Az ABB harmadik negyedéves eredményei

forrás: Prím Online, 2020. október 26. 18:35

Erős, a jövőbeni üzleti növekedést megalapozó teljesítményről számol be az ABB 2020. harmadik negyedéves pénzügyi jelentése.

  •   A rendelésállomány 6,1 milliárd $, -9%, ami összehasonlító alapon -8%*-os csökkenést mutat 
  •   Az árbevétel 6,6 milliárd $, -4%; összehasonlító alapon -4%-os csökkenésnek felel meg  
  •   A működési eredmény 71 millió $; marzs 1,1%  
  •   Az Energetikai Hálózatok üzletág értékesítésén 5,3 milliárd $ adózás előtti nyereséget sikerült realizálni, ami Az egyszeri tevékenységeknél kerül be a kimutatásokba 
  •   Üzemi EBITA* 787 millió $, EBITA marzs*: 12,0%
  •   Nettó jövedelem 4,5 milliárd $, +780%, ez magába foglalja az Energetikai Hálózatok eladásán realizált nyereséget is  
  •   Alap EPS 2,14$, + 785%**; működési EPS* 0,21$, -36% 
  •   Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja 408 millió $ volt, szintjét a nyugdíjprogramok 273 millió $-ral csökkentették; a naptári évre stabil készpénztermelés várható  

 

„A harmadik negyedévben a koronavírus-járvány még minden üzleti terület teljesítményét visszafogta, azonban azt is látnunk kell, hogy a kínai gazdaság már erős élénkülést mutatott, illetve a folyamatban lévő költségcsökkentési intézkedéseinknek köszönhetően erős, a jövőbeni üzleti növekedést megalapozó teljesítményt tapasztaltunk. A pozitív fejlemények közül említést érdemel, hogy a GEIS integrálásának és az Energetika üzletághoz tartozó Installation Products divíziónak nyereségessé tételét célzó intézkedéseink kedvező eredménye már kezd megmutatkozni, a Hajtások üzletág pedig továbbra is jól teljesít.  A Robotika és az Ipari Automatizálás üzletágaknak azonban több időre van szükségük ahhoz, hogy ismét növekvő pályára álljanak,” – nyilatkozta Björn Rosengren, az ABB vezérigazgatója. „Folytatjuk a vállalatcsoport decentralizálását, a portfóliónk folyamatban lévő optimalizálását, valamint a részvény-visszavásárlási programunk terv szerinti végrehajtását is.  Nagy várakozással tekintünk a november 19-én tartandó Tőkepiaci Nap elé, amelyen további részleteket ismertetünk a stratégiánk végrehajtása terén elért eredményekről.” 

 

 

2020. Q3 csoporteredmények  

Összefoglaló  

A folytatódó koronavírus-világjárvány miatt a kereskedelmi körülményeket a harmadik negyedévben is kihívások jellemezték. A kereslet az előző évihez képest minden régióban csökkent, amire annak ellenére került sor, hogy a kínai gazdaság erős élénkülést mutatott, és ez kedvezően hatott a rendelésállományra, különösen a Robotika üzletágunkban.  A rövid ciklusú termékekre szakosodott üzleti területek pozitív eredményt értek el, azonban ezt lerontotta a nagy volumenű rendelések alacsonyabb szintje, illetve a szerviz tevékenységek folytatódó stagnálása. A működési marzs értékét csoport szinten negatívan befolyásolták a nem alaptevékenységhez kapcsolódó költségek és az Ipari Automatizálás üzletágnak a dél-afrikai Kusile projekt kapcsán keletkező vesztesége. Ezektől a hatásoktól eltekintve, a haszonkulcsok alakulása jól ellenállt a negatív hatásoknak, ami köszönhető az összes üzleti területen folytatott költségcsökkentési lépéseknek, továbbá annak, hogy az Energetika üzletágban jelentős előrelépést értek el a GEIS integrációjában és az Installációs Termékek nyereségessé tételében. A Hajtások üzletág továbbra is jól teljesít.                      

