4 gyakorlat az alkalmazások biztonságának fejlesztésére

forrás: Prím Online, 2020. november 27. 14:56

Egy biztonsági hiba az alkalmazásban sok pénzbe kerülhet a cégnek. A rést kihasználva ugyanis a kiberbűnözők betörhetnek a vállalat rendszerébe, és komoly károkat okozhatnak. Ez természetesen a legrosszabb eshetőség, de már az is kellemetlen, ha a szoftverfejlesztési ciklus utolsó fázisában kell orvosolni a problémát, amikor a javítás már jelentős mennyiségű időbe és energiába kerül. A Micro Focus szakértői bemutatják, hogyan gondoskodhatnak a vállalatok az alkalmazások biztonságáról jól átgondolt stratégia és fejlett eszközök segítségével.

Az alkalmazások biztonsága fontos terület a cégek működésében, és a szervezeteken belül több szakember és részleg is foglalkozik vele. A döntéshozók általában egy, kifejezetten az ő részükre kialakított irányítópulton vagy jelentésben tekintik át a cégnél használt alkalmazások állapotát. A fejlesztők a szoftveres ticketing rendszerben kezelik a biztonsági szakemberek által megjelölt biztonsági problémákat, egyes nagyobb vállalatok szoftvermérnöki csapata pedig saját önkiszolgáló biztonsági tesztelési modellt hoz létre annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban menedzseljék ezt a feladatkört. A Micro Focus összegyűjtötte azt a négy legfontosabb gyakorlatot, amit az ügyfelei közé tartozó, ismertebb nagyvállalatok is alkalmaznak.

 

Teszt: minél előbb, annál jobb!

Minél később fedezik fel a biztonsági réseket és hibákat a szoftverfejlesztési folyamat során, annál többe kerül a kijavításuk. Ezért az alkalmazásbiztonság optimalizálásához kulcsfontosságú, hogy a lehető legkorábban azonosítsák és orvosolják ezeket a sebezhetőségeket. Az alkalmazásbiztonságért felelős csapatoknak minél több biztonsági és kódellenőrzési folyamatot kell bevezetniük a szervezet integrált fejlesztési környezetébe (integrated development environment – IDE), de csak addig a szintig, amíg ez nem rontja a fejlesztők hatékonyságát. 

 

A kódellenőrző funkciók integrálása segíthet a fejlesztőknek abban, hogy a kódírás során a biztonságra is odafigyeljenek, illetve biztonságosabb kódolási módszereket sajátítsanak el. Ilyen lehetőséget kínálnak a statikus elemző eszközök, köztük a Fortify Static Code Analyzer. A kódszerkesztési folyamatok során azonban csupán a legegyszerűbb vizsgálatokat érdemes lefuttatni. További, alaposabb teszteket a fejlesztési ciklus későbbi pontjain célszerű alkalmazni.

 

 

Önkiszolgáló eszközöket minden fejlesztőnek!

Az alkalmazásbiztonságért felelős szakembereknek azt is biztosítaniuk kell, hogy a biztonsági eszközöket egyszerűen lehessen használni és igény szerint futtatni. Ha a fejlesztők maguk is képesek azonosítani és javítani a biztonsági hibákat, akkor a fejlesztési folyamat is agilisabbá válik, és jobban összhangba kerül az olyan, folyamatos integrációs módszerekkel, mint például a DevOps. Szintén segíti és gyorsítja a fejlesztők munkáját, ha automatizált és önkiszolgáló eszközökkel, önállóan gondoskodhatnak az alkalmazások biztonságáról. A Micro Focus alkalmazásbiztonsági portfóliója számos olyan hasznos eszközt tartalmaz, amelyek segítségével automatizáltan felkutathatók, rangsorolhatók és javíthatók a hibák.

 

Mindenkivel a saját nyelvén 

A vállalatok eltérő szintjein tevékenykedő szakembereknek különböző rálátással kell rendelkezniük az alkalmazásbiztonságra. A menedzsmentnek általában magas szintű, átfogó jelentésre van szüksége, illetve specifikus mutatókra, amelyekkel nyomon követhető az alkalmazásbiztonság állapotának előrehaladása. Míg a fejlesztők egyszerűen a többi hibához hasonló, kijavítandó „bug”-ként tekintenek a biztonsági problémákra. Ezért feléjük az ő nyelvükön kell kifejezni az ehhez kapcsolódó információkat és teendőket. Emellett az alkalmazásbiztonságért felelős szakembereknek olyan teljesítménymutatókat (KPI) is érdemes használniuk, amelyekkel mérni tudják a biztonsági állapotot.

 

Biztonsági kultúra 

Végül, de nem utolsó sorban arra is fontos figyelmet fordítaniuk a cégeknek, hogy erős biztonsági kultúrát építsenek ki. Ahelyett, hogy „kötelezővé tennék” minden fejlesztő számára, hogy foglalkozzon a biztonsággal is, érdemes inkább megkeresni azokat a szakembereket, akik szívesen sajátítanak el minden hasznos információt a biztonságos kódoláshoz. Az ilyen lelkes és érdeklődő kollégák támogatásával hatékonyabb biztonsági programot lehet működtetni, és jobb eredményeket lehet elérni. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50