Magyar kutató kapta idén az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) és az Oracle ösztöndíját

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 28. 16:34

Dezső Renáta, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandusza kapta idén az EDF és az Oracle fogyatékossággal élő hallgatók számára alapított digitális hozzáférhetőségi ösztöndíját. 

A 6500 euró összegű ösztöndíjat az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) és az Oracle indította el 2015-ben az európai digitális akadálymentesítés előmozdítása érdekében. Célja, hogy felhívja a figyelmet a témára az európai egyetemek körében, és ösztönözze az akadálymentesség biztosítását informatikai tanterveikben. Hosszú távon remélik, hogy Európában jelentős számú digitális akadálymentesítési szakember fog tevékenykedni és hozzájárulni, hogy az innovációban mindenki részt vehessen. 

 

Az online díjátadó ünnepségen Humberto Insolera, az EDF végrehajtó bizottságának tagja elmondta: „Ezzel az ösztöndíjjal arra törekszünk, hogy elismerjük a kiemelkedő munkát végző fogyatékossággal élő diákokat és támogassuk őket, hogy szakértővé váljanak a digitális hozzáférhetőség területén. Hisszük, hogy náluk jobban senki sem tudja, mennyire fontos eszközeinket mindenki számára tervezni, hogy társadalmunkban mindenki profitáljon az innovációból és a technológiai fejlődésből. "

 

Dezső Renáta

Dezső Renáta kutatása a digitálisan előállított tárgyakkal kapcsolatos felhasználói tapasztalatokra összpontosít, például 3D nyomtatóval, számítógépes adatokon alapuló protézis gyártására. A zsűri egyértelműen előnyben részesítette az ő jelölését, a tagok többsége a legmagasabb pontszámot adta neki, és különösen nagyra értékelte a fogyatékossággal élő személyek bevonását az innovációs folyamatba.

 

„A doktori kutatásom célja a designkultúra tudomány és a kritikai fogyatékosságtudomány kortárs kapcsolódásának vizsgálata. A díjazott program tézisének az elméleti magja a design kultúra integratív jellege, ebből eredően a fókuszpontjában a fogyatékossággal élő személyek egyéni igényeihez kapcsolódó design feladatainak megértése áll. Ugyanakkor a fogyatékkal élő személyek folyamatosan változó ökológiában élve visszahatnak a tervezési folyamatra, újabb kihívásokkal és a meglévő készségek fejlesztésével folyamatosan ösztönzik az innovációt. Ez a kölcsönös kapcsolódás az egyénközpontú normatívákból kilépő kritikai elméletek létrehozását segíti, amelyek a jövő alakítására nézve előremutató felvetéseket tartalmaznak.” - nyilatkozta Dezső Renáta

 

Kent Boucher, az “Oracle Accessibility Program” igazgatója elmondta: “Ez az ösztöndíj az Oracle elkötelezettségét illusztrálja olyan hozzáférhető technológiák és termékek létrehozása iránt, amelyek javítják az általános munkahelyi környezetet, és hozzájárulnak munkatársaink, ügyfeleink és ügyfeleink ügyfeleinek termelékenységéhez.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50