 

Tőkeszerkezet optimalizálása  

Az ABB 2020. július 1-jén értékesítette az Energetikai Hálózatok üzletágának 80,1 százalékát a Hitachinak. A tranzakción az ABB a negyedévben 5,3 milliárd $ könyv szerinti nyereséget realizált, amely a pénzügyi kimutatásban az egyszeri tevékenységek nettó jövedelmeként szerepel. Mint az korábban bejelentésre került, az ABB azt tervezi, hogy az Energetikai Hálózatok értékesítéséből származó, 7,6-7,8 milliárd dolláros nettó pénzbevételt szétosztja a részvényesek között.  Július 23-án, a SIX svájci értéktőzsde másodlagos piacán elkezdődött az ABB részvénytőkéjének 10%***** -át kitevő részvény-visszavásárlási program.  

 

Rövid távú kilátások  

Mivel a koronavírus-világjárvány miatt gyorsan romlanak a kilátások, ezért a világpiac 2020-ban várhatólag zsugorodni fog. A korábban Kínában, majd azt követően a globális gazdaság nagy területein tapasztalt élénkülés ellenére még mindig jelentős a bizonytalanság a további élénkülés üteme kapcsán. Sok országnak folytatódó vagy újra bevezetésre kerülő korlátozásokkal kell megküzdenie, ami miatt lelassulhat a gazdaságuk helyreállítási folyamata, és előreláthatólag hosszú távú gazdasági következményekkel kell számolniuk. 

 

A COVID-19 hatása a célpiacokon, különösen az olaj és gáz szektorban, a hagyományos energiatermelési ágazatban, az autóiparban, a tengerhajózásban és az épületfelügyeleti rendszerek terén, erősen befolyásolja a rövid távú kilátásokat. Néhány célpiacunk, így például az villamosenergia-elosztás, a közlekedés, az adatközpontok, s fogyasztói elektronika, valamint az élelmiszer- és italágazat továbbra is viszonylag jól teljesítenek.   

 

Ennek fényében az ABB arra számít, hogy a negyedik negyedévi rendelések és bevételek növekedési üteme továbbra is kihívást jelent év/év alapon, és a bevételek növekedési üteme folyamatosan csökken. Az üzemi haszonkulcs várhatóan magasabb lesz éves összehasonlításban, számba véve az egyszeri tételek kisebb negatív hatását, mindazonáltal az egymást követő periódusokban, figyelembe véve a szezonális hatásokat is, gyengül.  A vállalat az egész évre erős készpénztermelő képességet vár.     

 

A vállalat átalakítása terén elért eredmények   

Tekintettel a kilátásokra, és köszönhetően az ABB továbbra is hatékony általános költségcsökkentési erőfeszítéseinek, szeptember végén kivezetésre kerültek azok a fizetéscsökkentések, amelyeket a pandémia kezdete óta az igazgatótanács és a végrehajtó bizottság tagjai, valamint számos felsővezető önként vállalt.   

 

A koronavírus-járványtól eltekintve, az ABB folytatja azokat az erőfeszítéseit, melyek célja, hogy a vállalatcsoportot átállítsa egy teljesen decentralizált működési modellre, és ezzel párhuzamosan felülvizsgálja a vállalatcsoport portfólióját. Az ABB jól halad az ABB-OS szervezet-egyszerűsítési program keretében kitűzött célja felé, hogy gyorsabban teljesítse az évi közel 500 millió dolláros költségmegtakarítást, mialatt az ABB Way keretében a 18 divíziójánál a folyamatos fejlesztésre helyezi a hangsúlyt. Júliusban bevezetésre került az egységes kulcs-teljesítménymutatókat (KPI-ket) alkalmazó, új, divíziószintű scorecard rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a gyengébben teljesítő divíziókban nagyobb hangsúlyt helyezzenek a nyereségesség javítására. 



______________ 

* A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a mellékelt 2020. III. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban. 

** Az EPS-növekedés számítása nem kerekített összegekkel történt. Az egy részvényre jutó működési eredmény konstans devizában van számítva (a 2019-es árfolyamok nem kerültek kiigazításra az üzleti portfólió változásainak megfelelően).  

*** Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).  

**** Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel. 

***** A vállalat kibocsátott részvénytőkéjének maximum 10%-a, beleértve a saját részvényeket is.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05