Újabb médiaértés-oktató központot nyitott az NMHH Sopronban

forrás: Prím Online, 2020. október 16. 14:59

Csütörtökön tartották a harmadik, soproni Bűvösvölgy ünnepélyes megnyitóját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiaértés-oktató hálózatának bővítéseként. A járványhelyzet miatt a létesítményt a virtuális téren keresztül adta át Karas Monika, a hatóság elnöke és Farkas Ciprián, a város polgármestere. A két hét óta már tesztüzemben működő központba évente kilencezer fiatal érkezhet, ahol a gyerekek a foglalkozásokon játszva, aktív alkotófolyamatok során tanulhatják meg, hogyan hat rájuk a média, hogy így értőbb, tudatosabb médiafogyasztókká váljanak.

Köszöntőjében Karas Monika, az NMHH elnöke kiemelte, a médiaértés különösen fontos lett most, a járvány idején, amikor sokan kényszerűen is több időt töltenek képernyő előtt, mint valaha, és ez alól a gyerekek sem jelentenek kivételt. „Bízom benne, hogy mostantól nem lesz az országban olyan iskola, ami azért nem juthat el a Bűvösvölgybe, mert túl messze van, vagy mert a meghirdetett időpontok percek alatt betelnek. Amit 2014-ben Budapesten elkezdtünk, az most beteljesedett, és a Bűvösvölgy víziója végre az egész országé lehet” – mondta az NMHH elnöke. 

 

"A XXI. században rendkívül fontos odafigyelni a gyermekeinkre, és megtanítani számukra, hogy melyek is a digitális világban és a médiában rejlő lehetőségek és veszélyek. Kívánom, hogy az ország bármely pontjáról is érkezzenek ide a diákok; hasznos tudással, információkkal és élményekkel gazdagodjanak a soproni Bűvösvölgyben” – mondta el beszédében Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.

 

 

A képszerkesztéstől az influenszermenedzselésig

A soproni Bűvösvölgyben képzett médiaértés-oktatók egyedülálló eszközpark segítségével, modern stúdiókban tartanak foglalkozásokat, melyeken a gyerekek filmet, magazincímlapot, rádióműsort, reklámot vagy hírösszeállítást készíthetnek. Az internetbiztonságnak szentelt foglalkozásokon a csoportok sérelmes online helyzetekkel, adatvédelemmel vagy megtévesztő tartalmakkal szembesülhetnek. Sopronban debütál az influenszerek dilemmáival foglalkozó interaktív foglalkozás, és a képfoglalkozáshoz elsőként itt tartozik fotósarok is, ahol a gyerekek akár egymásról is készíthetnek címlapfotót.

 

 

A filmes foglalkozáson a gyerekek megtapasztalhatják, hogyan áll össze egy film, és kipróbálhatják magukat a legfontosabb szerepkörökben. A hírekkel foglalkozó programon a gyerekek megtanulják, hogy milyen szempontok alapján kerülhet be egy hír az esti híradóba, és hogy a figyelemfelkeltő híradás hogyan közvetíti a valóságot. A képstúdióban magazincímlapot és beloldalakat szerkesztve kísérletezhetnek a vizuális kommunikáció fogásaival, valódi hírügynökségi képeken ismerhetik meg a sajtókép műfaji kereteit. Bűvösvölgy profi hangstúdiójában találkozhatnak azokkal az eszközökkel, amelyekkel az igazi rádiósok is dolgoznak. A nagyobbak saját rádióműsort állíthatnak össze, a kisebbek animációs filmrészletek alázörejezését és szinkronizálását készíthetik el. Közösen, csapatmunkában figyelhetik meg, hogyan hathatnak rájuk a reklámok, amikor maguk is összeállítanak egyet kész felvételekből, saját kreatív elképzeléseik szerint. 

 

A Netkockázat-foglalkozáson a gyerekek különböző szituációs játékokon keresztül ismerhetik meg az online adatvédelem, az online zaklatás, behálózás vagy a szexting jelentését és lehetséges következményeit. A Netvizsgáló viszont olyan feladatok közös megoldásába vonja be őket, amelyekhez csupán internetes böngészésre van szükség: közösen szervezhetnek kirándulást, ünnepséget, tehetségkutatót. A gyerekek ellenőrizhetik, hitelesek-e az adott oldalon az információk, és megfigyelhetik a kereskedelmi szándékot is egy-egy weboldalon. Újdonság az Influenszermenedzser 2020 című foglalkozás, amelyben a gyerekekkel egy influenszereket menedzselő ügynökség munkatársait játszhatják el, amikor a véleményvezéreik problematikus helyzetekbe kerülnek, ezek megoldásához pedig az ő tanácsaikra van szükség.

 

 

Évi kilencezer fiatalt képes fogadni a soproni központ

Az új létesítmény 840 négyzetméteres területével a legnagyobb Bűvösvölgy, tágasabb a már működő budapesti és debreceni házaknál. A központot az NMHH saját épületében alakította ki a Kossuth Lajos utcában található irodája mellett, három szinten, hat stúdióval. Naponta ötven (a járványidőszakban csak negyven), évente kilencezer gyerek érkezhet a központba. Az 1,6 milliárd forintos beruházás teljes költségét – a médiatörvény által előírt módon – a média- és hírközlési szolgáltatók által befizetett bírságokból fedezi a hatóság, ahogy a teljes, 2014 óta működő Bűvösvölgy-hálózat üzemeltetési költségeit is. 

 

A foglalkozásokra iskolai szervezésben, csoportosan lehet jelentkezni a meghirdetett regisztrációs időszakokban a www.buvosvolgy.hu oldalon. A központ célcsoportja a 9-16 éves korosztály, vagyis a 3-10. évfolyamok diákjai. A soproni Bűvösvölgy a teljes Győr-Moson-Sopron és Vas megyékből, valamint Zala és Veszprém megye egyes, a budapesti központhoz képest könnyebben megközelíthető részeiből*  várja az osztályokat és kísérőtanáraikat. A látogatás minden csoportnak ingyenes, a Sopronon kívülről érkezők buszos szervezését, költségeit átvállalja az NMHH.

 

Az NMHH Bűvösvölgy-hálózata nem csak foglalkozásokat tart. Honlapja a Médiaszertár menüpontjában tanórán és otthon is felhasználható médiaértési segédanyagokat kínál pedagógusoknak, emellett influenszerekkel százezres nézettségű edukációs videós kampányt is indított az álhírek felismerésére és a fiatal véleményvezérek tartalmainak értőbb befogadására. 

 

Az épület felújítási, átalakítási munkálatairól egy kisfilm is készült:

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05