Repülésbiztonság minden szinten

forrás: Prím Online, 2021. május 10. 19:27

Egy híján százhúsz éve ünnepeljük május 10-én a madarak és fák napját. A kezdeményezés Chernel István ornitológus nevéhez fűződik, a célja pedig már a kezdetektől az, hogy felhívja a társadalom figyelmét a környezetvédelem, ezen belül a madarak védelmének fontosságára. Ebből az alkalomból a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány munkáját mutatjuk be, amelyet immár több mint 10 éve támogat a magyar légiforgalmi szolgálat.

Több cikkünkben utaltunk már arra, hogy a HungaroControl számára a repülésbiztonság a legfontosabb érték. Nem csoda hát, hogy a repülőgépek és utasaik biztonsága mellett a madarak védelme iránt is elkötelezett. A társaság a környezeti értékek őrzőjeként azt vallja, hogy nemcsak május 10-ének, hanem az év összes napjának a madarakról és védelmükről kell szólnia, ezért azt elmúlt 11 évben több mint 20 millió forinttal segítette a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány munkáját.

 

A Hajdúság és a Tisza között elterülő vidék Európa egyik madárparadicsomának számít, hiszen a vadmadarak nagyon magas egyedszámban élnek itt. Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány elnöke 1999-ben éppen ezért ezen a helyen hozta létre Magyarország első madárkórházát, ahol a kezdetekben évente 20-30 madarat kezeltek, ám mára évi 2-3000 szárnyas felépülését segítik. Az itt ápolt madaraknak körülbelül 60 százaléka térhet vissza a gyógyítást követően a természetbe, hozzávetőlegesen 20 százalékukat tartós sérülésük miatt a madárparkban gondozzák tovább, a fennmaradó 20 százalék pedig sajnos elpusztul.

 

Az évek alatt a kórház folyamatosan fejlődött: röntgengéppel és altatógéppel felszerelt rendelőt, műtőt, betegelkülönítőt és laborhelyiséget alakítottak ki, emellett számos kisebb-nagyobb röpdét, más néven voliert hoztak létre. A gyógyintézet megalakulása után hamar kiderült, hogy szükség lenne egy olyan intézményre is, ahol edukációs céllal bemutathatnák a madárkórház munkáját, a lábadozó madarakat, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire fontos odafigyelni a körülöttünk élő állatok védelmére, biztonságára. Pár évvel később, 2006 nyarán létre is jött a Madárpark, amelyben látványkórház, madármentő-kiállítás, madárkertek, öko-teleház, nagyröpde, tórendszer és játszókert is helyet kapott. A hortobágyi komplexumban megannyi eszközzel próbálják felhívni a figyelmet a madarak védelmére és a madárbalesetek megelőzésének fontosságára.

 

 

A madárbaleseteket gyakoriságuk alapján három nagyobb csoportra oszthatjuk: harmadukat mérgezések okozzák, újabb harmadukért áramütések felelnek, a fennmaradó egyharmad pedig egyéb okokból – autógázolás, kerítésbe akadás, ablaküvegnek ütközés stb. – következik be.

 

______________

Repülőgépek okozta madárbalesetek rendkívül kis számban fordulnak elő. A repülőtéri szakemberek ugyanis mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ilyen eseteket megelőzzék.

______________

 

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren például természetvédők közreműködésével, több módszerrel is igyekeznek elkerülni a járatok madárral történő ütközését. A légikikötő területéről rendszeresen begyűjtik a vércsefiókákat és más fiatal madarakat, majd biztonságosabb környezetbe helyezik át őket.

 

A balesetek típusából jól látható, hogy a madarakra leselkedő veszélyek szinte száz százaléka az emberi jelenlétnek tudható be. Azok a tárgyak, potenciális veszélyforrások – villanyoszlop és magasfeszültségű vezetékek, autó, tükröződő üvegfelületek stb. –, amelyek a baleseteket okozzák, eredetileg nem találhatók meg a természetben, így a madaraknak nem alakult ki az észlelő- és védekezőképességük ezek ellen. Jó hír azonban, hogy a balesetek kockázata csökkenthető és egy kis odafigyeléssel számtalan állat életét óvhatjuk meg.

