Szerethető játékok versenyeznek az Ország Játéka címért

forrás: Prím Online, 2020. október 23. 15:38

Hét kategóriában 50 játékot jelöltek a hazai gyártók és forgalmazók az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Ország Játéka versenyre, a kedvencekre november 6-ig lehet szavazni a www.orszagjateka.hu oldalon. 

A szervező JátékNet webáruház szerint a 2020-as mezőnyben felismerhetők a pandémia hatásai: tovább nőtt a közös családi programot kínáló korábban is kedvelt társasjátékok népszerűsége – a nevezett játékok 45 százaléka ebben a kategóriában indult. Ugyancsak előtérbe kerültek a feszültség levezetésére alkalmas beltéri játékok, illetve a beszűkült személyes érintkezés miatt fontosabb szerep juthat a szeretgethető plüssöknek és a gondozást igénylő interaktív házikedvenceknek. Az Ország Játéka minősítés megítéléséről a közönségszavazatok alapján egy hétfős szakmai zsűri dönt – a csomagolásokra is felkerülő minősítés évek óta fontos kiválasztási szempontja a tudatos játékvásárlóknak. A szavazás során értékes nyereményre jelölhető a kedvenc óvoda és bölcsőde is, és a szavazók között egyéni díjakat is kisorsolnak.

 

Az idei Ország Játéka versenyben a gyártók és forgalmazók összesen 50 játékok jelöltek, hét kategóriában: családi társasjáték, bébi játék, egyéb lány, egyéb fiú, építőjáték, társasjáték kicsiknek és készségfejlesztő. A nevezett társasjátékok száma kiemelkedik a többi közül, az összes jelölt játék 45 százaléka valamilyen társasjáték. A társasjátékok adta együttjátszás öröme vitathatatlan, és a mostani helyzetben különösen erős szerepe van a családok életében. A home office, és esetenként újra a digitális oktatásba kényszerülés miatt a család kénytelen a megszokottnál több időt tölteni otthon. Ilyen helyzetben természetesen fokozódik a gyermekben az új ingereket nyújtó játékok iránti igény is, és nem mindegy, milyen játékkal játszik.

 

 

A szakmai zsűri (gyermekpszichológus, pedagógus, védőnő, játékfejlesztő, lapkiadó, média képviselő, influenszer) szempontrendszere komoly mélységekben vizsgálja és értékeli a nevezett játékokat. Figyelembe veszik a készségfejlesztés mértékét, hogy hozzájárul-e a játék a gyermek mentális, érzelmi világának elmélyítéséhez, a szociális kapcsolat fejlesztéséhez, együttjátszásra alkalmas-e, milyen a kivitelezés minősége, mennyire kreatív és innovatív, illetve biztosít-e örömforrást. Ezen szempontok szerint választott játékok – a szervezők és a pályázók szerint is – rangos és értékes elismerés birtokosai lesznek, valamint ez a minőségi megkülönböztetés az ajándékvásárlás során segíthet a szülőknek a választásban.

 

Mindenféle játéknak lehet fontos szerepe a gyermek életében, még ha nem is kifejezetten készségfejlesztő játékról van szó. A felgyűlt feszültséget kijátszhatja magából pl. egy lufifejű bokszolóval, a leszűkült személyes érintkezés miatt fontosak lehetnek a becézgethető plüssök, vagy a gondozást igénylő interaktív házikedvencek, ahol pl. etetni, itatni, tisztán tartani kell egy játék állatot. 

 

„Az elmúlt időszak bizonytalanságai, a karantén bezártságának feszültsége felértékelte a közös játék feszültségoldó, közösségteremtő hatását és erejét. A családok számára a karanténban vagy a nyári szünetben együtt töltött idők nemcsak nehézségeket, de több közös, minőségi időtöltés lehetőségét hordozták magukban, és hordozzák a jövőben is. A közös játék ugyanis nemcsak segít oldani a feszültséget, hanem feltölti a gyerekeket, megélhető kapcsolódást nyújt a szülőkkel, testvérekkel, a lelki ellenállóképességet és a frusztrációtűrést növeli, illetve az alkalmazkodást is segíti. A játék élményfeldolgozás, a világ megismerése és a fejlődés legfontosabb terepe. Szánjunk időt a gyerekeinkkel közös játékra, engedjük meg magunknak is a saját feszültségeink oldását, beleereszkedést az élménybe.” – véli a zsűri tagjaként résztvevő Labancz Dániel gyermekpszichológus.

 

Bár idén elmarad a Játszónap – ahol az elmúlt években többek között a versenyre nevezett játékokat is ki lehetett próbálni –, helyette a versenyt indító JátékNet webáruház rajzversenyt indít a Facebookon óvodák számára. Minden óvoda egy rajzzal nevezhet, amin lerajzolják, hogy elképzelésük szerint, hogy néz ki a JátékNet raktára, és a legtöbb reakciót gyűjtő egy értékes ajándékcsomagot nyer.

 

Az Ország Játéka versenyen szavazni is érdemes, mert amellett, hogy a szavazók közül 100 db 2 000 Ft értékű kupont is sorsolnak, a verseny jótékony célokat is szolgál: a szavazat leadásakor megjelölhető, mely bölcsőde és óvoda nyerjen 50 000 Ft értékű ajándékcsomagot.

 

November 6-ig lehet szavazni a www.orszagjateka.hu oldalon, az eredményhirdetés november 10-én lesz.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05