Minőségi pergető orsók a ragadozó halas horgászatokhoz

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 3. 20:04

A korszerű pergető orsókra elsősorban a kidolgozottság, a könnyű felhasználás, valamint a megbízhatóság jellemző. Ezekre a tulajdonságokra persze szükség is van, ha eredményesek szeretnénk lenni a ragadozó halas horgászatok alkalmával.

A bejegyzés keretei között a pergető orsó választása kapcsán igyekszünk segíteni, rávilágítva a legfontosabb szempontokra és tényezőkre.

 

A pergető horgászat lényegéről röviden

 

Más néven műcsalis horgászatként is szokás emlegetni ezt a műfajt. Lényegét tekintve a ragadozó halak táplálékául szolgáló kistestű halak mozgásának utánzása a cél annak érdekében, hogy a ragadozókat sikerüljön kapásra ingerelni.

 

A pergető horgászat nem egy egy helyben ülős időtöltés. A horgász bedob, majd szép ütemesen elkezdi maga felé tekerni a műcsalit, a csalihal mozgását leginkább utánzó ütemben. A művelet végeztével újabb dobás, újabb tekerés, majd ez így ismétlődik akár száznál is több alkalommal egy nap.

 

Egy modern pergető orsóval szemben támasztható jogos elvárások

 

A folyamatos tekerés és damilcsévélés bizony nem kis megterhelést jelent a felszerelésnek, beleértve ebbe természetesen a pergető orsót is. Ennek szellemében a stabil szerkezet, valamint a minőségi anyagok megléte kulcsfontosságú a hosszabb időtávban történő zavartalan használathoz.

 

A minőségi pergető orsó ezenfelül alacsony önsúllyal rendelkezik, hogy a horgász kezét ne terhelje feleslegesen. A dobról zavartalanul pereg le a zsinór, elősegítve ezáltal a minél távolabbi dobások hatékony kivitelezését.

Természetesen a könnyen szabályozható, ugyanakkor megbízhatóan működő fékrendszer is jogos elvárás egy korszerű pergető orsóval szemben. Ennek a jelentősége akkor értékelődik fel, amikor nagyobb halat sikerül akasztani, és a megiramodó ragadozónak bizony engedni kell a damilt a fárasztás ideje alatt.

 

Fontos szempontok, amiket pergető orsó választásakor célszerű figyelembe venni

 

Az egyik legfontosabb kérdést a pergető orsó mérete jelenti. Ez értelemszerűen attól függ, hogy milyen vízen, mekkora távolságra és milyen halakra szeretnénk horgászni. Példának okáért egy könnyed balinhorgászathoz vagy sügérpergetéshez bőven elég a kisebb orsó is.

 

Ellenben egy folyami süllőzéshez vagy csukázáshoz már nem árt az sem, ha a felszerelésben vannak tartalékok. A nagyobb orsó segítheti a távolabbi dobások zavartalan kivitelezését, tovább növelve ezáltal a horgászat eredményességének a sanszát.

 

Persze az orsóválasztásnál az anyagi szempontok is szerepet játszanak. Amennyiben évente csak pár alkalommal pergetünk, akkor az igényeinket egy közepes modell is kiszolgálhatja. Rendszeresen pergetve, esetleg versenyeken is elindulva ugyanakkor mindenképp megéri beruházni egy komolyabb és minőségibb modellbe.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vajon költséghatékony megoldásnak számítanak a mobilházak?

Ha éppen költözés előtt állunk, ha meg szeretnénk oldani a tinédzser vagy fiatal felnőttkorba lépő gyermekünk elindulását az életbe, ha nyaralóra vágyunk, akkor egészen biztos, hogy körülnézünk az ingatlanpiacon, hogy milyen opciók állnak a rendelkezésünkre.

2024. március 1. 22:27

Digitális matekkurzus a sikeres érettségiért

A matek érettségi kitartó felkészülést igényel, ami időnként megterheli a végzősöket. Ezen változtatnak az interaktív módszerek, amelyek újszerűen, élvezetesen adják át és mélyítik el a tudást. A diákok annyira szeretik, hogy nem is várnak vele az utolsó évig.

2024. március 1. 22:23

Egy finom rántotta mindig jó választás

A rohanó hétköznapokban sem feledkezhetünk meg a tápanyagdús reggelikről, de hétvégente is jól esik körbeülni szeretteinkkel az asztalt, és finom falatokkal indítani a napot. Az egyik legjobb opció egy kiadós rántotta, amely energiát ad egész délelőttre! 

2024. március 1. 22:18

Miért fontos, hogy otthon is mindig megfelelően kialakított lábbelit viseljünk?

Amint hazaérünk a munkából, a bevásárlásból vagy bárhonnan, szeretjük rögtön kényelembe helyezni magunkat. Ez vonatkozik a lábainkra is, hiszen előfordulhat, hogy elfáradtunk a jövés-menésben, így akármilyen komfortos is a cipőnk, igyekszünk megszabadulni tőle mihamarabb. 

2024. március 1. 22:13

Az ausztriai munkavállalók családi juttatásai

Jó tudni, hogy az osztrák adó- és társadalombiztosítási rendszer számos juttatást és adókedvezményt biztosít a munkavállalók számára. Mivel ez jelentősen eltérhet a magyar törvényektől, így érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek. Ebben olyan cégek segítségére is számíthatunk, melyek otthon vannak ezen a területen, és nem csupán információt adnak, de a konkrét igénylést is rájuk bízhatjuk.

2024. március 1. 21:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05