4 tény a nyári gumiról, amire jobb odafigyelni

forrás: Prím Online, 2021. április 2. 16:06

Íme négy tipp, mely segít a nyári gumi kiválasztásában, valamint a nyári gumiabroncs élettartamának növelésében. Hiszen a nyári gumiabroncs nem olyan rejtélyes, csak felkészültnek kell lennünk.

Hogyan tároljuk a nyári gumit?

 

Mit tehetünk, ha szeretnénk, hogy minél tovább használhassuk biztonságosan a nyári gumit? Például odafigyelhetünk a nyári gumi tárolására. Mert nagyon sok múlik azon, hogyan tároljuk a gumiabroncsot, csak sokszor elfelejtjük figyelembe venni az előírásokat, melyek azonban nem annyira bonyolultak.

 

Fontos, hogy a nyári gumit ne érje UV sugárzás, hiszen lerövidíti az élettartamát, roncsolja az anyagát, és ezáltal balesetveszélyessé is válhat a gumiabroncs. Emellett az agresszív anyagoktól is távol kell tartani a gumiabroncsot. Továbbá száraz helyen kell tárolnunk, amikor nem használjuk. 

 

Használjuk a gumiabroncsot a megfelelő nyomáson

 

Már a KRESZ oktatáson is tanultuk, hogy ha nem megfelelő nyomáson használunk egy gumiabroncsot, akkor jelentősen nagyobb mértékben kezd el kopni. Éppen ezért oda kell figyelnünk arra, hogy a gyárilag előírt nyomáson használjuk a nyári gumikat. 

 

Ha így teszünk, akkor sokkal tovább tart majd a nyári gumink, megnöveljük a használati idejét, ezzel természetesen pénzt is spórolunk magunknak, és biztonságban is leszünk vezetés közben. 

 

A gyárilag előírt nyomás sokszor 2,4-3 bar szokott lenni, miközben a legtöbb autós 2 bart használ, mert régebben ez volt az előírás. Azt, hogy az adott nyári gumit milyen nyomáson kell használni, az autó tanksapkájánál lévő táblán láthatjuk. 

 

Vezessünk óvatosan, és folyamatosan ellenőrizzük a futómű állapotát

 

Minél biztonságosabban vezetünk, annál jobban megkíméljük autónkat. Ez a gumiabroncsra is igaz. Minél finomabban gyorsítunk, óvatosabban fékezünk, annál jobban kíméljük a nyári gumit, általában a gumiabroncsot és persze magát a járművet is. Ezért érdemes tudatosítani magunkban, hogy biztonságosan és átgondoltan vezessünk, hogy rutinossá váljon ez a vezetési stílus. 

 

A futómű állapotának a folyamatos ellenőrzése szintén sarkalatos kérdés a gumiabroncsok állapotának szempontjából. Régebbi autóknál évente, újaknál 2-3 évente kell ellenőriztetni a futóművet. 

 

Milyen gazdaságos megoldások léteznek nyári gumi vásárlásakor?

 

Előfordulhat, hogy nagyon jó áron jutunk új gumiabroncsokhoz. Érdemes tehát figyelni egy-egy megbízható autószervizt, hogy van-e éppen nyári gumi akció náluk.

 

Nyári gumit a válság óta sokan vásárolnak újra másodkézből. Ezzel csak akkor van gond, ha nem járunk el elég körültekintően. Érdemes ugyanis megbízható magánszemélytől vásárolni, mert a külföldi használt autógumik megvásárlása a legtöbbször csalódást okoz. Ezek ugyanis kiselejtezett nyári gumik, melyek már nem használhatóak biztonsággal az utakon. Például mert nagyon kopottak, nincs meg a megfelelő profilmélységük, így csapadékos időben veszélyesek.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vajon költséghatékony megoldásnak számítanak a mobilházak?

Ha éppen költözés előtt állunk, ha meg szeretnénk oldani a tinédzser vagy fiatal felnőttkorba lépő gyermekünk elindulását az életbe, ha nyaralóra vágyunk, akkor egészen biztos, hogy körülnézünk az ingatlanpiacon, hogy milyen opciók állnak a rendelkezésünkre.

2024. március 1. 22:27

Digitális matekkurzus a sikeres érettségiért

A matek érettségi kitartó felkészülést igényel, ami időnként megterheli a végzősöket. Ezen változtatnak az interaktív módszerek, amelyek újszerűen, élvezetesen adják át és mélyítik el a tudást. A diákok annyira szeretik, hogy nem is várnak vele az utolsó évig.

2024. március 1. 22:23

Egy finom rántotta mindig jó választás

A rohanó hétköznapokban sem feledkezhetünk meg a tápanyagdús reggelikről, de hétvégente is jól esik körbeülni szeretteinkkel az asztalt, és finom falatokkal indítani a napot. Az egyik legjobb opció egy kiadós rántotta, amely energiát ad egész délelőttre! 

2024. március 1. 22:18

Miért fontos, hogy otthon is mindig megfelelően kialakított lábbelit viseljünk?

Amint hazaérünk a munkából, a bevásárlásból vagy bárhonnan, szeretjük rögtön kényelembe helyezni magunkat. Ez vonatkozik a lábainkra is, hiszen előfordulhat, hogy elfáradtunk a jövés-menésben, így akármilyen komfortos is a cipőnk, igyekszünk megszabadulni tőle mihamarabb. 

2024. március 1. 22:13

Az ausztriai munkavállalók családi juttatásai

Jó tudni, hogy az osztrák adó- és társadalombiztosítási rendszer számos juttatást és adókedvezményt biztosít a munkavállalók számára. Mivel ez jelentősen eltérhet a magyar törvényektől, így érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek. Ebben olyan cégek segítségére is számíthatunk, melyek otthon vannak ezen a területen, és nem csupán információt adnak, de a konkrét igénylést is rájuk bízhatjuk.

2024. március 1. 21:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05