Világszerte egyedülálló beszédfelismerő rendszert fejlesztettek

forrás: Prím Online, 2021. április 22. 14:55

A Nextent Informatika Zrt. által vezetett konzorcium a Széchenyi 2020 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” (GINOP 2.2.1) című felhívásra 2017-ben benyújtott pályázatával 607,63 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A kutatás-fejlesztési projekt célja a magyar call centerek számára készült hangbányászati rendszer nemzetköziesítése volt, intonált kifejezések azonosítására alkalmas technológia kifejlesztésével. A megvalósításban részt vett az Xdroid Kft., a SCI-Hálózat Zrt., és a Szegedi Tudományegyetem is.

A négy fős konzorcium 2021. március 31-én sikeresen lezárta a „Voxindex” nevű projektjét, mely keretében egy olyan, intonált kifejezések valós idejű azonosítására alkalmas nyelvfüggetlen, telefonos közegben működő, minta alapú beszédfelismerő rendszert fejlesztettek ki, mely a világ vezető beszédfelismerő technológiáitól eltérően alkalmas egy-egy új nyelven való azonnali alkalmazásra, és egyúttal képes kezelni az egyes emberek eltérő intonációjából adódó különbségeket.

 

A nemzetközi versenytársak jelenleg szinte kizárólag nyelvfüggő beszédfelismerő technológiákat használnak és legfeljebb a piacaik szerinti legfontosabb 10-15 nyelvet fedik le, amely a Föld populációjának - beszélt nyelv szerint - csak a 20-25%-át teszi ki. Ezek a megoldások nem képesek megbirkózni a speciális kiejtéssel, a ritka kifejezésekkel, a rosszabb beszédminőséggel, valamint telefonos közegben a jóval alacsonyabb hangminőség miatt nem működnek.

 

A fejlesztés eredményeként így a kettős célt - a gyors nyelvi bővítést és a rosszul intonált beszéd felismerésének problematikáját - egyszerre sikerült megoldani. A rendszer különbséget tud tenni azonos tartalmú, de különböző intonációjú kifejezések között, például megkülönböztetni egy dühös ügyfél elköszönését egy elégedett ügyfél elköszönésétől, vagy az éneklést a szavalástól, a suttogó beszédet a kiabálástól. A nyelvterületi célcsoportok mellett fontos értékesítési célt képeznek az idős, panaszokkal küzdő emberek felügyeletét ellátó úgynevezett care centerek diszpécser szolgálatai is. Ezen emberek hangját a beszédfelismerő rendszerek nehezen ismerik fel, hiszen állapottól függő intonációs és akusztikus kilengések övezik a beszédüket. Itt jön elő a minta alapú rendszer előnye, azaz, hogy hangminta alapon lehet benne keresni.

 

Az innovációs eredményeket egy, az adott terület országosan és világszinten is elismert kutatóiból álló szakmai csapat együttműködése biztosította. A több mint 20 fős kutató csapatban találhatóak mesterséges intelligencia, beszédtechnológiai szakértők, nyelvészek, fonológusok, és termékfejlesztési szakemberek is. A projekt az alábbi telephelyeken valósult meg: a Nextent kutató-fejlesztő laboratóriumaként működő miskolci telephelyén, a SCI-Hálózat jobbágyi fióktelepén, az Xdroid szegedi kutatási központjában, illetve az SZTE Bölcsészettudományi Karán.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05