Az ABB Energetika divíziója segítségével intelligens ipari parkot létesítettek Sanghajban

forrás: Prím Online, 2020. június 2. 10:46

Az ABB befejezte azt a 6 hónapos projektet, amely keretében a sanghaji Waigaoqiao szabadkereskedelmi zónában (Free Trade Zone = FTZ) kiépítették a villamosenergia-elosztás vezérlését biztosító ABB Ability Electrical Distribution Control Systemet (EDCS). A projektnek köszönhetően a több mint 1400 futballpálya nagyságú fejlesztési terület ma intelligens ipari parknak tekinthető. Az ABB rendszerével javították a villamosenergia-ellátás stabilitását és digitalizálták az ipari park energiagazdálkodását.

A sanghaji Waigaoqiao FTZ a maga nemében az első ilyen létesítmény Kínában. A 30 éve alapított zóna Sanghaj Pudong New Area nevű részén található, amely Sanghaj nemzetközi hajózási és kereskedelemi központja. Itt található az országos import kereskedelmi promóciós és innovációs kiállítási terület is. 

 

Az ipari park decentralizált projekthelyszínei olyan nagy területen oszlanak el, hogy az a villamosenergiaelosztó berendezések egységes irányítása szempontjából jelentős gondot jelentett. A fejlesztés azért is fontos volt, mert az ipari parkban üzemelő cégek számára biztosítani kellett a villamosenergiaelosztás biztonságát és megbízhatóságát is.

 

 

Az ABB segítségével a park teljes területén az ABB Ability EDCS rendszert telepítettek, és kiépítettek egy távvezérelt villamosenergia-irányítási platformot is, amely az alábbiakat biztosítja:

  • több helyszínre kiterjedő, szinkron, valós idejű felügyelet a berendezések teljesítményének, valamint a projektterületeken lévő villamos rendszerek átfogó irányítására;  
  • részletes áramköltségek és a veszélyek gyors azonosítása;
  • a villamosenergia-elosztó főberendezések állapotfüggő (prediktív) karbantartása az áramellátás garantált megbízhatósága és folyamatossága érdekében;  
  • valós idejű riasztások az üzemeltető és karbantartó személyzet számára a vizsgálatok hatékonyságának növelésére, valamint a hibaelhárítási válaszidők lerövidítésére. 

 

James Zhao, az ABB China Energetika üzletágának Lead Business Managere így nyilatkozott: „Az ABB Ability EDCS alkalmazásával javítható az elektromos rendszerek teljesítménye, és biztosítható az áramellátás magas fokú biztonsága és megbízhatósága is.”       

 

„Az intelligens ipari parkok iránti kereslet növekedésével együtt erősödik az igény az energia optimalizálása, a villamos energia minőségének javítása, valamint az intelligens üzemeltetési és karbantartási módok iránt is. Az ABB támogatásával a sanghaji Waigaoqiao FTZ-hez hasonló ipari parkok előtt megnyílik a lehetőség az intelligens áramhasználatot és tudatos rendszerirányítást biztosító digitális fejlesztések bevezetésére.”

 

Növekedési lehetőségek 

Az e havi jelentések szerint Sanghaj a következő három évben várhatóan mintegy 270 milliárd jüant (közel 38,1 milliárd USD) kíván beruházni a 48, "új infrastruktúrát" fejlesztő projektből álló programja első ütemében. A sanghaji önkormányzat 2020-tól 2022-ig érvényes, hároméves cselekvési terve szerint a világváros a következő három évben 34 000 új 5G bázisállomást, illetve a villamos hajtású járművek számára 100 000 intelligens töltőoszlopot fog telepíteni.  

 

Ebben az időszakban több mint 100 teljesen automatizált, személyzet nélküli gyárat, gyártósort és üzemet terveznek létrehozni Sanghajban, 15 000 vállalkozásnál pedig bevezetik a felhőplatformot. A terv szerint Sanghaj felgyorsítja a fotontechnológiai kutatási létesítmények építését is.  

 

 

A sanghaji Waigaoqiao FTZ projekt keretében telepített Emax 2 megszakító  

A sanghaji Waigaoqiao FTZ speciális igényeinek kielégítése érdekében az ABB AbilityTM EDCS rendszerbe integrálták az iVD4 középfeszültségű, vákuumos megszakítókat és az Emax 2 kisfeszültségű, légszigetelésű megszakítókat is, amivel biztosítják az intelligens hőmérsékletméréseket a kritikus területeken, valamint az intelligens villamosenergia-elosztó rendszerek csatlakozását.  

 

A betáplálás megszakítási feladatainak ellátására a 6-pontos érintkezőkaros hőmérsékletmérést biztosító ABB iVD4-t választották, amely képes pontosan mérni a főáramkör hőmérsékletét, meghatározni a lehetséges biztonsági problémákat, időben figyelmeztetni az esetleges eseményekre, jelentősen csökkenteni a váratlan áramszüneteket és hatékonyan mérsékelni az üzemeltetési költségeket.  

 

A digitális kommunikációs módszerrel csatlakoztatott Emax 2 légszigetelésű megszakítók jelentős szerepet játszanak a valós idejű berendezés-felügyelet megvalósításában, a korai figyelmeztetések generálásában, a mobil üzemeltetés és karbantartás biztosításában, az elektromos rendszerek megbízhatóságának garantálásban, valamint a villamos energia költségek rugalmas szabályozásában. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05