A Fujitsu kutatása szerint a munkaerő átalakítása az üzleti siker kulcsa

forrás: Prím Online, 2019. november 20. 10:18

A Fujitsu új kutatási eredményeiből kiderül, hogy a munkaerő kiterjedt átalakítása kulcsszerepet játszott a stratégiai célkitűzéseiket az elmúlt három évben „jelentősen túlteljesítő” vállalatok közel háromnegyedénél (72%). A Fujitsu és a Citrix megbízásából végzett vizsgálat* megerősítette, hogy annak ellenére, hogy a munkaerő átalakításának jelenleg a dolgozói ellenállás a legfőbb akadálya (38%), ennek előnyeit is a dolgozók élvezik: a magasabb béreket, az átképzést és a technológiafrissítést. 

A The Economist Intelligence Unit (EIU) új kutatása a „a vállalati dolgozói állomány jellegének és hasznosításának jelentős és szándékos megváltoztatásaként” definiálta a munkaerő átalakítását, megjegyezve, hogy ez a folyamat „magában foglalhatja a dolgozók jelentős átképzését, új vezetői és munkastílusok bevezetését, és a szervezet által alkalmazott munkaerőfelvételi módszerek megváltoztatását”. 

 

A Fujitsu által ma nyilvánosságra hozott eredményekből kiderül, hogy a megfelelő technológiába való beruházás még a munkatársak átképzését is megelőzi a munkaerő átalakításával kapcsolatos leggyakoribb kezdeményezések listáján – 83%-os említési aránnyal. Megosztott második helyen állnak a béremelés és a munkaerő digitális készségének fejlesztését szolgáló kezdeményezések – a vállalatok 77%-a tesz ilyen lépéseket a készségek és a produktivitás javítása érdekében. 

 

„A The Economist Intelligent Unit vizsgálatának egyik legnagyobb jelentőségű megállapítása szerint a vállalatok háromnegyede egyetért, illetve maradéktalanul egyetért abban, hogy a munkaerő és a technológia átalakítása közös célokat szolgál – hiszen a munkaadóknak magasabb szintű és nagyobb értéket képviselő készségekre van szükségük. Ha figyelembe vesszük a dolgozóknak kínált magasabb bért, átképzési lehetőségeket és jobb technológiákat, a munkaerő átalakítása valójában a munkaadók és a munkavállalók számára egyaránt rendkívül előnyös” – mutatott rá Nerys Mutlow, a Fujitsu tanácsadási és professzionális szolgáltatásokért és jövőbeni munkahely-szolgáltatásokért felelős vezetője.

 

„A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a technológia és a munkaerő terén végrehajtott beruházásokat a vállalatok nem egymást kölcsönösen kizáró módon, hanem párhuzamosan hajtják végre. A munkaerő átalakításának fő mozgatórugója minden jel szerint a szervezetek számára elérhető készségek továbbfejlesztésének igénye” – jelentette ki Pete Swabey, a The Economist Intelligence Unit EMEA-régióért felelős szerkesztőségi igazgatója.

 

A saját megítélésük szerint „jelentősen átalakult” vállalatok válaszai alapján az ilyen cégek 40%-ának „számottevően” kellett frissíteniük meglévő technológiai infrastruktúrájukat a sikerhez. Az új technológiák bevezetése (56%) mellett a készségfejlesztés és az oktatás (54%) volt körükben a második legnépszerűbb intézkedés. 

 

Ám a fejlődési folyamatnak még messze nincs vége. A vizsgálat megállapította, hogy az észak-amerikai vállalatok tartanak a legelőrébb a munkaerő átalakításában. 68% tartja magát „jelentősen átalakultnak”, szemben a Japánra jellemző 36%-kal, az európai 26%-kal, valamint az ausztráliai/új-zélandi 22%-kal.

 

Az átalakulásnak azonban ára van. A válaszadók szerint az átalakulás egyszeri költsége a legjelentősebb tényező (81%), amit a megnövekedett foglalkoztatási költségek (76%), valamint a komplexebb szervezeti felépítés követ (75%). A Fujitsu az átalakulással szembeni ellenállás enyhülésére számít, tekintve, hogy a vállalatok 79%-a tisztában van vele, hogy a következő három évben fel fog gyorsulni ez a folyamat.

 

„A vállalatok is egyre inkább érzik, hogy ha nem alakítják át a munkahelyet és a munkaerőt, lemaradnak a versenyben. A Fujitsu vezető pozícióval rendelkezik ezen a területen – segít ügyfeleinek megérteni, megtervezni, előkészíteni és megvalósítani a munkaerő emberközpontú átalakítását. A független vizsgálat eredményeiből egyértelműen látszik, hogy azok a vállalatok, amelyek megtették ezt a nagy lépést, elégedettek az eredményekkel. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkaerejük átalakítását halogató cégek egyre nehezebben tudják majd magukhoz vonzani és megtartani a napjainkra jellemző üzleti kihívások legyőzéséhez szükséges kaliberű munkatársakat” – tette hozzá Nerys Mutlow a Fujitsutól. 

 

_________________

* Az EIU segítségével a vállalatok, a pénzügyi szektor szereplői és a kormányzatok megérthetik, hogyan változik a világ, milyen lehetőségeket tartogatnak a változások, és miként kezelhetők a belőle eredő kockázatok. A Fujitsu és Citrix arra kérte az EIU-t, hogy 2019 szeptemberében végezzen kutatást egy különböző iparágakhoz tartozó vállalatokból álló 200-as mintán (Egyesült Államok – 50 válaszadó, Japán – 50 válaszadó, Ausztrália és Új-Zéland – 50 válaszadó, Egyesült Királyság, Németország és Franciaország – együttesen 50 válaszadó). A válaszadók felénél 100 millió és 1 milliárd dollár közötti volt a vállalat éves árbevétele, míg másik felénél az éves árbevétel meghaladta az 1 milliárd dollárt. A felek hamarosan teljes terjedelmükben közzéteszik a kutatás eredményeit.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09