Biztonságos otthon, nyugodt éjszakák

forrás: Prím Online, 2019. november 15. 13:39

Minden otthonban elengedhetetlen egy jól működő és megbízható füst- vagy tűzérzékelő és szénmonoxid érzékelő készülék. Azért is van erre szükség, mivel napjainkban egyre több modern készülékkel rendelkeznek az emberek, amelyek könnyedén elektromos tüzet vagy mérgezést okozhatnak a lakásban. Mindez nem csak anyagi károkat, de személyi sérüléseket is könnyedén előidézhet. Azonban megfelelő felszereléssel, kisebb pénzösszeg ráfordításával és odafigyeléssel ezen sérülések, esetleges halálesetek megelőzhetők lennének.

Nem csak a tűz a veszélyes egy ilyen esetben, de már maga a füst is fulladást okozhat. Füst megjelenésekor a lakásban tartózkodó emberek kijutási esélye csökken, főként, ha éjszaka történik meg a baleset. Este azért veszélyesebb, mert alvás közben sokkal kevésbé reagál az ember a szagokra vagy a zajokra, így mire felriad magától, már lehet, hogy késő, és már nem tudja elhagyni az épületet. 

 

Miért van szüksége az alábbi készülékekre?

 

A füst- vagy tűzérzékelő készülékek képesek időben jelezni a bajt, és megelőzni a személyi sérüléseket mindazzal, hogy biztosítják az lakás elhagyásához feltétlen szükséges időt. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mivel ők sokkal később képesek reagálni a veszélyre és ilyen szituációban helyesen cselekedni.

 

A szerkezetek legfontosabb célja, hogy időben jelezze a problémát, és ezzel minimalizálja az észlelés idejét, biztonságban tudva ezzel a család minden tagját. A készülék különböző tűzre utaló jelek érzékelésére képes, mint a terjedő füst vagy a tüzet kísérő nagyobb hő. 

 

Tűz- és füstjelző mellett elsődleges fontosságú, hogy ingatlana rendelkezzen szén-monoxid érzékelővel egyaránt, mely a fa, a szén és az olaj égése során keletkezik. A legnagyobb veszélye, hogy színtelen és szagtalan, így szinte észrevehetetlen mindaddig, amíg a mérgezés tünetei jelentkezni nem kezdenek. Azonban ezek a tünetek nem specifikusak, sokszor összekeverhetők egy sima rosszulléttel, így sajnos rengeteg halálesetet okozhat manapság.

 

Mire kell odafigyelni az elhelyezéskor?

 

Elhelyezésüknél a legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni, az a füst és a tűz terjedésének módja, valamint a gáz forrásának azonosítása. Mivel a füst és a hő felfelé száll, ezért mindenképpen a plafonon szükséges elhelyezni a füstérzékelőket. Amellett, hogy több emeletes házban minden szintre el kell helyezni egy-egy érzékelőt, érdemes a folyosókon kívül minden egyes hálószobába is felszerelni egyet-egyet a teljes biztonság érdekében. Mindkét készüléket érdemes sütő és főző készülékek, valamint a fűtőtestek közelébe elhelyezni legalább 1-3 méteren belül, azonban a nyílászáróktól valamivel messzebb.

 

Amennyiben szeretné biztonságban tudni szeretteit és nyugodt szívvel lefeküdni esténként, akkor keresse fel a BestMarkt weboldalát, ahol többféle készülék közül is válogathat.

Kulcsszavak: biztonság

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vajon költséghatékony megoldásnak számítanak a mobilházak?

Ha éppen költözés előtt állunk, ha meg szeretnénk oldani a tinédzser vagy fiatal felnőttkorba lépő gyermekünk elindulását az életbe, ha nyaralóra vágyunk, akkor egészen biztos, hogy körülnézünk az ingatlanpiacon, hogy milyen opciók állnak a rendelkezésünkre.

2024. március 1. 22:27

Digitális matekkurzus a sikeres érettségiért

A matek érettségi kitartó felkészülést igényel, ami időnként megterheli a végzősöket. Ezen változtatnak az interaktív módszerek, amelyek újszerűen, élvezetesen adják át és mélyítik el a tudást. A diákok annyira szeretik, hogy nem is várnak vele az utolsó évig.

2024. március 1. 22:23

Egy finom rántotta mindig jó választás

A rohanó hétköznapokban sem feledkezhetünk meg a tápanyagdús reggelikről, de hétvégente is jól esik körbeülni szeretteinkkel az asztalt, és finom falatokkal indítani a napot. Az egyik legjobb opció egy kiadós rántotta, amely energiát ad egész délelőttre! 

2024. március 1. 22:18

Miért fontos, hogy otthon is mindig megfelelően kialakított lábbelit viseljünk?

Amint hazaérünk a munkából, a bevásárlásból vagy bárhonnan, szeretjük rögtön kényelembe helyezni magunkat. Ez vonatkozik a lábainkra is, hiszen előfordulhat, hogy elfáradtunk a jövés-menésben, így akármilyen komfortos is a cipőnk, igyekszünk megszabadulni tőle mihamarabb. 

2024. március 1. 22:13

Az ausztriai munkavállalók családi juttatásai

Jó tudni, hogy az osztrák adó- és társadalombiztosítási rendszer számos juttatást és adókedvezményt biztosít a munkavállalók számára. Mivel ez jelentősen eltérhet a magyar törvényektől, így érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek. Ebben olyan cégek segítségére is számíthatunk, melyek otthon vannak ezen a területen, és nem csupán információt adnak, de a konkrét igénylést is rájuk bízhatjuk.

2024. március 1. 21:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05