Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban

forrás: Prím Online, 2020. november 24. 16:29

A járványhelyzetre tekintettel idén online, élő bejelentkezés formájában tartják meg a Kutatók Éjszakáját a SZTAKI-ban. Kiderül, elveszik-e a robotok a munkánkat vagy hogy mire jó egy okosgyár. A virtuális látogatók megnézhetik, hogyan rajzol mesterséges intelligencia segítségével portrét a robot. Elmondják, miért nehéz robottal szétválogatni alkatrészdarabokat, mesélnek Eötvös Loránd Ság hegyi méréseiről, és a magyar internet kezdeteiről is.

A SZTAKI 2020-ban is részt vesz a Kutatók Éjszakáján: november 27-én 17:00-tól élő, online közvetítés keretében öt előadást tartanak a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet munkatársai. Kiderül, hogy miért bonyolult a portrérajzolás egy robotnak, megismételik Eötvös Loránd Ság hegyi méréseit, valamint bemutatkozik az első X-box – egy korai, magyar fejlesztésű hálózati eszköz –, ami még nem játékkonzol volt.

 

 

Az első előadásban arról lesz szó, mitől lesz okos egy gyár, hogyan kell egyáltalán felokosítani, és mire jó egy minigyár. Ezt követik az embernek könnyű, de egy robotnak nehéz feladatok bemutatói: portrérajzolás és alkatrészválogatás.

 

 

Virtuális sétát tesznek Eötvös Loránd Ság hegyi méréseinek helyszínén, majd megismertetik a SZTAKI első ötven évének hálózati hardverfejlesztéseit, jó pár, ma már relikviának számító eszköz is előkerül. 

 

 

Részletes program:

  • 17:00 Okosgyár kicsiben - apróknak és nagyoknak
    Előadó: Beregi Richárd
    Mi történik egy gyárban a színfalak mögött? Mitől okos egy gyár? Miért jó, hogy okos? Milyen jövőt tartogatnak az üzemek a dolgozóiknak? Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ a SZTAKI SmartFactory minigyárában a kíváncsiak.
  • 17:25 Egyszerű az embernek, bonyolult a robotnak I. - portrérajzolás
    Előadó: Cserteg Tamás
    Nem mindenki tud portrét rajzolni. Viszont a SZTAKI kutatói értenek a mesterséges intelligenciához és tudnak robotot is programozni, ezért építettek egy portrérajzoló robotot, ami rajzol helyettük. De vajon hogyan működik?
  • 17:50 Egyszerű az embernek, bonyolult a robotnak II. - gépkiszolgálás
    Előadó: Tipary Bence
    Emberként nem jelent gondot szétszórt tárgyakat elpakolni a helyükre. Robottal ez mégis mennyire lehet nehéz? Szükség van ilyesmire a gyárakban? Az autonóm gépkiszolgálás miértjeivel és technikai rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az előadásban.
  • 18:15 Eötvös Loránd Ság hegyi mérései
    Előadó: Márkus Zsolt László
    A Ság tanúhegy Celldömölk fölött 279 méter magasan emelkedik. 1891-ben a hegy platóján Eötvös Loránd végzett méréseket a róla elnevezett torziós ingával. A program keretében interneten elérhető, fotó alapú gömbpanorámaképek segítségével Virtuális sétában és okostelefonos alkalmazásban elérhető GPS-alapú interaktív tematikus túrában mutatjuk be a méréssel kapcsolatos részleteket.
  • 18:40 Számítógép-hálózati fejlesztések a SZTAKI-ban 1971 és 1991 között
    Előadó: Manno Sándor
    Amikor az IBM már nem volt elég: a SZTAKI a vasfüggöny ellenére is befolyásolta a világ informatikai fejlesztéseit.

 

További információk:

A programok és az élő közvetítés linkje: https://www.sztaki.hu/kutatok-ejszakaja

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/693026054948616

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50