Leleményes újdonsággal védik a madarakat

forrás: Prím Online, 2021. március 5. 18:10

Ötletes, új fejlesztéssel védik a nagy testű madarakat mostantól Székesfehérvár közelében. Az E.ON Hungária Csoport, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. és természetvédelmi szervezetek, köztük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság összefogásával alakították ki és tesztelik a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, az oszlopkapcsoló új, madárbarát változatát. Ezt a hagyományos eszközt alakították át a fejlesztők, hogy a madarak ne tudják úgy megközelíteni, hogy az sérülést okozhasson. Egy éven át figyelik a berendezés hatékonyságát, és ha beválik, akkor országszerte használni fogják. 

Természetvédelmi szervezetekkel, a kaposvári villamossági gyárral fogott össze az E.ON Hungária Csoport, hogy egy új, ötletes fejlesztéssel védjék meg az energiacég hálózatán a madarakat. Az együttműködés közös célja, hogy tovább csökkentsék az áramvezetékek miatt megsérülő madarak számát.

 

Az új eszközt a villamos hálózaton nagy számban használt oszlopkapcsoló berendezés tovább fejlesztett változata: a hagyományoshoz képest „fejjel lefelé“ szerelik fel, így nem található rajta olyan pont, ahova le tudnának szállni a madarak. 

 

 

A berendezést három helyszínen, a tiszántúli Hajdúszováton, a Fejér megyei Soponya, és március végétől a Baranya megyei Udvar község közelében tesztelik majd a Duna-Ipoly Park Igazgatóság (DINPI) és az E.ON munkatársai. Egy éven keresztül figyelik, hogy az új eszközök mennyire üzembiztosak, könnyen szerelhetők-e, ellenállnak-e állnak az időjárásnak, és főleg, hogyan viszonyulnak hozzájuk a madarak. Az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után döntenek arról, érdemes-e nagy számban alkalmazni a mostani fejlesztést. 

 

„Párhuzamosan több fejlesztésen dolgozunk együtt a természetvédelmi szakemberekkel és a villamossági gyár mérnökeivel, hiszen a sok százezer kilométernyi villamos hálózaton számos különböző berendezést kell üzemeltetnünk ahhoz, hogy alapfeladatunkat, az áramellátás zavartalan biztosítását teljesíteni tudjuk. Munkánk során szeretnénk a természeti környezetünket óvni, ezért folyamatosan keressük a legjobb megoldásokat minden olyan hálózati elem esetében, amelyek veszélyt jelenthetnek az élővilág számára” – emelte ki Szumzer László, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. székesfehérvári üzemigazgatója. 

 

 

A tesztelés helyszínének kiválasztásakor egyebek mellett a környék madárvilágát vették figyelembe a szakemberek.

 

"Gólyák, nagy- és kisebb testű ragadozómadarak, vércsék, ölyvek és sasok pihennek meg elsősorban ezeken az oszlopfőkön, az ő védelmükre gondolva született meg ez a fejlesztés. Közvetlenül mellettünk egy tájvédelmi körzet található, amely madárvédelmi szempontból kiemelt terület. Örömmel mondhatom, hogy a most felhelyezett, átalakított oszlopkapcsoló megoldáshoz nagy reményeket fűzünk, úgy látjuk ez az eddigi legjobb megoldás ezeknek a madaraknak a védelmében" - mondta Halász Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője. 

 

Az új madárvédelmi megoldás tesztelését hosszas előkészületek, egyeztetések előzték meg.

 

„Több éves közös tervezőmunka, az egyes madárfajok viselkedését, szokásait figyelembe vevő módosítások és többszörös előtesztek eredménye a most felszerelt új oszlopkapcsoló család. Bízunk benne, hogy ezzel a megoldással sikerült egy műszakilag megbízható, a felhasználók és a természetvédelmi szakemberek számára is megfelelő megoldást találni, és ismét egy jelentős közös lépést tenni a természeti környezet megóvásában” - fűzte hozzá Farkas Richárd, az eszközt fejlesztő Kaposvári Villamossági Gyár kereskedelmi igazgatója. 

 

 

Az energiacég tavaly nyáron a Hortobágyon kezdte meg egy másik, szintén a Kaposvári Villamossági Gyárral közösen fejlesztett madárvédelmi eszköz gyakorlati tesztjét. A Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen a nagyobb testű madarak védelmére kidolgozott új burkolatokat vizsgálják. Az E.ON szakemberei 10 helyen helyeztek el új típusú burkolatot a függőleges oszlopkapcsolókra. Egy éven keresztül figyelik az eszközök működését és az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után, várhatóan idén ősszel döntenek arról, hogy a megoldás tömegesen alkalmazható-e. 

 

A madarak áramhálózati védelme több évtizedes és rendkívül összetett, nemzetközi szintű probléma, amelynek megoldásához az érintettek közös erőfeszítésére van szükség. Az E.ON Hungária Csoport folyamatosan építi be a jelenleg ismert megoldásokat hálózatain, miközben a madárvédelmi szakemberekkel együttműködve új, innovatív eszközök fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet.

 

Az új típusú, fejjel lefelé szerelt oszlopkapcsoló így védi meg a madarakat:

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15