Magyarok fejlesztették a Balti villamosenergia-ipari rendszerirányítók közös platformját

forrás: Prím Online, 2021. június 9. 09:56

A három balti rendszerüzemeltető a Baltic Transparency Dashboard 2.0. fejlesztésére nemzetközi tendert írt ki, amelyet a magyar konzorcium nyert el tavaly decemberben. A Navitasoft az üzleti megvalósításáért felelt, az Integral Vision az alkalmazás fejlesztését látta el. Az új adatközlési portál a piacon egyedülálló módon egyablakos tájékoztatást biztosít az energiatermeléssel, -kapacitással, -átvitellel kapcsolatban a régió szereplői számára. A szabad és nyitott energiapiacon az átláthatóság elengedhetetlen, mivel nagyban hozzájárul a tisztességes verseny kialakulásához, és segít egyenlő feltételeket biztosítani a piaci szereplők számára.

Az észt Elering, a lett AST és a litván Litgrid villamosenergia átvitelirendszer-üzemeltetők (TSO) célja egy olyan megoldás kidolgozása volt, amely egy helyről és átlátható módon teszi hozzáférhetővé a Balti piacokra vonatkozó valamennyi adatot, képes azt naprakészen tartani és lehetőséget biztosít a jövőben további adattípusokkal való kiegészítésére. Az EU energiapiaci irányelvei, illetve nemzeti jogszabályok különböző adatszolgáltatási kötelezettséget írnak elő a piaci szereplők számára, amelyet a honlapjukon, tőzsdei platformokon, illetve az ENTSO-E átláthatósági platformján keresztül kötelesek publikálni. Ugyanakkor a balti rendszerüzemeltetők a villamosenergia piacokra vonatkozóan további adatokat is közzétesznek önkéntesen. Az oldalakon az információk felkutatása és a piaci helyzet világos megértése erőforrás igényes és nehézkes. Erre nyújt megoldást a magyarok által fejlesztett, júniusban élesített platform. „A három balti szolgáltató az AST-t bízta meg, hogy pályázatot hirdessen informatikai fejlesztések beszerzése céljából. Hat ajánlat érkezett be hozzánk, melyből a legjobb ár-érték arányt a Navitasoft pályázata képviselte. Az általuk benyújtott javaslat úgy volt képes kielégíteni a követelményeket, hogy a leghatékonyabb technológiai megoldásokat alkalmazva árazásban is versenyképes tudott maradni” - mondta Mārtiņs Kalniņs, az AST rendszerszintű szolgáltatásainak vezetője.

 

 

„2020 nagyszerű év volt az energiapiaci fejlemények szempontjából a Baltikumban. Rendkívül büszkék vagyunk, hogy mi is kulcsszerepet játszhatunk abban a folyamatban, mely során a regionális szereplők tovább mélyítik a piaci integrációt annak érdekében, hogy egy erős, egységes balti energiapiacot fejlesszenek ki, mely szabadpiaci elveken alapszik és erősíti a kapcsolatokat Európa többi piacaival. Miután megvalósítottuk az egységes baltikumi gázpiac kialakítását célzó ú.n. „Common Zone” platformot, ezzel az új projekttel támogathatjuk a közös balti villamosenergia-piac fejlődését is” - mondta A. Balogh Kornél, a Navitasoft Zrt. üzletfejlesztési vezetője.

 

 

Az Integral Vision a tervezési feladatokban – ideértve az architekturális és felülettervezést – valamint a backend és frontend fejlesztésben vállalt szerepet. Az új oldalt Drupal alapokra építették, amely biztonságos és stabil adatkezelésre képes nagy adatmennyiség esetén is, továbbá testreszabhatóságot és rugalmas programozási lehetőséget biztosít. A portálba számos API kapcsolódási pontot építettek, ezzel biztosítva az érdekelt felek számára az automatizált adatszolgáltatás lehetőségét. A felület tervek készítésénél a használhatóság mellett kiemelt szempont volt a komplex adatok befogadásának segítése, melynek köszönhetően az új Baltic Transparency Dashboard nem csak megbízható és naprakész adatszolgáltatás, de vizuálisan is vonzó felhasználói élményt nyújt majd a felület felhasználói számára. Komplex virtualizációs megoldással alakítottuk ki az üzemeltetési hátteret, az oldalletöltést 1s alá szorítottuk száz konkurrens felhasználóra. A Navitasoft munkatársainak mély energetikai tudása folyamatosan mutatta az utat a fejlesztőink számára, így arra tudtunk fókuszálni, hogy a lehető leghatékonyabban hozzunk létre gazdag felhasználói élményt. A Drupal 9 rendszer kiváló integrációs platformnak bizonyult, rendkívül komplex folyamatokat voltunk képesek egyszerűen kiszolgálni” - tette hozzá Kulcsár Zsolt, az Integral Vision ügyvezető igazgatója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09