A vállalatirányítási rendszerek már nem a nagyok privilégiumai

forrás: Prím Online, 2021. június 30. 09:55

A nagyvállalatok alatti szegmensekben is a talpon maradás feltétele a céges erőforrások módszeres és célirányos használata. A tervezhetőséghez elengedhetetlen egy jól működő vállalatirányítási rendszer, amelynek egyik hazai fejlesztésű, szerethető változatát a Deloitte és a CO3 együttműködése teszi minden eddiginél könnyebben hozzáférhetővé a kis- és közepes cégeknek.

A vállalatirányítási rendszerek (Enterprise Resource Planning, ERP) évek óta kötelező tartozékai a nagyvállalati működésnek. Főként anyagi okokra vezethető vissza, hogy a kisebb szereplők csak visszafogottan tudták kiaknázni az ERP-k előnyeit, pedig ezek rendkívül sokrétűen és számos ponton képesek hozzájárulni a működés hatékonyabbá tételéhez. Egy körültekintően kiválasztott megoldás révén a menedzsment és a tulajdonosok valós idejű képet kaphatnak a vállalat helyzetéről, az átlátható és automatizált pénzügyi folyamatok feleslegessé teszik a komplikált és csak néhány beavatott által értelmezni tudott Excel táblákat, egyszerűbbé válik a jogszabályi megfelelés, vagy előre láthatóvá válnak a cégre leselkedő pénzügyi veszélyek, beazonosíthatókká a felmerülő lehetőségek. 

 

„Elérkeztünk ahhoz a fordulóponthoz, amelynél a kisebb cégeknek is számolniuk kell egy ERP megoldás bevezetésével, amennyiben versenyben akarnak maradni” – mondta Simonyi Dénes, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere. A szakember szerint a digitális transzformáció felgyorsulása – amelyhez a számos negatív következménnyel járó pandémia is hozzájárult – a kis- és közepes méretű vállalkozásokra (kkv-k) is erőteljesebb ösztönzést gyakorol. „Egyfelől közelebb hozta a kkv-khoz ezeket a lehetőségeket: pár éve még kuriózumnak számított egy komplex vállalatirányítási rendszer használata ebben a mezőnyben, manapság viszont egyre több, mind jobban testre szabható, könnyebben megugorható megoldás áll rendelkezésre. Másfelől viszont a tartós bizonytalanság olyan elvárásokat támaszt a kisebb szereplőkkel szemben, amelyekre sokkal jobb és hatékonyabb választ adhatnak egy jól megválasztott ERP segítségével” – tette hozzá Simonyi Dénes. 

 

A pandémia első hulláma egyfajta tesztidőszaknak bizonyult az online csoportmunkát támogató és munkafolyamatokat optimalizáló, automatizáló alkalmazásokból összeállított, átfogó csomagot kínáló CO3-nak. A nyolc fő funkcióval (CRM, számlázás, projektmenedzsment, raktár, dokumentumkezelés, teendőlisták, csoportnaptár és emailkezelés) rendelkező megoldás révén a kkv-k sokat lendíthetnek működési hatékonyságukon, akár az irodában, akár attól távol zajlik a munkavégzés.

 

„A hazai piacon elsőként a Deloitte indította el az Emerging ERP területet, amelyben azonnal megláttuk az együttműködés lehetőségét” – közölte Gál Tamás, a CO3 Kft. technológiai vezetője, aki szerint a járványhelyzet részben rákényszeríti, részben pedig hozzá is segíti a kisebb cégeket ahhoz, hogy digitalizálják, optimalizálják működési folyamataikat. „Tapasztalataink szerint az informatikai szaktudás mellett folyamatszemléletre, erős pénzügyi szaktudásra és a jó gyakorlatok ismeretére is nagy szükség van – ez az, amit a Deloitte-tal közösen, egymást erősítve, professzionális csapatként tudunk nyújtani” – tette hozzá a CTO.

 

„A világjárvány egyik jól kitapintható következménye, hogy a ráfordítások szintjén is felértékelődött a kkv-k informatikai infrastruktúrája” – vélte Erdei Márton, a Deloitte Private tanácsadás üzletágának menedzsere. A hazai, jellemzően családi vagy szűkkörű magántulajdonban álló társaságok körében minden olyan IT megoldás, ami a közvetlen, tipikusan egyszemélyi, manuális irányítást tudja decentralizálni, egyik napról a másikra érzékelhető versenyelőnyt jelenthet. Ez sok esetben azonban együtt jár olyan vállalatirányítási tabuk ledöntésével is, mint az egyes kulcs emberek nélkülözhetetlenségi mítosza. Az erre való törekvési hajlandóságot viszont mind a pandémia szülte új piaci környezet és középtávú előrejelzések, az elérhető árú és testre szabható megoldások fokozhatják. Az ilyen kooperációk révén kerülnek kézzel fogható közelségbe ugyanis ezek a hatékonyságnövelő lehetőségek, mint amilyen a CO3-mal kialakított partnerség is. Gál Tamás úgy vélte, az együttműködés révén nem csupán a hazai ERP piacon reális cél a vezető hely el a kkv-szegmensben, hanem a külföldi piacok felé is megnyílhat az út.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15