4 tény a nyári gumiról, amire jobb odafigyelni

forrás: Prím Online, 2021. április 2. 16:06

Íme négy tipp, mely segít a nyári gumi kiválasztásában, valamint a nyári gumiabroncs élettartamának növelésében. Hiszen a nyári gumiabroncs nem olyan rejtélyes, csak felkészültnek kell lennünk.

Hogyan tároljuk a nyári gumit?

 

Mit tehetünk, ha szeretnénk, hogy minél tovább használhassuk biztonságosan a nyári gumit? Például odafigyelhetünk a nyári gumi tárolására. Mert nagyon sok múlik azon, hogyan tároljuk a gumiabroncsot, csak sokszor elfelejtjük figyelembe venni az előírásokat, melyek azonban nem annyira bonyolultak.

 

Fontos, hogy a nyári gumit ne érje UV sugárzás, hiszen lerövidíti az élettartamát, roncsolja az anyagát, és ezáltal balesetveszélyessé is válhat a gumiabroncs. Emellett az agresszív anyagoktól is távol kell tartani a gumiabroncsot. Továbbá száraz helyen kell tárolnunk, amikor nem használjuk. 

 

Használjuk a gumiabroncsot a megfelelő nyomáson

 

Már a KRESZ oktatáson is tanultuk, hogy ha nem megfelelő nyomáson használunk egy gumiabroncsot, akkor jelentősen nagyobb mértékben kezd el kopni. Éppen ezért oda kell figyelnünk arra, hogy a gyárilag előírt nyomáson használjuk a nyári gumikat. 

 

Ha így teszünk, akkor sokkal tovább tart majd a nyári gumink, megnöveljük a használati idejét, ezzel természetesen pénzt is spórolunk magunknak, és biztonságban is leszünk vezetés közben. 

 

A gyárilag előírt nyomás sokszor 2,4-3 bar szokott lenni, miközben a legtöbb autós 2 bart használ, mert régebben ez volt az előírás. Azt, hogy az adott nyári gumit milyen nyomáson kell használni, az autó tanksapkájánál lévő táblán láthatjuk. 

 

Vezessünk óvatosan, és folyamatosan ellenőrizzük a futómű állapotát

 

Minél biztonságosabban vezetünk, annál jobban megkíméljük autónkat. Ez a gumiabroncsra is igaz. Minél finomabban gyorsítunk, óvatosabban fékezünk, annál jobban kíméljük a nyári gumit, általában a gumiabroncsot és persze magát a járművet is. Ezért érdemes tudatosítani magunkban, hogy biztonságosan és átgondoltan vezessünk, hogy rutinossá váljon ez a vezetési stílus. 

 

A futómű állapotának a folyamatos ellenőrzése szintén sarkalatos kérdés a gumiabroncsok állapotának szempontjából. Régebbi autóknál évente, újaknál 2-3 évente kell ellenőriztetni a futóművet. 

 

Milyen gazdaságos megoldások léteznek nyári gumi vásárlásakor?

 

Előfordulhat, hogy nagyon jó áron jutunk új gumiabroncsokhoz. Érdemes tehát figyelni egy-egy megbízható autószervizt, hogy van-e éppen nyári gumi akció náluk.

 

Nyári gumit a válság óta sokan vásárolnak újra másodkézből. Ezzel csak akkor van gond, ha nem járunk el elég körültekintően. Érdemes ugyanis megbízható magánszemélytől vásárolni, mert a külföldi használt autógumik megvásárlása a legtöbbször csalódást okoz. Ezek ugyanis kiselejtezett nyári gumik, melyek már nem használhatóak biztonsággal az utakon. Például mert nagyon kopottak, nincs meg a megfelelő profilmélységük, így csapadékos időben veszélyesek.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Melyek egy kiváló minőségű pergető horgászbot előnyei?

Ha valaki még nem ismeri a ma kapható minőségi pergető horgászbotok előnyeit, az a legjobb helyen van. Ebből a cikkből kiderül, hogy milyen kiváló tulajdonságaik vannak, így mindenki felkészült lehet a pergetőszezonra, legyen szó akár a felszerelés bővítéséről, akár egy régi horgászbot cseréjéről.

2024. március 1. 21:03

Használt laptopra jogtiszta Windows-t harmadáron?

Használt laptop vásárlása során az első lépés mindig az, hogy formatáljuk a gépet, majd telepítjük a számunkra megfelelő operációs rendszert. Ezt követően jöhet csak a többi szoftver, mint például az Office programok, egy jó böngésző, médialejátszó, stb.

2024. március 1. 20:57

A mesélést nem lehet elég korán kezdeni, de a hangoskönyv ebben is segít!

Te szoktál történeteket mesélni a babádnak? Ha még nem, épp itt az ideje nekikezdeni, hiszen nincs is ennél fejlesztőbb dolog számára. Olykor elég felolvasni egy-egy rövid mesét is, vagy átlapozni egy-egy kartonkönyvet, és megnézni, milyen ábrázolások vannak benne.

2024. március 1. 20:52

Könnyű költöztetés Budapesten? Nem lehetetlen!

Biztosan előfordult már veled is, hogy tengernyi cuccot próbáltál szállítani a tömött villamoson, vagy felpakolva dekkoltál a buszon a piros lámpák előtt. Képzeld el ugyanezt az élményt költözés esetén. Olvass tovább, mert mutatunk egy jó alternatívát.

2024. március 1. 20:45

Mi mindenre lehet jó a kollagén?

Ismereteink egyre csak bővülnek arról, hogy milyen anyagokkal tehetünk azért, hogy a szervezetünk egészségét a lehető legteljesebb mértékben támogassuk. Az utóbbi idők egyik nagy felfedezettje a kollagén, de vajon mit várhatunk tőle pontosan?

2024. március 1. 19:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15