Az ABB támogatja az ázsiai csendes-óceáni térség tisztaenergia-projektjét

forrás: Prím Online, 2019. december 3. 09:10

Az ABB automatizálási, energetikai és műszerezési megoldásokat szállít a Hydrogen Energy Supply Project (HESC; hidrogén energia ellátási lánc) kísérleti projekthez. 

A tiszta hidrogén Ausztráliában történő biztonságos és hatékony előállítását, valamint a hidrogén Japánba történő szállítását célul tűző HESC-projekt világszerte az első kezdeményezések közzé tartozik, amelynek keretében kereskedelmi technológiát kívánnak kidolgozni a hidrogén cseppfolyósításához és szállításához. A projekt keretében a barnaszén-gázosítást, a hidrogéngáz cseppfolyósítását, tárolását, valamint a cseppfolyós gáz olyan speciális tartályhajóba való töltését kívánják vizsgálni, amely azt az ázsiai csendes-óceániai térségben szállítaná.  

 

A mérföldkőnek tekinthető HESC kísérleti projekt országos szinten mintegy 2 milliárd ausztrál dollárnak megfelelő exportlehetőséget ígér, amellyel Ausztrália globális vezető szerepre tehet szert a hidrogénlőállítás terén.   Az ausztrál kormány úgy véli, hogy a kísérleti projekt döntő lépés azon az úton, amelyen Ausztrália nemzetközileg is meghatározó tényező válik a hidrogéntermelésben. A központi ausztrál kormány és Victoria állam kormánya egyaránt 50 millió ausztrál dollár (34 millió USD) összeggel kívánja támogatni az 500 millió ausztrál dollárnyi költségvetéssel tervezett HESC kísérleti projektet.    

 

 

A kísérleti projekt létesítményeinek építése 2019-ben kezdődött Port of Hastingsben. A program kísérleti szakasza 2020-tól megközelítően egy évig működik majd. Az ABB Ausztráliából és Japánból is kapott megrendeléseket: villamosítási és műszerezési termékek szállítására nyert megbízást Ausztrálban, illetve automatizálási termékekre szóló megbízást nyert Japánban, a Kawasaki Heavy Industries-tól.    

 

“Az ABB örömmel tekint az együttműködés elé, amelynek célja, hogy a világ első, kísérleti projektje keretében a káros anyagok kibocsátásának csökkentése mellett, kereskedelmi technológiát dolgozzunk ki a tiszta hidrogén Ausztráliában történő cseppfolyósítására, majd Japánba történő szállítására,” – nyilatkozat Peter Terwiesch, az ABB Ipari Automatizálás divíziójának vezetője.  „A technológiai vezető szerepet játszó ABB magas színvonalú termékekkel, globális tapasztalattal és élenjáró innovációval büszkélkedhet”. 

 

 

Kevin Kosiko, az ABB Energy Industries ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: “Az energiaágazatban kiemelkedő szaktudásunk és tapasztalatunk kiaknázásával világszerte jelentős projektekben támogatjuk a vevőinket, akiknek lehetővé tesszük, hogy a holnap világa számára zöldebb és fenntarthatóbb energiaforrásokat hozzanak létre.”  

 

Az ABB Ausztráliába villamos berendezéseket szállít és épít be. Az ABB a szerződése alapján kisfeszültségű kapcsolóberendezéseket, elosztótáblákat, villamos energia minőségét javító komponenseket, szünetmentes tápegységeket, teljes körű tervezési, projektirányítási és üzembehelyezési szolgáltatásokat, műszerezést, motorokat és hajtóműveket szállít a Victoria állambeli Port of Hastingsben lévő új hidrogéncseppfolyósító és -töltő terminálhoz. A terminálban a Latrobe Valley-ben barnaszén gázosításával előállított hidrogént fogják cseppfolyósítani és tárolni.  

 

Japánban, Kobe városában cseppfolyós hidrogén fogadására alkalmas terminál épült. A mélyhűtött, cseppfolyósított fölgáz-terminálok építésében nagy tapasztalattal rendelkező ABB Bailey Ltd. automatizálási és biztonsági rendszerek szállításával támogatja a helyi üzem tevékenységét.  

 

Az előrejelzések szerint a hidrogén a világ energiaigényének akár egyötödét is fedezheti majd. A hidrogén előállítására és kereskedelmére szakosodott piac értéke 2050-re elérheti a 2,5 billió amerikai dollárt.  A szénből, olajból és gázból is viszonylag kevés saját forrással rendelkező, de a világ ötödik legnagyobb energiafogyasztójának számító Japán azzal számol, hogy a jövőben a szállítás és az energiatermelés igényeinek fedezésében komoly szerepet játszik majd a hidrogén.  A cseppfolyósítási technológia nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a hidrogént térfogatának 1/800-ra lehessen sűríteni, ami lehetővé teszi a hidrogén nagy távolságokra történő, hatékony szállítását. A szakemberek úgy vélik, hogy üzemanyagként történő hosszú távú felhasználása lehetséges megoldást kínál az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentére is.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05