Koronavírusos átverést azonosított az ESET

forrás: Prím Online, 2020. március 18. 09:11

Egy koronavírussal kapcsolatos átverés jelent meg Magyarországon, amelyet az ESET szakemberei már más országokban is észleltek. A kampányban kéretlen levelekkel (spam), illetve hamis webshopokkal támadják a hazai felhasználókat. A csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat. Az ilyen helyzetek sajnos nagyon jó terepet kínálnak kiberbűnözőknek, ezért a felhasználóknak még jobban oda kell figyelniük az internetes vásárlások során. Az ESET szakemberei a konkrét eset bemutatása mellett, néhány általános jótanáccsal is szolgálnak a biztonságos online vásárlásokhoz.

A Németországban, Szlovákiában és Csehországban is észlelt kampányban a kiberbűnözők személyes adatokat (név, cím, emailcím, mobiltelefonszám) lopnak el a felhasználóktól. A szajmaszk-3-hu[.]com címen elérhető oldal nem használ https sémát, ezért bármilyen forgalom a weboldal irányában más támadók számára is lehetőséget kínál a kommunikációba való beavatkozásra.

 

A mostani, szájmaszkokat kínáló weboldalak erős hasonlóságot mutatnak a korábbi csokoládés fogyasztó italporos csaláshoz, ahol anonim eladók szintén hamis állításokkal, fogyókúrás hatást hazudva, kamu, nem létező elégedett vásárlói visszajelzésekkel igyekeztek megtéveszteni és megkárosítani a gyanútlan érdeklődőket.

 

A Sky News értesülései szerint az ottani maszkokkal kapcsolatos hasonló csalások, visszaélések már 300 millió forintnyi (800 ezer font) kárt okoztak a briteknek.

 

   

A webshop semmilyen adatot nem közöl az oldal üzemeltetőjéről, vagy az eladóról. Az oldal alján található adathalász formula mellett, a webshop aloldalakat is tartalmaz a jobb hatás kedvéért.

 

Az ESET megoldásai észlelik és blokkolja a fenyegetést, azonban néhány jótanácsot mindenképpen érdemes megfontolni, hogy elkerüljük a hasonló, koronavírushoz kapcsolódó átveréseket:

 

  • Online vásárlás során mindig használjunk biztonságos eszközöket (frissített operációs rendszert, megfelelő védelmi szoftvert).
  • Használjunk megbízható, biztonságos internetkapcsolatot (pl. nyilvános helyett otthoni Wi-Fi hálózatot).
  • Használjunk olyan kibervédelmi megoldást, amely spam és adathalászat elleni védelmet is tartalmaz.
  • Csak megbízható, ismert webshoptól vásároljunk:
          – nézzük meg a visszajelzéseket, ahol esetleg a felhasználók visszaélésekről írnak;
          – vásárlói fiók létrehozásakor használjunk erős, egyedi jelszavakat;
          – soha ne mentsük el bankkártya adatainkat a webshopban, vagy a böngészőben.
  • Kizárólag https weboldalakon vásároljunk, így a kommunikáció titkosított lesz, és nem zavarhatják meg a támadók.
          – Arra azonban figyeljünk, hogy a támadók is használhatnak https webshopokat, ezért csak megbízható oldalaktól vásároljunk.
  • Ha bármilyen furcsaságot észlelünk a tranzakció során, azonnal jelezzük bankunknak.

 

Az ilyen különleges helyzetekben, amikor a kiberbűnözők az emberek félelmeit kihasználva próbálnak bevételhez jutni, fokozottan oda kell figyelni a felhasználóknak, mert könnyen csalás áldozatává válhatnak a gyanútlan vásárlók, amelynek hatásai (ellopott személyes adatok), akár hónapokkal később is komoly gondokat okozhatnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15