Az MTV dokumentumfilmmel segíti a járványhelyzet miatt lelki gondokkal küzdő fiatalokat

forrás: Prím Online, 2021. május 6. 18:46

Különleges dokumentumfilmmel hívja fel a figyelmet a tinédzserek járványhelyzet okozta súlyos mentális gondjaira az MTV. A zenecsatornán itthon május 8-án, szombaton 15:05-től látható Each and Every Day című dokumentumfilmben olyan fiatalok szólalnak meg, akik bár lelkileg mélypontra kerültek, de segítséget kértek, és így képesek voltak kimászni a gödörből. Az alkotás célja, hogy a személyes történeteken keresztül a mentális egészségről szóló diskurzus, valamint a segítségkérés fontosságát hangsúlyozza. A téma kapcsán Balatoni József „Jocó bácsi” és a Kék Vonal szakértője is megosztotta a magyar tinédzserek jelen lelkiállapotával kapcsolatos tapasztalatait. 

Az egész világ, így Amerika is, már egy éve a koronavírus járvány hatása alatt raboskodik, ami többek között a fiatalok mentális egészségére is negatív hatással van. Éppen ezért Alexandra Shiva rendezőnő, valamint Lindsey Megrue producer fontosnak tartotta, hogy a lelki egészséggel foglalkozó, nonprofit, The Jed Alapítvány társulásával bemutassa kilenc tinédzser történetét, akik a járványhelyzet okozta mentális problémákkal küzdenek. A bizalmas és lebilincselő beszélgetések során a depresszió, a szorongás és az egyéb mentális problémák megismerése mellett az is kiderül, hogy a legnehezebb élethelyzetekben is van megoldás megfelelő kezeléssel, őszinte beszélgetésekkel.

 

„A film késztése közben első kézből láthattam azt, ahogy a fiatalok a mentális problémákkal járó kihívásokat kezelik, beleértve az öngyilkosságról történő nyílt beszélgetést is” – mondta el Alexandra Shiva. „A fiatalok meggyőző és őszinte történetei nagy hatással voltak rám, hiszen erőteljes üzenetet hordoznak: egy sérült ember sincs egyedül és mindig van remény, mindig van segítség” – árulta el Donna Satow, a The Jed Alapítvány társalapítója.

 

 

Hazánkban sem ismeretlen probléma a tinédzserek járványhelyzet miatti szorongása. Balatoni József, avagy ahogy a legtöbben ismerik, Jocó bácsi, tanárként nap mint nap szembesül a jelenlegi nehézségekkel. „A kor meghatározó jellemzői, a szabadság, a közösség, az ismerkedés mind kimarad az életükből, nincsenek táborok, szalagavatók, ballagások és hétköznapi pillanatok sem, és ezeket nem is lehet pótolni. Az iskola jelentette szocializáció hiányzik, ami leginkább az új osztályt kezdők esetében problémás” – árulta el a pedagógus, aki szerencsére azt tapasztalja, hogy a diákok nyíltan és őszintén vállalják érzéseiket és mernek a tanáraiktól segítséget kérni, azonban mentálhigiénés szakemberhez már nehezebben fordulnak.

 

 

Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal szakmai vezetője elmondta, hogy őszinte, teljes figyelemmel és közös gondolkodással igyekeznek segíteni a fiataloknak, akik a járvány ideje alatt többször keresték meg őket szorongás, félelem és az általános lehangoltság miatt. „2020-ban a családtagokért érzett aggodalom, a velük való konfliktusok és sajnos a családon belüli erőszak témái megelőzték a szerelmet és a kortársakat. Idén már négy hónap alatt 411 beszélgetésünk volt öngyilkossági gondolatok, késztetések miatt, ami a korábban tapasztalt évi közel 1000 megkereséshez képest némi emelkedést jelez. Bántalmazás és az öngyilkossági késztetés eseteiben, ha a megkereső erre felhatalmazást ad, közvetítjük őt a személyes segítséghez, amihez egyébként a járvány harmadik hullámában sokaknak különösen nehéz volt hozzájutni. Az öngyilkossági kísérletek mögött egyébként gyakran serdülőkori depresszió van, ami jól kezelhető betegség, ezért is érdemes időben segítséget kérni, szakemberhez fordulni” – emelte ki Reményiné Csekeő Borbála, aki hozzátette, hogy az elmúlt időszakban egyre többen fordultak hozzájuk írásban, a chat szobán keresztül. A szakértő szerint a problémák orvoslásában sorsdöntő szerepet játszanak a sikerélmények, célok és motivációk, akárcsak a biztonságos érzelmi családi háttér és a baráti kapcsolatok.

 

Május 8-án, szombaton 15:05-től az Each and Every Day című dokumentumfilm az MTV műsorán!

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05