 

Ha azonban mégis sérült madarat találnánk, fontos, hogy az alábbi, szakemberek által ajánlott lépéseket betartsuk:

  • Kezünkkel, kesztyűvel vagy kabáttal próbáljuk megfogni a sérült állatot, majd tegyük – lehetőség szerint – egy kartondobozba.
  • Azonnal hívjuk fel a madárkórház ügyeletét a 06-30/535-64-84-es telefonszámon, ahol elmondják, hogy mi a további teendőnk.

 

Például ablaknak ütközések esetén, ha a madár nagy valószínűséggel agyrázkódást szenvedett, nem biztos, hogy kórházi ellátásra van szükség. Pár órás megfigyelés után, amikor az állat magához tért és láthatóan visszatértek a testi funkciói, szabadon is engedhetjük.

 

______________

Ha azonban szárnytörés gyanúja áll fenn, azonnali műtétre, szakszerű segítségre van szükség, ilyenkor az említett ügyeleti számon minden fontos információt megadnak nekünk a mentés további menetéről.

______________

 

Akárcsak az emberi gyógyászatban, úgy az állatorvoslásban is kiemelt jelentősége van az egészségvédelemnek és a megelőzésnek. A mérgezések elkerülésének alternatív módja az élvefogó csapdák használata, amelyek nem károsítják az állatok egészségét. Az áramütések ellen azzal tehetünk, ha azonnal jelezzük az áramszolgáltatónak, amennyiben a környezetünkben veszélyes hálózati elemeket, villanyoszlopokat észlelünk, netán sérült állatot is találunk alattuk. Ez esetben a szolgáltató a kábelek leszigetelésével csökkentheti a balesetek kockázatát. A tükröződés okozta épületbaleseteknek pedig függöny vagy matrica felhelyezésével vehetjük elejét.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental nyári gumiabroncsa elnyerte az Auto Bild legjobb értékelését

A Continental PremiumContact 7 abroncsa „Példás" minősítést nyert el a német Auto Bild szaklap által legutóbb közzétett teszten (24/03/07. szám), melyen 54 másik nyári autógumit vizsgáltak. A 205/55 R 16 méretű nyári modelleket egy VW Golf VIII-on tesztelték. Az Auto Bild szerkesztői értékelésükben a következőket írták a PremiumContact 7-ről: „Prémium futófelületi mintázat, példaértékű teljesítmény vizes és száraz úton egyaránt, a legrövidebb vizes és száraz féktávolság, jó futásteljesítmény". A Continental Uniroyal márkájú RainSport 5 abroncsa „kielégítő” minősítést kapott a vizes időjárási körülmények között tanúsított tulajdonságainak köszönhetően.

2024. március 19. 14:43

Felvételi: ötezernél is többen jelentkeztek első helyen a győri egyetem színvonalas képzéseire

Közel öt és fél ezren jelentkeztek idén első helyen a győri Széchenyi István Egyetemre, majdnem annyian, mint a rekordszámokat hozó tavalyi évben. Az intézmény ezzel megerősítette helyét a legjobb hazai felsőoktatási intézmények között. Az adatok alapján a fiatalok pozitívan értékelik az egyetem magas színvonalú képzéseit és európai színvonalú infrastruktúráját.

2024. március 19. 13:04

PlayIT: nagyszabású gamer rendezvényeknek ad otthont a Széchenyi-egyetem

A gamingé és az e-sporté lesz a főszerep a győri Széchenyi István Egyetemen március 23-án, ahol a hazai gamerek legnagyobb rendezvénye, a PlayIT Széchenyi Game Fest kap helyet. Az országos eseményen többek között drónok, szimulátorok, izgalmas versenyek és ismert influenszerek várják az érdeklődőket.

2024. március 19. 11:35

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15