Az év híre: egyesül a HP és a Compaq

HP-Compaq fúzió: 87 milliárdos globális IT éllovas

, 2001. szeptember 4. 12:11
A Hewlett-Packard Company és a Compaq Computer Corporation összeolvadási megállapodásának eredményeképpen egy 87 milliárdos globális IT éllovas jöhet létre, ha az egyesülést engedélyezik. Az új HP (így írja a hír a Compaq oldalán) az iparág legteljesebb körű IT szállítója lesz mind a vállalati, mind a személyi szférában, bevétele egyaránt az első helyre sorolja a szerverpiacon, a személyi és kézi-számítógépek forgalmazásában, a képszerkesztés és nyomtatás terén vagy az IT szolgáltatásokban.
Carly Fiorina, a jelenlegi HP elnök-vezérigazgatója megtartja pozicióját az új cégben is, míg Michael Capellas Compaq vezér elnöki tisztséget kap. Capellas mellett négy Compaq-vezető kerül be a HP Igazgatótanácsába.

A megállapodás értelmében a Compaq részvényesei minden részvényükért 0.6325 újonnan kibocsátott HP-részvényt kapnak, ami nagyságrendileg azt jelenti, hogy a HP mintegy 25 milliárd dollárért vásárolta meg a Compaqot. Az új cégben 2/3 arányt képviselnek majd a HP régi tulajdonosai és 1/3-ot, a volt Compaq tulajdonosok.

Az összeolvadt cég központja Palo Alto-ban lesz, jelentős leányvállalattal Houstonban, vagyis a Compaq korábbi központjában, ahol a jövőben egy fejlesztői stratégiai központot alakítanak ki.

Az új HP négy operatív egység köré szerveződik: a 20 milliárdos Imaging & Printing üzletágat Vyomesh Joshi irányítja majd, a HP Imaging & Printing Systems elnöke; a 29 milliárd dolláros Access Devices vezetője az ugyancsak HP-s Duane Zitzner lesz; a 23 milliárdos IT Infrastructure business-t a Compaq jelenlegi értékesítési elnökhelyettese, Peter Blackmore veszi át; míg a 15 milliárdos szolgáltatási üzletágat egy jelenlegei HP elnök, Ann Livermore fogja irányítani.

A HP adja az új HP pénzügyi vezérét is, ő Robert Wayman; az összeolvadási folyamatot pedig egy HP-s és egy Compaq-os együtt irányítja majd: Webb McKinney, és Jeff Clarke.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50