Az ABB töltőire épül Katar legnagyobb elektromos buszinfrastruktúra-projektje

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 9. 11:37

Az ABB a világ egyik legnagyobb elektromos buszflottáját kiszolgáló, nagy teljesítményű töltési infrastruktúra tervezésére, szállítására, tesztelésére és üzembe helyezésére kapott megbízást.

A projekt keretében az ABB nagy teljesítményű töltési infrastruktúrát szállít ahhoz az 1000 elektromos járműből álló buszflottához, amely naponta 50 000 utast szállít Katar-szerte.   

 

Katar azt a célt tűzte ki, hogy a közösségi közlekedésben működő buszhálózata esetében az elektromos hajtás részarányát 2022-re 25%-ra, míg 2030-ra 100%-ra emeli. E terv keretében az emírség egy ütemben a világ egyik legnagyobb, e-buszokra épülő hálózatát kívánja kiépíteni.

 

A Mannai Trading Company-val, az infrastruktúra fejlesztésért felelős hatósággal, az Ashghallal, valamint a flottaüzemeltetővel, a Mowasalattal együttműködve az ABB nehézgépjármű-töltőberendezéseket tervez, illetve telepít Katar-szerte több helyszínen: négy autóbuszgarázsba, nyolc buszállomáson és 12 metróállomáson. A projekthez 3 évre szóló szerviz-megállapodás is tartozik.

 

 

Frank Muehlon, az ABB E-mobilitás divíziójának vezetője így nyilatkozott: „Az ABB 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájával összhangban arra törekszünk, hogy a technológia élvonalába tartozó, intelligens töltési megoldásainkkal elősegítsük, hogy a járműflottákkal ki tudják aknázni az e-mobilitásban rejlő lehetőségeket. Mivel a világ a zöld buszflották megvalósítása felé tart, így a megoldásainkkal azon a téren is élen járunk, hogy világszerte segítjük a nagyvárosokat és a régiókat megismerni az elektromos hajtás elő-nyeit, és bemutatni számukra, hogy az miként segíti elő az áttérést a tisztább és zöldebb közlekedési megoldásokra.”          

 

A projekt keretében az ABB több mint 125 MW töltési kapacitást, 1300 járműtelepi töltőcsatlakozót és 89 pantográfos töltőt szállít. Az utóbbiak közül négy mobil kivitelű lesz. Ezzel a Mowasalat teljes elektromos buszflottájának feltöltése biztosítható éjszaka, a járműtelepen való parkolás közben, míg üzem közben, a pantográfos töltők biztosítanak az üzemeltetők és az utasok számára egyaránt kedvező, gyors és kényelmes töltést, az utasforgalom megzavarása nélkül. 

 

Az ABB olyan adatkapcsolatot és interfészeket is szállít, amelyekkel a töltési infrastruktúra működése összekapcsolható és integrálható a Mowasalat flottairányítási rendszerbe (Mowasalat Fleet Management System), így biztosítva a flottaüzemeltetés folyamatos optimalizálását a hét minden napján. A flottairányítási rendszerbe történő integráláson túl, a töltők csatlakoznak az ABB Ability felhőre is, így biztosítva lesz az infrastruktúra 400 paraméteren alapuló távoli ellenőrzése és diagnosztizálása is. Ez a teljes körű megoldás maximalizálja az üzemidőt és a hatékonyságot, illetve megbízható töltési infrastruktúrát biztosít az utazóközönség számára is. 

 

Dr. Saad Ahmed Ibrahim Al Mohannadi, a Public Works Authority ‘Ashghal’ elnöke így nyilatkozott: „Katar már eddig is fontos lépéseket tett az éghajlatváltozás ellensúlyozására és a fenntarthatóság támogatására. Ennek keretében különböző helyi programokat és kezdeményezéseket indítottunk el, és hozzáláttunk a zöld közösségi közlekedési megoldások bevezetéséhez is. Katar ambiciózus célokat tűzött ki a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén, és jelentősen hozzájárul a klímaváltozás mérséklését, illetve az ahhoz való alkalmazkodást célzó világméretű törekvések sikeréhez is. Az e-mobilitási infrastruktúra kiépítése Katarban szintén ezeket a célokat szolgálja. A projekt kapcsán azért választottuk partnerünknek az ABB-t, mert osztja a zöldebb jövő megteremtésére vonatkozó jövőképünket, és olyan szaktudással rendelkezik, amely hatékonyan támogatja Katar környezetvédelmi és közösségi közlekedési céljainak elérését. Nagy várakozással tekintünk az ABB-vel folytatott együttműködés elé." 

 

Az ABB globális vezető szerepet játszik az elektromos járművek infrastruktúrája terén; a töltési és villamos energetikai megoldások teljes palettáját kínálja az elektromos autókhoz, hibrid buszokhoz, hajókhoz és a vasúti járművekhez. Az ABB 2010-ben lépett be az e-mobilitás piacára, és azóta több mint 85 országban több mint 400 000 elektromos járműtöltőt, köztük több mint 20 000 egyenáramú villámtöltőt és 380 000 váltóáramút értékesített, beleértve a Chargedot által forgalmazott termékeket is.   

 

Az ABB nagy teljesítményű töltőit már telepítették sok buszdepóban és a világ számos nagyvárosában is. Az ABB berendezései töltik Németország első, a Hamburger Hochban AG üzemeltetésében lévő elektromos buszflottáját is. Az ABB legutóbb a milánói közlekedési vállalat, az ATM San Donato járműtelepére terve-zett kísérleti programhoz szállított töltőberendezéseket. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05