Hogyan napozzunk biztonságosan?

forrás: Prím Online, 2020. június 16. 19:43

Közeleg a nyár, és ahogy napról napra melegszik az idő, egyre többen vágyunk a szabadba. Nincs is jobb annál, mint a kánikulában a strandon pihenni, felváltva élvezni a hűs hullámokat és a melengető napsugarakat. A túlzásba vitt, illetve a védelem nélküli napozás azonban veszélyes is tud lenni, ezért mindig tudatosan készüljünk fel erre az időszakra, és tartsunk be néhány egyszerű, ám annál fontosabb szabályt.

Kerüljük a napot a legveszélyesebb órákban!

 

A bőrgyógyászok szerint 11 és 15 óra között a legmagasabb az UV-sugárzás, ezért ilyenkor érdemes inkább az árnyékba húzódni, még akkor is, ha rendszeresen használunk napvédő készítményeket. Mivel a káros sugarak a víz, a fű vagy a homok felületéről is képesek visszaverődni, ezért ha tehetjük, fedett, zárt térben töltsük el ezt az időt. Ráadásul ilyenkor van a legmelegebb is, ami növeli a napszúrás és a hőguta esélyét. Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban ez az időszak a délutáni szieszta ideje.

 

Védjük a fejünket!

 

Ha a napon tartózkodunk, viseljünk szalmakalapot és napszemüveget! Ezzel megóvjuk az arcot, a nyakat, a fület és a fejbőrt a közvetlen napsugárzástól. Az UV-sugarak ráadásul hosszú távon a látásunkat is károsíthatják, ezért érdemes napszemüveget hordani. Így hunyorognunk sem kell, ami csökkenti a szem körüli szarkalábak kialakulásának esélyét. Napszemüveget mindig olyan megbízható helyen vásároljunk, ahol biztosan UV-szűrővel ellátott modelleket forgalmaznak. 

 

Használjunk fényvédőt!

 

Ha strandra készülünk, vagy hosszabb ideig tartózkodunk a napon, akkor elengedhetetlen a napvédő krémek használata. Lehetőleg olyat válasszunk, ami minimum 30 SPF védelmet nyújt, és az UVA, UVB sugarakat is kiszűri. A napozás kezdete előtt 20 perccel alaposan kenjük be magunkat, és ismételjük meg körülbelül kétóránként, hiszen a víz és a verejték miatt még a vízálló termékek is lemosódnak egy idő után. A fényvédő arckrémek használata viszont nem csak nyáron javasolt, hiszen az UV-sugárzás az arc bőrét egész évben éri. Állítsunk össze egy komplett “napozócsomagot” a Helia-D webáruház termékeiből. 


 

Figyeljünk az anyajegyekre!

 

A bőrrák évről évre egyre több áldozatot szed, ami annak köszönhető, hogy egyre több káros UV-sugárzás éri a Földet, az emberek egy része pedig elhanyagolja a napvédelmet. Holott a korai felismerés és az azonnali kezelés életet menthet. Ezért lehetőleg minden évben vegyünk részt anyajegyszűrésen, ugyanis a rosszindulatú elváltozások legtöbbször innen indulnak ki. Ilyenkor az orvos egy speciális mikroszkóppal átvizsgálja a bőrfelszínt, kóros elváltozásokat keresve. Természetesen ettől függetlenül nekünk is érdemes időnként alaposan megvizsgálni magunkat, és ha bármelyik anyajegyen észrevesszük, hogy megváltozik a színe, a formája vagy a mérete, akkor mielőbb forduljunk bőrgyógyászhoz. Ha pedig mindent rendben találnak, akkor megnyugodva vághatunk neki a nyárnak.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09