai tesztek folyamatának és rendszerének forradalmasításában várt innovatív megoldásokat a csapatoktól. Az előbbi kategóriát Real Research csapat nyerte, míg az utóbbi esetében az Oncompass Medicine győzte meg leginkább a zsűrit. 

 

A Regional Startup and Innovation Day jó lehetőséget kínált a startupok és befektetők közötti kapcsolatépítésre is, amelyet idén először a résztvevők szervezetten, befektetői speed dating keretein belül is megtehettek. A körönként 15 perces 1-on-1 beszélgetésekben olyan nemzetközileg elismert cégek képviselői vettek részt a hazai befektetők mellett, mint a 500 Startups, Speed Invest, Pioneers, Credo Ventures vagy az OTB Ventures. A startupoknak ezáltal jó alkalmuk nyílik a szakmai eszmecserére a világ legismertebb befektetőivel és akár megállapodásokkal is zárhatják az estét. 

 

A programok alatt a vendégek a Hiventures portfólió cégeinek interaktív kiállítását is megtekintették, ahol megismerhették, azokat az innovatív megoldásokat, amelyek hozzásegítették őket a tőkefinanszírozáshoz. Az eseményhez egyre több hazai és külföldi cég csatlakozik szakmai támogatóként, akiknek szintén fontos a hazai startup ökoszisztéma fejlesztése. Idén a résztvevők között szerepelt a BÉT, Microsoft, Amazon, Vodafone, Red Bull, PwC, EGIS, KPMG valamint az Ingram Micro is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05