A munkahely elhelyezkedése a legfontosabb, amikor állást keresünk

forrás: Prím Online, 2020. január 24. 11:10

Hogyan befolyásolja az álláskeresésünket és munkahely választásunkat a lakhelyünk? A Profession.hu friss felmérésének válaszadóinak 69,4 százalékával előfordult már, hogy csak azért nem jelentkeztek egy állásra, mert hosszú időt vett volna igénybe az ingázás a munkahely és az otthonuk között. Az állásportál most egy szerencsés álláskereső rezsijét és lakbérét egy teljes évre átvállalja egy budapesti új építésű társasházban, így segítve a könnyebb elhelyezkedést.  

A helyszín fontosabb, mint a fizetés

Magyarország vezető állásportáljának új felmérése a lakhatás, ingázás és álláskeresés kapcsolatát vizsgálta. Vajon mennyire befolyásolja az álláskeresést a munkahely elhelyezkedése? A Profession.hu kutatásában részt vevők számára kulcskérdés mennyit kell utazniuk a munkahelyük és az otthonuk között.

 

Úgy tűnik, a munkahely elhelyezkedése a munkakeresők számára nagyobb jelentőséggel bír, mint például az, hogy pontosan milyen munkát kell majd végezni, mennyiért, milyen csapatban. A megkérdezettek 27 százaléka ugyanis a lokációt tartja a legfontosabbnak egy új munkahellyel kapcsolatban, majd a második legfontosabb a munkakör (23 százalék), és csak ezt követi a fizetés (20 százalék). A csapat és a hosszú távú karrierlehetőség pedig ezek után a szempontok után kullognak csak a fontossági sorrendben.

 

Utálunk ingázni

Ez azért lehet így, mert a munkavállalók nem szeretnek ingázni: a válaszadók 90 százaléka maximum egy órát szán irányonként utazásra – de ennek fele a 30 perc alatti utazási időket preferálja. A válaszadók többsége céges autóval (23,6 százalék) jár dolgozni, őket követik a saját autóval munkába járók (22,5 százalék), 20,1 százalékuk pedig tömegközlekedést vagy közösségi közlekedést használ. 9 százalékuk céges busszal, közel ennyien gyalog, 7,3 százalékuk pedig kerékpárral jár dolgozni. Közel 9 százalékuk pedig otthonról dolgozik, így az ingázás kérdése nem érinti.

 

Az állásportál a fentiek folyományaként arra is kíváncsi volt, hogy a válaszadók vajon elvállalnának-e egy munkát, ha minden feltétel ideális lenne, azt kivéve, hogy nagyon távol van a lakhelyüktől. 29,7 százalékuk akkor mondana igent egy ilyen ajánlatra, ha rugalmas a munkaidő és otthoni munkavégzésre is lehetőség van. 24,8 százalékuk akkor, ha a munkáltató hozzájárulna a bejárás költségeihez, 22,2 százalékuk pedig akkor, ha céges autó is a juttatási csomag részét képezné. A céges transzferbusz lehetősége is motiváló, de meg sem közelíti a fent említett kompenzációs lehetőségeket. A válaszadók 10 százalékát viszont az is kifejezetten motiválná, ha a munkahelyhez közel találnának egy a jelenlegihez hasonló, vagy annál jobb lakóhelyet. 

 

Ha nincs jó helyen, nem is jelentkezünk rá

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a válaszadók többsége (66 százaléka) minden esetben mérlegeli a bejárásra fordítandó időt, mielőtt jelentkezik egy álláshirdetésre. 69,4 százalékukkal előfordult már olyan, hogy kizárólag azért nem jelentkeztek egy állásra, mert hosszú időt vett volna igénybe az ingázás.

 

Ha tehát központi, jól megközelíthető helyen élünk, az álmaink munkájához is hozzásegíthet. A Profession.hu „Vár egy lakás!” nyereményjátékában egy új építésű, központi elhelyezkedésű lakást lehet nyerni egy évre – az állásportál a bérleti díjat és a rezsit is fizeti. Ehhez egy kérdésre kell helyesen válaszolni, és feliratkozni a Profession álláshírlevelére. A nyereményjáték január 31-ig tart, sorsolás február 5-én.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15