Japán cégek digitális átalakítása Magyarországról

forrás: Prím Online, 2020. november 6. 09:36

Magyarországon a japán vállalatok jelenléte jelentős, több mint százötven cég számos új beruházást hajt végre magyar cégek közreműködésével. Hogyan tudnak segíteni a digitális átalakulásban a magyar IT cégek a japán vállalatoknak? Az ITware Kft. ezekre a kérdésekre kereste a megoldást a JETRO (Japan External Trade Organization) budapesti irodájával közös webinárjában.

2018. szeptemberében a Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (METI) jelentést tett közzé a digitális transzformáció fontosságáról melyet „DX-jelentésnek” neveznek. Kulcsfontosságú üzenete az volt, hogy Japán 2025. után évente akár 12 billió jen (36 ezer milliárd Ft) gazdasági veszteséget szenvedhet el, ha nem képes új digitális technológiákat felhasználni innovatív üzleti modellek kifejlesztésére vagy a meglévők módosítására.

 

Hazánkban a japán cégek döntő többsége az autóiparhoz és az elektronikai iparhoz kapcsolódik. Ezek a vállalatok mindösszesen 30 ezernél is több magyarországi munkavállalót foglalkoztatnak. Az ITware Kft. 12 éve szállít informatikai megoldásokat a szigetországba. Emiatt is fogott össze a JETRO-val, hogy segítsék a magyarországi japán vállalatokat informatikai rendszereik fejlesztésében.

 

Óriási az igény a kooperációra - mondta el érdeklődésünkre Ormándy Zsolt, a JETRO magyarországi tanácsadója. A rendszerváltoztatás időszakában a japán vállalatok az elsők között jelentek meg a magyar piacon és fektettek itt be zöldmezős beruházókként. A JETRO kiemelten fontosnak tartja a már Magyarországon letelepedett japán cégek támogatást. Ezen felül a magyar IT cégeknek tudnak segítséget nyújtani a japán piacon történő megjelenéshez az ún. Invest Japan programjuk keretében.

 

 

„Koronavírus nem várt pozitív hatása, hogy a vállalatok is nyitottabbak lettek az eddig elmaradt digitális átalakításokra. A technológiai fejlesztéseket sok esetben azonnal végre kellett hajtani. Emellett előtérbe került a mesterséges intelligencia és az automatizálás is. Az elmúlt évek alatt sokszínű tudásra és gyakorlati tapasztalatokra tettünk szert partnereink digitális transzformációjában. Ezeket a bevált eljárásokat mutattuk be online rendezvényünkön.  – mondta el Dankó Sándor, az ITware ügyvezetője. 

 

Az október 22-ei webinár során az ITware képviseletében Fehér Róbert számos gyakorlati példát, lehetséges technológiai irányt és alkalmazást mutatott be, amivel a japán cégek gyártási, értékesítési, logisztikai, és szerviz folyamatai egyszerűsíthetőek és gyorsíthatóak.

 

A japán Asial Hungary Kft. tulajdonosa Masahiro Tanaka úr bemutatta közel 20 éves japán vállalatát, melynek helyi irodát is nyitott Budapesten idén. Elmesélte az elmúlt évek tapasztalatait a magyar cégekkel való együttműködésről és a jövőbeni terveit Magyarországon.

 

A harmadik előadó Töttősi Ákos a TCT Group képviseletében a 3D fémnyomtatás gyakorlati lehetőségeit mutatta be. Az ipar számára ezzel a technológiával nem csak prototípust, hanem kész alkatrészeket, gépelemeket, szerszámokat készíthetnek, amelyek azonnal beépíthetőek termékekbe.

 

„Idén a járványos helyzet rávilágított a digitális eszközök használatának és a folyamatok auto­matizálásának fontosságára a vállalatok mindennapi életében. Mindannyian tudjuk, hogy nincs mindenki számára egyformán megfelelő digitális átalakítási megoldás. A japán informatika tárháza pedig rendkívül változatos. Ezért is vettük örömmel az ITware javaslatát, hogy előadásaikban bemutatják, hogy hogyan lehet magasabb szintre emelni a hatékonyságot, és növelni a versenyképességet a különböző iparágakban.” – mondta el Ormándy Zsolt.

 

A digitális transzformáció mindenkit érint, a járvány pedig csak felgyorsította azokat a régóta tervezett IT fejlesztéseket, amivel a vállalatok hatékonyabban tudnak dolgozni.  A valós idejű információk és bárhol elérhető adatok, a vállalatok költség és folyamat optimalizációs elvárása azt mutatja, hogy a digitalizáció elkerülhetetlen elem a vállalatok életében. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05