VI. Safer Internet konferencia

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 23. 14:57

Szeptember 29-30-án kerül megrendezésre az Európai Unió „Safer Internet Program” (SIP) keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferencia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében. A Gyermekmentő 1997 óta kíséri figyelemmel és végeztet kutatásokat a gyermekek médiahasználati szokásairól. 2010-ben ebbe a folyamatba illesztette be szervesen a kifejezetten az internettel, internetbiztonsággal foglalkozó konferenciáit, melyből az idei a hatodik.

„A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” című médiakonferencia- és kutatássorozatot huszonhárom évvel ezelőtt, 1997-ben indították el. Ebbe kapcsolódott be a SIP keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciasorozat. Már az első, 2009-ben tartott internetkonferencia óta is 11 év telt el. Azóta nagyon sok változást hozott mindennapjainkba a digitalizáció: az információáramlás életünket felgyorsította, a tudást közelebb hozta, kapcsolatainkat átalakította. Most, a járvány idején még nagyobb az internet jelentősége, amikor az oktatásnak egyik pillanatról a másikra kellett átállnia online üzemmódra, és gyerekek százezreinek biztosítani a digitális oktatást.  Mindez milyen hatással volt a gyerekekre, a szülőkre és a pedagógusokra? Erre a kérdésre is keresik a választ az előadók. 

 

 

A rendezvényre 29 szakértő fogadta el a felkérést az oktatás, a média, a kormányzat, az ipar és a civil szféra területéről, akik a gyermekek és fiatalok online biztonságával kapcsolatos kérdésekről – adatvédelem, digitális platformok szabályozása,  online otthonoktatás-otthontanulás stb. – fognak előadásokat tartani. Kutatási eredményeiket összegzik, kampányaik célját és eredményességét ismertetik, megosztják a legjobb gyakorlatokat, de beszélni fognak az internetbiztonságról a gyerekvédelem tükrében is, valamint a cybertérnek és a közösségi médiának a személyiségfejlődésre gyakorolt hatásáról. 

 

A konferencia másik célja a tudás, a tapasztalat átadásán kívül, hogy ráirányítsa a figyelmet az új kihívásokra: a közösségi médiára, az online fenyegetettségre és a digitális oktatásra.

 

A rendezvény a Safer Internet Program keretében valósul meg. A projekt célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára történő – biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalmak elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

 

Az előadások mellett három kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, illetve dr. Mary Aiken: Cyber-csapda. Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést? című könyvének bemutatójára. A Harmat Kiadó gondozásában megjelent kötetet a helyszínen meg is lehet vásárolni. A bemutató időpontja szeptember 29., 14.50-15.15 óra. 

 

 

Dr. Mary Aiken a törvényszéki cyberpszichológia világszerte elismert vezető szakértője most megjelent könyvében azt vizsgálja, hogyan formálja át az internet és a digitális eszközök használata az emberi viselkedést, a társadalmi normákat, és ez a „cyberhatás” hogyan nyilvánul meg életünk minden területén. Születéstől tinédzserkorig részletesen tárgyalja azokat a kérdéseket, amelyekről a digitális nemzedéket nevelőknek tudniuk kell.

 

A konferencia az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampány programsorozatába illeszkedik.

 

A konferencia ideje alatt élő internetes közvetítés látható a www.gyermekmento.hu és a www.saferinternet.hu honlapokon, a Saferinternet Magyarország és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Facebook oldalain. 

A konferencia időpontja és helyszíne: 

2020. szeptember 29-30., kedd –szerda, 9 – 17 óráig

Magyar Tudományos Akadémia

(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15