A vállalatirányítási rendszerek már nem a nagyok privilégiumai

forrás: Prím Online, 2021. június 30. 09:55

A nagyvállalatok alatti szegmensekben is a talpon maradás feltétele a céges erőforrások módszeres és célirányos használata. A tervezhetőséghez elengedhetetlen egy jól működő vállalatirányítási rendszer, amelynek egyik hazai fejlesztésű, szerethető változatát a Deloitte és a CO3 együttműködése teszi minden eddiginél könnyebben hozzáférhetővé a kis- és közepes cégeknek.

A vállalatirányítási rendszerek (Enterprise Resource Planning, ERP) évek óta kötelező tartozékai a nagyvállalati működésnek. Főként anyagi okokra vezethető vissza, hogy a kisebb szereplők csak visszafogottan tudták kiaknázni az ERP-k előnyeit, pedig ezek rendkívül sokrétűen és számos ponton képesek hozzájárulni a működés hatékonyabbá tételéhez. Egy körültekintően kiválasztott megoldás révén a menedzsment és a tulajdonosok valós idejű képet kaphatnak a vállalat helyzetéről, az átlátható és automatizált pénzügyi folyamatok feleslegessé teszik a komplikált és csak néhány beavatott által értelmezni tudott Excel táblákat, egyszerűbbé válik a jogszabályi megfelelés, vagy előre láthatóvá válnak a cégre leselkedő pénzügyi veszélyek, beazonosíthatókká a felmerülő lehetőségek. 

 

„Elérkeztünk ahhoz a fordulóponthoz, amelynél a kisebb cégeknek is számolniuk kell egy ERP megoldás bevezetésével, amennyiben versenyben akarnak maradni” – mondta Simonyi Dénes, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere. A szakember szerint a digitális transzformáció felgyorsulása – amelyhez a számos negatív következménnyel járó pandémia is hozzájárult – a kis- és közepes méretű vállalkozásokra (kkv-k) is erőteljesebb ösztönzést gyakorol. „Egyfelől közelebb hozta a kkv-khoz ezeket a lehetőségeket: pár éve még kuriózumnak számított egy komplex vállalatirányítási rendszer használata ebben a mezőnyben, manapság viszont egyre több, mind jobban testre szabható, könnyebben megugorható megoldás áll rendelkezésre. Másfelől viszont a tartós bizonytalanság olyan elvárásokat támaszt a kisebb szereplőkkel szemben, amelyekre sokkal jobb és hatékonyabb választ adhatnak egy jól megválasztott ERP segítségével” – tette hozzá Simonyi Dénes. 

 

A pandémia első hulláma egyfajta tesztidőszaknak bizonyult az online csoportmunkát támogató és munkafolyamatokat optimalizáló, automatizáló alkalmazásokból összeállított, átfogó csomagot kínáló CO3-nak. A nyolc fő funkcióval (CRM, számlázás, projektmenedzsment, raktár, dokumentumkezelés, teendőlisták, csoportnaptár és emailkezelés) rendelkező megoldás révén a kkv-k sokat lendíthetnek működési hatékonyságukon, akár az irodában, akár attól távol zajlik a munkavégzés.

 

„A hazai piacon elsőként a Deloitte indította el az Emerging ERP területet, amelyben azonnal megláttuk az együttműködés lehetőségét” – közölte Gál Tamás, a CO3 Kft. technológiai vezetője, aki szerint a járványhelyzet részben rákényszeríti, részben pedig hozzá is segíti a kisebb cégeket ahhoz, hogy digitalizálják, optimalizálják működési folyamataikat. „Tapasztalataink szerint az informatikai szaktudás mellett folyamatszemléletre, erős pénzügyi szaktudásra és a jó gyakorlatok ismeretére is nagy szükség van – ez az, amit a Deloitte-tal közösen, egymást erősítve, professzionális csapatként tudunk nyújtani” – tette hozzá a CTO.

 

„A világjárvány egyik jól kitapintható következménye, hogy a ráfordítások szintjén is felértékelődött a kkv-k informatikai infrastruktúrája” – vélte Erdei Márton, a Deloitte Private tanácsadás üzletágának menedzsere. A hazai, jellemzően családi vagy szűkkörű magántulajdonban álló társaságok körében minden olyan IT megoldás, ami a közvetlen, tipikusan egyszemélyi, manuális irányítást tudja decentralizálni, egyik napról a másikra érzékelhető versenyelőnyt jelenthet. Ez sok esetben azonban együtt jár olyan vállalatirányítási tabuk ledöntésével is, mint az egyes kulcs emberek nélkülözhetetlenségi mítosza. Az erre való törekvési hajlandóságot viszont mind a pandémia szülte új piaci környezet és középtávú előrejelzések, az elérhető árú és testre szabható megoldások fokozhatják. Az ilyen kooperációk révén kerülnek kézzel fogható közelségbe ugyanis ezek a hatékonyságnövelő lehetőségek, mint amilyen a CO3-mal kialakított partnerség is. Gál Tamás úgy vélte, az együttműködés révén nem csupán a hazai ERP piacon reális cél a vezető hely el a kkv-szegmensben, hanem a külföldi piacok felé is megnyílhat az út.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05