Piacképes tudás a programozás, ingyenes kurzusok indulnak

forrás: Prím Online, 2021. július 15. 19:04

Munkanélküliek és karrierváltás előtt állók számára kínál ingyenes, alapszintű webprogramozó kurzust a HTTP Alapítvány, a Green Fox Academy és a Microsoft Magyarország partnerségével, melyre eddig összesen több mint ötezren jelentkeztek. Az önálló tanulási formát választók a nyár végéig kapcsolódhatnak be a kurzusba, a mentorált formára még egy hétig, július 19-ig lehet jelentkezni.

A digitalizáció térnyerésével egyre több területen van szükség legalább alapszintű kódolási, webfejlesztői készségekre, ezért könnyebben tudnak elhelyezkedni azok a munkakeresők, akiknek van legalább alapszintű tudásuk ezen a területen. Ezért indította el ingyenesen elérhető oktatási programját a HTTP Alapítvány.  A tananyag eredeti, angol nyelvű változatát, a junior programozó képzéseket szervező Green Fox Academy dolgozta ki 2020 tavaszán, emellett az alkalmazott metodológia is a bootcamp módszertanát követi. Egy évvel később, a Microsoft támogatásával és a HTTP Alapítvány közreműködésével, az anyag tovább fejlesztett változata magyar nyelven is elérhetővé vált az érdeklődők számára. A #MyFirstApp Coding Camp elnevezésű online programozó kurzus március végén lezárult első fordulójára közel 4000-ren regisztráltak.

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a programot a HTTP Alapítvány júliusban újra meghirdette, kifejezetten az álláskeresőkre fókuszálva. A résztvevők a kurzus leckéit egy automatizált platformon, teljesen önállóan végezhetik el, 120 kiválasztott jelentkező pedig arra is lehetőséget kap, hogy informatika tanárok mentorálásával haladjon végig a tananyagon. Az önálló tanulási formát választók száma már most meghaladja a 800-at, a mentorált kurzust választóké pedig az 500-at. A lehetőség egyértelműen eljutott a célközönséghez, hiszen az eddig jelentkezettek 88 százaléka álláskereső, több mint kétharmaduk (70%) pedig nő.

 

 

„A digitalizáció során egyre több olyan munkahely jön létre, ahol valamilyen szintű programozói tudás elvárás. Sok álláskereső szeretne elhelyezkedni ezen a területen, de a szükséges készségek megszerzéséhez vezető első lépések megtétele nehézséget jelent.  Ingyenes és mindenki számára nyitott programunk ehhez az elinduláshoz kínál segítséget számukra” – mondta a képzéseket szervező HTTP Alapítvány elnöke, Sisák Zoltán.

 

„A munkaerőpiac amúgy is gyors változását fokozta az, hogy a járványhelyzet miatt felgyorsult a hazai gazdaság digitális átalakulása. A digitális transzformáció versenyképesebbé teszi a gazdaságot, a digitális tudás pedig a munkavállalóknak segít abban, hogy többre legyenek képesek. A HTTP Alapítvány és partnereinek képzési programja követendő példa a társadalom és a gazdaság számára hasznos együttműködések sorában” – üdvözölte a kezdeményezést György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

 

„A programozás alapszintű ismerete egyre több szakmában elvárás, napjainkra a legváltozatosabb területek támogatására használnak alkalmazásokat, amelyek testre szabásához szükség van kódolói tudásra. Célunk, hogy minél több ember számára tegyük elérhetővé az ehhez szükséges ismereteket” – mondta el Szél Péter, a Green Fox Academy oktatásért felelős szakmai vezetője. „Az oktatási metodológiánkat úgy alakítottuk ki, hogy hatékonyan támogathassuk ezt a folyamatot. Képzésünk gyakorlatorientált, frontális oktatás helyett mentorálunk. A programozás mellett egyéb készségeket – többek között stresszkezelést, prezentálást, csapatjátékot – is fejlesztünk, ezzel is megkönnyítve a hallgatóink karrierváltását.”

 

„Szemmel láthatóan óriási az igény a digitális tudásra a munkaerőpiacon, hiszen képzett munkatársak nélkül a szervezetek nem tudják kihasználni a digitalizációban rejlő előnyöket.  Számunkra a digitális tudás széleskörű terjesztése első számú prioritás, ezért is támogatjuk a munkanélküliek digitális felzárkóztatását a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox-szal közösen. Minden olyan kezdeményezésben és összefogásban partnerek vagyunk, amelynek célja, hogy az embereket segítse a digitális készségek révén” – mondta Sőrés Tamás, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletág igazgatója és transzformációs vezetője.

 

Magyarországon, az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából idén készült felmérés szerint, két év múlva akár 26 ezer főre is ugorhat az IT szakemberek hiánya a hazai gazdaságban. A felmérés készítői szerint a digitalizáció és az innovatív technológiai fejlesztések ma már gyakorlatilag minden ágazatban elengedhetetlenné váltak. Az IVSZ és Microsoft korábbi tanulmánya legalább 25 százalékra teszi a digitális gazdaság súlyát a magyar GDP-ben. A Microsoft mintegy 25 millió ember átképzését támogatja világszerte.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05