33,8 millió forint műszaki támogatás közösségi médiaszolgáltatóknak

forrás: Prím Online, 2020. december 16. 17:18

Tizenöt közösségi televízió, rádió és kisközösségi rádió több mint 33,8 millió forintot kap műszaki fejlesztésekre – erről is döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A grémium több rádiós pályázati döntést hozott, emellett túl hangos reklámok miatt figyelmeztette a Hír TV szolgáltatóját, és szerződéses vállalásai megsértése miatt a Magyar Katolikus Rádió 102,6 MHz szolgáltatóját. A tanács idén is megkezdi a Való Világ-„barométer” adatainak publikálását, hogy ráirányítsa a figyelmet a média tudatos fogyasztásának fontosságára.

33,8 millió forint műszaki támogatást kap tizenöt pályázó

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat idei második fordulójában a nyertesek összesen 33,8 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a Szentes Televízió, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a berceli Gólya TV, a budakeszi BKTV, a Mezőtúri Városi Televízió, a KisDuna TV Dunaharaszti, a Kiskőrös Televízió, a Kistelek Városi Televízió, a pécsi Pannon Televízió és a városi TV Mohács, míg a közösségi rádiók közül a Halas Rádió és a budapesti Klasszik Rádió 92.1 fejlesztheti technikai berendezéseit. A kisközösségi rádióknál a szombathelyi CREDO Rádió, a kiskunfélegyházi Rádió Smile és az Első Pesti Egyetemi Rádió kap támogatást.

 

Rádiós pályázatok

Elfogadta és december 18-án teszi közzé honlapján a testület a Budapest 95,3 MHz körzeti frekvenciára szóló pályázati felhívás tervezetét közösségi jelleggel, valamint véglegesítette a Berettyóújfalu és Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós lehetőségek pályázati felhívásait. A berettyóújfalui ajánlatokat január 25-én, a székesfehérváriakat január 27-én lehet majd benyújtani.

 

A tanács elvégezte a Tihany 97,6 MHz helyi vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki és a Zalaegerszeg 104,4 MHz helyi frekvencia ugyancsak közösségi jellegű használatára benyújtott egyetlen ajánlat tartalmi vizsgálatát: előbbinél nyilvántartásba vette az FM 4 Rádió Kft.-t és a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbinál pedig felvilágosítást kért az egyedüli pályázótól, a Mária Rádió Frekvencia Kft.-től.

 

Hozzájárult a testület, hogy a Karc FM Média Kft. december 29-e helyett legkésőbb február 27-ig kezdje meg KARC FM 97,7 nevű, közösségi jellegű médiaszolgáltatását a Kecskemét 97,7 MHz körzeti frekvencián. A grémium hozzájárult ahhoz is, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. január 6-a helyett március 7-éig indítsa el Zemplén FM 104,9 állandó megnevezésű, kereskedelmi szolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

 

Médiafelügyeleti döntések

A Hír TV-n júliusban öt esetben a reklámok átlagos hangereje túllépte a környezetében mért egyéb műsorrészek átlagos hangerejét, ezért a testület felszólította a televízió szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, továbbá arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértésektől. A grémium a Magyar Katolikus Rádió 102,6 MHz szolgáltatóját is felszólította a jogszerű magatartásra, amiért szerződéses vállalásaihoz képest a szolgáltató kevesebb saját műsort tett közzé. A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

 

A Való Világ-barométer ismét hétről hétre vizsgálja a valóságshow-t

A Médiatanács megbízta az NMHH hivatalát, hogy idén is működtesse a valóságshow-barométerét, amelynek elsődleges célja, hogy a gyermekek védelmében a hatósági vizsgálatokon túlmutató módszerekkel elemezze, valamint az internetes publikáción keresztül szemléltesse a műfajban megjelenő aggályos tartalmak változásait. A hatóság a november közepén elindult Való Világ powered by Big Brother 10 című műsorban megjelenő káros magatartásmintákat számszerűsítve heti rendszerességgel jelenteti meg. Az előző kilenc évad tapasztalatai alapján a „VV-barométer” az adott műsort hat változó – a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések, a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás – segítségével kvantitatív módszerekkel elemzi. Az NMHH a barométerrel a tudatos médiafogyasztás fontosságát és az aggályos, káros tartalmak jogszabályokon túlnyúló, ártalmas hatását kívánja bemutatni. Az idei adatok már böngészhetők az NMHH oldalán.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05