Az élet női oldalát ünnepli a Da Vinci TV

forrás: Prím Online, 2020. március 5. 12:59

Március 8-án Nőnapon inspiráló ismeretterjesztő műsorokat kínál a Da Vinci TV csatorna. Olyan nők életével ismerkedhetünk meg közelebbről, akik előrelendítették, és beragyogták a világot. Kelta királynőtől Marie Curie-n át jelenkori matematikusig ismerkedhetünk példaértékű nőalakokkal. A csatorna nézőivel együtt ünnepli az élet női oldalát, és hirdeti az egyenjogúságot!

Március 8-án tartják a Nemzetközi Nőnapot annak emlékére, hogy 1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés. Bár a nőnap mára elvesztette eredeti munkásmozgalmi jellegét, és inkább a virágokkal, apró ajándékokkal ünneplik, mégis valahol mai napig a történelmet alakító nők napja, s a nők évszázados küzdelmét is feleleveníti, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

 

 

Ahogy minden jeles alkalomkor, így nőnap alkalmából is érdemes kicsit megállni, szemlélni, hogy mit, kit is ünneplünk valójában. A Da Vinci csatornán március 8-án olyan nők életével ismerkedhetünk meg közelebbről, akik előrelendítették, és beragyogták a világot.

 

A történelem során sokszor előfordult, hogy a nőknek küzdeniük kellett a valós értékeikre irányuló figyelemért (és napjainkban is vannak még helyek, ahol a nők nem szavazhatnak, autót sem vezethetnek, és kevesebbet keresnek, mint a férfiak), mára az ember tisztán láthatja, micsoda gazdagság rejlik egy asszonyban, és milyen hihetetlen dolgokra képes. Legyen szó szerelemről, családról, sportról, tudományról, társadalmi tevékenységről vagy művészetről, az élet minden területén olyan női életutakkal találkozhatunk, melyek példaértékűek, és kifogyhatatlan forrásai a motivációnak.

 

 

Nőnap alkalmából a Da Vinci csatorna ilyen híres nőkről szóló műsorokat vetít, melyeket kicsiknek-nagyoknak, fiúknak-lányoknak egyaránt jó szívvel ajánlunk. Ha a Da Vinci TV-vel tartasz, a múlt, jelen és jövő inspiráló nőalakjaival ismerkedhetsz meg. Időszámításunk előtt 60-ban egy kelta királynő megvédte népét a rómaiak ellen. Ismerd meg a bátor Boudica történetét a Történelem másképp sorozatban! A modern zene előfutárát, Delia Derbyshire-t és a tudomány meghatározó alakját, Marie Curie-t ismerheted meg az Abszolút zsenik Dickkel és Dommal c. műsorunkban.  Michaela azt keresi, mi legyen a szakmája felnőtt korában a Ha felnövök sorozatban nőként próbál ki férfiasnak tartott szakmákat. Az esti műsorokban gondolatébresztő női kutatók jelennek meg két lenyűgöző dokumentumfilmben. A nők felemelkedése címűben Dr. Amanda Foreman vezet bennünket végig a történelmen, női szemmel, a Varászszámokban pedig Hannah Fry fedezi fel a matematika mágikus varázsát egyedi, mégis közérthető módon. 

 

18:00 Történelem másképp – A bátor Boudica

18:30 Ha felnövök – Állatorvos

          Ha felnövök – Mesterséges intelligencia-kutató

          Ha felnövök – Tűzoltó 

19:00 Abszolút zsenik Dickkel és Dommal – Marie Curie és a robbanó fészer

19:30 Abszolút zsenik Dickkel és Dommal - Derbyshire és Dr. Who

20:00 A nők felemelkedése - Civilizáció

21:00 Varázsszámok: Hannah Fry és a matek varázslatos világa – A számok, mint istenek

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05