November 20-án a Műegyetemen is a gyerekeké volt a főszerep

forrás: Prím Online, 2019. november 21. 11:35

A Gyermekjogok Világnapjához a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként csatlakozott a Műegyetem. Az UNICEF gyermeknagykövete több száz egyetemi hallgató előtt olvasta fel az üzenetet arról, mit jelent, ha meghallgatják a gyerekeket, ha lefordítják a nyelvükre, hogyan is működik a felnőttek világa. A BME Q épülete a világnap tiszteletére kék színben pompázik.

2019. november 20-án ünnepelte a világ, hogy az ENSZ Közgyűlése 30 évvel ezelőtt elfogadta a Gyermekjogi Egyezmény. Az UNICEF Magyarország a Gyermekjogok Világnapján az ország több pontján is eseményekkel és programokkal hívja fel a figyelmet a gyermekjogok érvényesülésének, kiemelten pedig a gyermekek véleményének fontosságára. Az ügy jelentőségét hangsúlyozva 16.00 órától a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épülete is kékbe borult.

 

 

Idén a BME saját programmal is csatlakozott a hazai rendezvénysorozathoz, mert egyetemi környezetben a gyermekek tehetségének, képességeinek kibontakoztatásához, a tanuláshoz való joga különösen nagy jelentőséggel bír. A délelőtt folyamán a gyermekek rövid időre szimbolikusan átvették az egyetemi katedrát, hallatták a hangjukat. Dr. Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes Kódolástechnika előadásának kezdetén az UNICEF gyermeknagykövete, a 11 éves Bálint a gyermekjogokról és azok jelentőségéről beszélt a közönségnek.

 

Mondandóját nem csak a több száz műegyetemista, hanem a köztük helyet foglaló, a Burattino Gyermekotthon 5 fiatal meghívottja is elmélyülten hallgatta, akik ezt követően a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban olyan, innovációkkal ismerkedhettek meg, mint például a 3D nyomtatás, az önvezető járművek, vagy a rádiófrekvenciás azonosítás.

 

 

A Műegyetemen azt vallják, hogy a gyermekeké a jövő, és a tudás megszerzésében mihamarabb partnerré kívánnak válni. 2015 óta minden nyáron Gyerekegyetemet szerveznek 8-14 éves diákok részére, amelynek célja a fiatalok tudományos érdeklődésének felkeltése és annak hosszú távú fenntartása. Hitvallásuk az, hogy a játszani szerető gyermek a tudását is játszva tudja felhasználni.

 

Múlt szombaton, a Gyerekegyetem Plusz rendezvényen a Gyermekjogok Világnapja előzményeként Grad-Gyenge Anikó, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) innovációs dékánhelyettese „Tiszta víz, meleg otthon, szeretet és béke – a gyermekek jogai ma és holnap” címmel tartott előadást. A műegyetemi oktató hangsúlyozta, hogy az emberi jogok területén belül különösen fontos a gyermekek védelme és e téma erős képviselete. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05