Európa-napi fesztivál: Online koncertek, beszélgetések, gasztroélmény és tombolasorsolás

forrás: Prím Online, 2021. május 11. 09:49

Virtuális formában rendezték meg május 9-én az Európa-napi fesztivált. Közel tízezren vettek részt az ingyenes online eseményen, amelyen a változatos családi programok mellett nemcsak a hazai zenei élet kiemelkedő képviselői várták a kikapcsolódni vágyókat, de főzőshow és szakmai beszélgetések is színesítették a programot. 2257 lelkes sportoló teljesítette a 17 kilométeres virtuális futóversenyt. 

Az idei Európa-napi fesztivál egyik fő attrakciója a hazánk uniós csatlakozásának 17. évfordulója alkalmából rendezett 17 kilométeres virtuális futás volt. A távot május 1. és 9. között bárhol lehetett teljesíteni egyéniben vagy váltóban, érkeztek is eredmények az ország szinte minden pontjáról és az országhatárokon túlról is: például Szarajevóból, Kolozsvárról – de még Kazahsztánban és Kuvaitban is voltak, akik lefutották a 17 kilométert. Sokan úgy tervezték meg útvonalukat, hogy valamilyen európai uniós támogatásból megvalósult fejlesztés mellett is elhaladtak, és erről fényképet is küldtek. Az első kétezer teljesítőt a szervezők emlékéremmel jutalmazták, a tombolasorsoláson pedig különleges nyeremények találtak gazdára. 

 

Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke videóüzenettel köszöntötte az ünneplőket: „Ma, az Európa-napon egyszerre ünnepeljük az Európai Unió létét, és egyszerre hívjuk közös szövetségbe mindazokat, akik számára az Európai Unió a biztonságot, a gyarapodást, nemzeti identitásunk megerősödését jelenti, és készek meg is harcolni érte!" - fejtette ki.

 

„Az Európa jövőjéről szóló konferencia nyújtotta idő elég lesz arra, hogy hangot adjunk elképzeléseinknek, rámutassunk a még megjavítandó feladatokra, és küzdhessünk közösségeink sikerességéért. Európa jövője a jelen problémáinak megoldásában van, és ebben mindannyian részt kell vegyünk!” - üzente Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke.

 

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos így köszöntötte honfitársait az Európa-nap alkalmából: „Május 9-én együtt ünnepeljük a leghosszabb európai békét és jólétet megalapozó közösség születését. Európában lassan 76 éve béke van, szabadság és egyetértés. Mi magyarok sajnos csak később tudtunk ehhez a közösséghez csatlakozni, jóllehet mindig is odatartozók voltunk. 1956-ban, 1989-ben is egyértelművé tették a magyarok: ahogy a múltunk, a jelenünk és a jövőnk legyen európai! Erre egészen 2004-ig kellett várni. 17 év és egy újabb generáció távlatából ezt már adottságnak vesszük, amire magyarok több generációja is hiába várt.”

 

A fesztivál délelőttjén a gyermekeket élő koncerttel szórakoztató Kaláka együttes lépett fel, majd délután Ágoston Béla és Danny Bain repítette el a legkisebbeket a mesék világába. A komolyabb témák iránt érdeklődők a nap első felében a digitális átállásról szóló beszélgetéshez kapcsolódhattak, amelynek résztvevői Navracsics Tibor kormánybiztos, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Mácsai Pál, az Örkény Színház alapító-igazgatója és Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője voltak. Délután a hulladékmentesség témáját járta körül Bauer Zsolt (Climate Reality Project), Horváth Bálint (Holland Nagykövetség) és Tóth Andi blogger. A gasztronómia szerelmesei otthonról követhették Mautner Zsófi főzőshow-ját, a napot pedig Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra élő koncertje zárta.

 

Az Európa-napi online műsorokat az Európa Pont Facebook-oldalán lehet visszanézni.

 

A fesztivált az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája rendezte.  

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05