Megjelent a Tisza-tó valaha készült legrészletesebb térképe

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 10. 13:02

Az ELTE térképészei segítségével elkészült hazánk második legnagyobb tavának minden korábbinál részletesebb, pontosabb térképe.

A "Barátom, a Tisza-tó" nevet viselő térkép elkészítése során az alkotók külön hangsúlyt fektettek arra, hogy egyaránt használható legyen horgászoknak, vízen közlekedőknek, túrázóknak és kerékpárosoknak.

 

A 1:26500-as méretarányú, 50×125 centiméteres térképen feltüntették a tó területén található helységneveket, kikötőket, strandokat, viharjelző állomásokat, gátkapukat, folyamkilométer-táblákat, múzeumokat, valamint az egyes területek vízmélységét is jelölték. Emellett nem maradhattak ki a horgászhelyek sem. A részletesség mellett kiemelt hangsúlyt kapott a tározó különböző területeinek régi, ma már sokak által nem ismert nevének szerepeltetése, így pl. Szartos, Három-ág, Ispán-tava, Nagy-morotva, Hód, Gaznyilas, Fordító.

 

A vízügyi szakemberekkel egyetértésben és egyeztetve az ún. öblítőcsatornákat is"visszakeresztelték" a korábbi vagy az építés után használt régi nevükre (a korábbi számozásuk feltüntetése mellett).

 

 

A most elkészült térkép nemcsak minden korábbinál pontosabb és részletesebb, hanem alapja egy leendő applikációnak is, mert rendelkezik azzal a digitális háttérrel, ami ezt lehetővé teszi. Az applikáció a térképet felhasználva aktuális tájékoztatást fog adni, emellett segítséget nyújt a szárazföldi és vízi közlekedésben. A felhasználó javasolt közlekedési útvonalat kap majd, ezenfelül lehetősége lesz elmenteni a megtett útvonalait, amit a későbbiekben újra felhasználhat, vagy meg is oszthat másokkal.

 

Az adatok felvételében és szerkesztésében részt vettek az ELTE Informatikai Kar Térképtudomány és Geoinformatikai Intézetének oktatói (Elek István, Faragó Imre, Kovács Béla) és hallgatói. A térkép főszerkesztője a nemrég végzett Kulcsár Hajnalka volt.

 

A kiadvány készítésében közreműködtek még a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkatársai, valamint a Tisza-tavi önkormányzatok. De segítséget kaptak a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságtól, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól és a Hortobágy Nemzeti Parktól is.

 

A térkép mostantól már kapható a térségben működő horgászboltokban, a Tisza-tavi kikötőkben, és a Horgászati Központban is.

 

A készítők bíznak abban, hogy ez a térkép is hozzájárul ahhoz, hogy közelebb hozzák az emberek számára a Tisza-tó adta természeti csodákat.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05