Új típusú tárolásért kiált az IoT

forrás: Prím Online, 2020. február 14. 09:24

Az internethez csatlakoztatott, intelligens eszközök mindenhol ott vannak körülöttünk. Életünket számos téren megkönnyítik, és a vállalatok számára is rengeteg lehetőséget tartogatnak, hiszen az általuk gyűjtött adatok elemzésével a cégek jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak. Ezt a rengeteg információt azonban tárolni is kell, és az adatmennyiség elképesztő iramban nő. Ezért új megközelítésre van szükség, amit a SUSE szakértői szerint a szoftveresen vezérelt tárolás hoz el.

A különféle, internethez kapcsolódó IoT-eszközök átszövik életünket. Otthonunkban egyre több intelligens berendezés szolgálja kényelmünket az okos háztartási eszközöktől és még okosabb tévéktől kezdve az időjárási viszonyokat és a szokásainkat figyelő termosztátokig és világítóegységekig. A kütyük szabadidőnkben is elkísérnek bennünket, és a csuklónkon vagy a zsebünkben mérik a megtett kilométereket és lépéseket. 

 

A munkába ugyan még nem önvezető autók visznek bennünket, de az internetkapcsolatnak köszönhetően a járművek egyre több hasznos funkciót tudnak ellátni, egyszerűbbé téve például a vezetést és a parkolást, illetve a jármű állapotának megfigyelését és ellenőrzését. Ha pedig a közösségi közlekedést választjuk, teljesen természetes, hogy a mobilunkon nézzük, mikor jön a busz, hiszen a tömegközlekedési eszközökben lévő berendezés kommunikál az útvonalról. A munkahelyeinken pedig szintén egyre több intelligens eszköz segíti a munkánkat, legyen szó robotokról a gyárakban vagy éppen az irodai kamerákról, amelyek a beléptető rendszereket helyettesítik, illetve egészítik ki.

 

 

Hova, de hova, de hova, de hova mentsek?

Az IoT-szenzorok mindenféle adatot megfigyelnek és rögzítenek, amit csak mérni lehet: sebesség, gyorsulás, távolság, hőmérséklet, nyomás, fény, páratartalom stb. Ezek felhasználásával pedig a különféle területeken tevékenykedő szervezetek jobban megalapozott döntéseket hozhatnak, ami komoly üzleti előnyt jelenthet számukra. 

 

Az így keletkező adattömeg azonban óriási, és hihetetlen ütemben növekszik. Ezért a vállalatoknak modernizálniuk kell tárolási rendszereiket, mivel a korábban alkalmazott megközelítés nem fenntartható a napjainkban tapasztalható adatrobbanás mellett. Nem lehet egyszerűen csak új tárolóegységekkel bővíteni az infrastruktúrát a végtelenségig, ha elfogy a tárhely. Az információmennyiség ugyanis sokkal gyorsabban nő, mint a rendelkezésre álló költségvetés. Ezért optimalizálni kell a tárolást, és ehhez a SUSE szakértői szerint az olyan szoftveresen vezérelt tárolási rendszerek nyújtják a megfelelő hátteret, mint például a SUSE Enterprise Storage

 

Maximum fájlelérés, no leállás

Ezek a megoldások elkülönítik a tároláskezelést és tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől, így lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy általánosan elérhető és megfizethető szerverek és lemezmeghajtók használatával építsenek ki tárolási rendszert. 

 

Ezt a későbbiekben is egyszerűen bővíthetik új tárolókkal, ahogy szükség lesz további tárhelyre, és ehhez nem kell leállítaniuk a teljes rendszert. Ez azért fontos, mert az érzékelők nem alszanak. Vagyis az IoT-eszközöket használó szervezetek nem engedhetik meg maguknak, hogy minden egyes új eszköz üzembe helyezésénél leálljanak a rendszereik. Idő- és pénznyereséget jelent tehát számukra egy olyan megoldás, amely kiesés nélkül teszi lehetővé a kapacitás bővítését az aktuális igényeknek megfelelően.

 

A vállalatok számára az is egyre nagyobb jelentőséggel bír, hogy az adatokkal dolgozó rendszerek minél egyszerűbben képesek legyenek elérni és feldolgozni az információkat. A szervezetek azonban egyre több különféle, mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmazó rendszert használnak az adatok feldolgozására, amelyek eltérő technológiákkal működnek együtt. Ezért hasznos egy olyan megoldás, mint a SUSE Enterprise Storage, amely objektum, blokk- és fájlalapú elérést is lehetővé tesz, így minden szükséges igénynek megfelel.

 

A SUSE szakértői szerint továbbá azt is érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb IoT-eszközön, edge berendezésen és átjárón Linux ketyeg, ahogyan az adatközpontokban is, ahol az információk elemzése folyik. Célszerű tehát a szoftveralapú tárolási rendszer bevezetését fontolgató szervezeteknek olyan megoldást választaniuk, amely jól együttműködik a nyílt forráskódú operációs rendszerrel, és hasonló open source gyökerekkel rendelkezik.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05