Médiatanács: Jövőre 1,44 milliárd forintot nyerhetnek el a médiaszolgáltatók különböző támogatásokra

forrás: Prím Online, 2020. november 13. 11:04

Összesen 1,44 milliárd forint pályázati forrást biztosít 2021-ben a helyi, körzeti és közösségi médiaszolgáltatóknak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a grémium e heti ülésén meghozott döntése szerint. A testület emellett 31 pályázatot támogatott közel 90 millió forinttal a rádiós műsorgyártásra és műszaki fejlesztésre szóló programjaiban. A tanács rossz korhatár-besorolás miatt 1,9 millió forintos bírságot rótt ki a Rádió 1 szolgáltatójára, és közzéteszi a Budapest 89,5 MHz-re szóló rádiós frekvenciapályázat tervezetét.

Összesen 1,44 milliárd forinthoz juthatnak a médiaszolgáltatók 2021-ben

E heti ülésén a Médiatanács elfogadta a jövő évi támogatási programjának pályázati céljait, kategóriáit és az ütemezését részletező támogatási tervét. Az 1,44 milliárd forinttal gazdálkodó, négy pályázati eljárással számoló terv 2021-ben a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeinek, műszaki fejlesztésének, továbbá a helyi és körzeti médiaszolgáltatók állandó műsorainak gyártását támogatja. A fenntartási és üzemeltetési költségek támogatására az idei 400 milliónál több, összesen 440 millió forint a pályázati keret a négy fordulóban. A műszaki fejlesztésekre együttesen 120 millió forint áll majd rendelkezésre három forduló során. A hír- és magazinműsorok készítésére a helyi és körzeti rádiók számára 360 millió forintos, míg a televízióknak 520 millió forintos keretet hirdet meg a Médiatanács négy-négy fordulóban. Utóbbi három eljárás kerete az ideihez képest 10, 60 és 20 millió forinttal lesz magasabb. A közösségi szolgáltatók fenntartási és üzemeltetési költségeit támogató pályázat első fordulója idén novemberben lesz, a műszaki fejlesztéseké 2021 júliusában. A rádióműsorok és a televíziós műsorok támogatására jövő márciusban lehet majd először nevezni.

 

Közel 90 millió forintos támogatás rádiós műsorgyártásra és műszaki fejlesztésre

A testület kihirdette a helyi és körzeti rádióknak szóló, hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését támogató pályázata harmadik fordulójának nyerteseit: huszonhat pályázat összesen 75,5 millió forint támogatást kap. Hírműsorokat készíthet a támogatásból a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a székesfehérvári Táska Rádió, a szolnoki Aktív Rádió, a Rádió 1 soproni, gyöngyösi, szegedi, kiskunmajsai, zalaegerszegi és keszthelyi jogosultságai, a dunapataji KORONAfm100, a Tamási Rádió, a békéscsabai 98,4 Mega Rádió, a kisvárdai Friss FM, valamint Budapesten a Manna FM, a Magyar Katolikus Rádió és a 103,9 Best FM. A szolgáltató magazinműsor kategóriában sikeresen pályázott: a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a székesfehérvári Alpha Rádió, a miskolci Csillagpont Rádió, a kecskeméti Gong Rádió, a budapesti Klasszik Rádió 92.1, a pécsi Rádió 1, a hódmezővásárhelyi Rádió 7 és a veszprémi Méz Rádió. A kiskunfélegyházai Rádió Smile és a fővárosi 90.9 Jazzy Rádió tematikus magazinműsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

 

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat idei második fordulójában a nyertesek összesen 13,68 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott az RTV Szekszárd, a Füred TV és a gödöllői Régió Plusz Televízió, míg a közösségi rádiók közül a budapesti Manna FM és a miskolci Csillagpont Rádió fejlesztheti technikai berendezéseit. 

 

Rádiós döntések

A grémium elfogadta és honlapján véleményezésre közzéteszi a Pápa 95,7 MHz helyi és a Budapest 89,5 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét kereskedelmi jellegű használatra: a pápai már elérhető, a budapesti pénteken kerül fel az NMHH honlapjára. A budapesti frekvencián a Music FM szólt korábban. 

 

A tanács elvégezte a Kaposvár 93,1 MHz helyi vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott egyetlen pályázati ajánlat alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Mária Rádió Frekvencia Kft.-t.

 

A Rádió 1 szolgáltatójára 1,9 millió forintos bírságot rótt ki a testület, amiért a Balázsék című műsor egy áprilisi és egy júliusi adását – a szexualitást direkten tárgyaló beszélgetésrészletek ellenére – 16-os besorolás helyett csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tette közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett reggel 6 órától sugározta azokat.

 

A Karc FM egy augusztusi adáshéten kevesebb magyar zenét, a speciális karakterisztikájának megfelelő, valamint a helyi közéleti, a helyi mindennapi életet segítő műsort és több ismétlést tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest, ezért a Médiatanács felszólította a rádió szolgáltatóját a jogszerű magatartásra.

 

A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05