A Check Point és a Zoom együttműködik a ’Vanity URL’ biztonsági probléma megoldására

forrás: Prím Online, 2020. július 25. 14:12

Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research segítette a Zoom ’Vanity URL’ nevű, testre szabható elemének potenciális biztonsági problémájával kapcsolatos veszélyek csökkentését. Emiatt ugyanis a hackerek legitimnek tűnő, konkrét felhasználói fióktól származó Zoom üzleti megbeszélés meghívókat tudtak volna küldeni azzal a céllal, hogy rosszindulatú programokat juttassanak be a felhasználok eszközeire, és titokban adatokat vagy személyi információkat lopjanak tőlük. A Check Point Research már korábban is együttműködött a Zoommal, idén januárban egy másik potenciális sérülékenység kapcsán, aminek a révén a hackerek hívatlanul be tudtak volna csatlakozni a megbeszélésekre.

A Covid-19 járvány karanténintézkedései során a Zoom használata ugrásszerűen emelkedett, napi 10 millióról (2019. decemberi adat) 300 millió fölé nőtt a megbeszélésekre becsatlakozó felhasználók száma 2020 áprilisára. A cyber-bűnözők számára ez remek lehetőség az adathalászatra a Zoomon és más videókommunikációs platformokon. A Check Point szerint a Zoomhoz köthető domain regisztrációk és különösen a hamis Zoom telepítő programok száma óriásira nőtt

 

A kutatók a januári együttműködés követő vizsgálata során találtak rá a potenciális Vanity URL biztonsági problémára, melynek kihasználásával a hackerek két módon tudták volna manipulálni a Vanity URL-t:

  • Direkt linkeken keresztül történő támadás: a hirdetés létrehozásakor a hacker meg tudta volna változtatni a meghívó URL-jét és bele tudott volna iktatni egy regisztrált al-domain-t. Más szóval, ha az eredeti link úgy szólt, hogy https://zoom.us/j/##########, a támadó meg tudta volna változtatni arra, hogy https://<a szervezet neve>.zoom.us/j/##########. Az URL felismerésével kapcsolatos, konkrét cyber-biztonsági képzéssel nem rendelkező felhasználó a meghívó alapján nem valószínű, hogy rájönne, a meghívó nem eredeti vagy akár arra, hogy nem egy bizonyos, vagy legalábbis létező szervezettől származik. 
  • Webes Zoom felületek ellen irányuló támadások: vannak szervezetek, melyek saját Zoom felülettel rendelkeznek. A hackerek meg tudták volna támadni ezeket, és úgy irányították volna a felhasználókat, hogy a valódi Zoom felület helyett egy rosszindulatú Vanity URL-be írják be a megbeszélés ID-t. A direkt linkeket használó támadásokhoz hasonlóan, megfelelő cyber-biztonsági képzés hiányában, az áldozat nem valószínű, hogy felismerte volna a rosszindulatú URL-t és áldozatául esett volna a támadásnak.

 

A hackerek bármelyik módszerrel a szervezet egyik alkalmazottjának adhatták volna ki magukat a Zoomon, és megszerezhették volna azt a vektort, mellyel személyes vagy érzékeny adatokat tudnak ellopni. 

 

Adi Ikan, a Check Point Network Research & Protection Group menedzsere a következőket mondta: „Mivel a Zoom vált a világ vezető kommunikációs csatornájává az üzleti, a kormányzati és magánszféra számára egyaránt, különösen fontos annak megakadályozása, hogy bűnügyi célokra használjak fel. A Zoom biztonsági csapatával együttműködve segítettük annak megvalósítását, hogy a felhasználóknak világszerte biztonságosabb, egyszerűbb és megbízható kommunikációs élménye legyen, így teljes mértékben élvezni tudják a szolgáltatás nyújtotta előnyöket.”

 

A Check Point Research és a Zoom közös munkájának eredménye ezen problémák feloldása. A Zoom kezeli az ügyet, és további biztonsági intézkedések foganatosításával védi a felhasználókat.

 

„Ez a Check Point és a Zoom közös erőfeszítése volt. Együtt tettük meg azon fontos lépéseket, melyek szükségesek a Zoom felhasználok védelméhez,” - mondta Adi Ikan. 

 

A biztonsági problémákkal kapcsolatos technikai részleteket a kutatási jelentésben tudja elolvasni. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50