Klímasemleges elektromos rollerekkel fejleszti Budapest közlekedését a TIER

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 11. 12:03

150 elektromos járművel indítja el budapesti rollermegosztó szolgáltatását Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója, a TIER. A német cég a legújabb fejlesztésű újgenerációs, ”TIER V” típusú e-rollerjeit hozza el a magyar fővárosba, amelyek kifejezetten az európai nagyvárosok útviszonyaira lettek optimalizálva. A járművek akkumulátorait közvetlenül a helyszínen cserélik ki a társaság munkatársai, ezzel biztosítva a rollermegosztó rendszer klímasemlegességét. A TIER a fővárossal és a kerületekkel szoros együttműködésben segít a városi közlekedéssel járó emisszió csökkentésében. 

Budapest a legújabb nagyváros, ahol a berlini székhelyű TIER elérhetővé teszi a közlekedés megújítására irányuló szolgáltatásait. Így mostantól a magyar főváros belső kerületeiben is a nap huszonnégy órájában a felhasználók rendelkezésére állnak a társaság elektromos rollerjei. A világ több mint százharminc városában jelen lévő TIER a városvezetéssel szoros együttműködésben kiemelt figyelmet fordít a különböző kerületekre vonatkozó, az e-rollerek használatát és parkolását szabályozó előírások betartására. 

 

„Új, környezetbarát és fenntartható közlekedési alternatívát kínálunk a budapestieknek, illetve az ide látogató vendégeknek. A TIER elektromos rollerjeinek segítségével károsanyag-kibocsátás nélkül juthatunk el a város egyik pontjából a másikba. A fővárosi utak forgalmának enyhítése mellett járműveinkkel Budapest legizgalmasabb helyeit is gyorsabban és egyszerűbben felkereshetik a felhasználók, így szolgáltatásunk elindításával az újranyitást is segítjük” – mondta el Lendvai Tímea, a TIER magyarországi képviselője. 

 

 

A TIER e-rollerek lemerült akkumulátorai a helyi üzletekből és kávézókból álló, folyamatosan bővülő partnerhálózat tagjainál cserélhetőek feltöltöttekre. A társaság saját alkalmazottakból álló csapata ezeken az átvevőpontokon cseréli ki a lemerült akkumulátorokat feltöltöttekre, jelentősen csökkentve ezzel a rendszer üzemeltetése érdekében megtett utakat. Ennek a fenntarthatósági szempontból komoly áttörést jelentő módszernek köszönhetően a társaság rollermegosztó szolgáltatása teljesen klímasemlegessé vált 2020 januárjától. Ezen túlmenően a TIER minden telephelyén zöld energiát használ, járművei pedig elektromos meghajtásúak az emisszió csökkentése, elkerülése érdekében. A TIER ökolábnyomának további csökkentését segíti az is, hogy a cég e-rollerjei jelenleg a leghosszabb élettartamúak a piacon. 

 

“A fenntarthatóság kiemelten fontos számunkra, és ez a szolgáltatásaink minden elemét meghatározó alapérték is egyben. Felelősséget vállalunk tevékenységünkért, amely minden esetben megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi és társadalmi normáknak” – mondta el Lendvai Tímea, a TIER budapesti City Managere. 

 

A társaság piacra lépésének részeként nemrégiben nyitotta meg Tech Hub néven magyarországi technológiai innovációs központját a Makery magyar digitális termékfejlesztő csapat felvásárlását követően. Ezzel Berlin és London mellett Budapest lett a harmadik olyan város, ahol az IT-szakemberek és designerek a TIER felhasználóinak szánt alkalmazásokon dolgoznak. A magyar szakemberek – kezdetben még a Makery munkatársaiként – már 2018-tól, vagyis szinte a TIER elindítása óta együtt dolgoznak a német vállalattal.

 

“A budapesti fejlesztőközpontnak jelenleg harminc munkatársa van, de már a rövidtávú terveink között is szerepel a létszám megduplázása. Rengeteg új feladaton dolgozunk, mivel minden új város, új jármű, új szabályozás, új fizetési megoldás egyben új fejlesztési feladatot is jelent. Mindemellett a TIER-re a kezdetektől jellemző a folyamatos innováció, ami további fejlesztéseket igényel” – mondta el Zsédely Balázs, a budapesti Tech Hub igazgatója.

 

 

Európai alapítású vállalatként a TIER kifejezetten a kontinens nagyvárosainak adottságait figyelembe véve alakította ki járműveit. A társaság a legmodernebb, újgenerációs, “TIER V” elektromos rollerjeit hozta el Budapestre. Az új típus folyamatos nagyvárosi használatra lett tervezve, várható élettartama 5 év, de teljes modularitásának köszönhetően minden alkotóeleme cserélhető vagy javítható, így tulajdonképpen bármeddig használható. A TIER V széles, nagyméretű kerekei segítenek abban, hogy úthibák esetén, illetve keskeny utcákon is könnyen és biztonságosan irányítható legyen a roller. A közlekedés biztonságát olyan továbbfejlesztett megoldások szolgálják, mint a három, egymástól függetlenül működő fék, a stabil fogást biztosító kormány és a kifejezetten erős fényű lámpa. Az e-roller indexszel is fel van szerelve a 360 fokos láthatóság érdekében, s ennek köszönhetően a felhasználó biztonságosan jelezheti irányváltási szándékát. A járművek mindegyike fel van szerelve új fejlesztésű első és hátsó jelzőfényekkel. A felhasználók kényelmét szolgálják az olyan további extrák, mint a széles fellépő és a vezetéknélküli telefontöltő. A TIER rollermegosztó szolgáltatása ezeknek az extráknak köszönhetően kiemelten biztonságosnak tekinthető, és jobb felhasználói élményt is nyújt egyben. A felhasználókat a fentieken túl egy minden útra kiterjedő biztosítás is védi.  

 

A TIER klímasemleges e-rollerjeivel a szolgáltatás hazai elindítását követően elsőként a VIII., a IX. és a XI. kerület határain belül utazhatnak a felhasználók. Ezt a területet elhagyva a jármű sebessége automatikusan 5 km/h-ra csökken, a rollerek kijelölt zónán túli parkolását pedig különdíj felszámolásával kívánják megelőzni. A TIER a további kerületekkel is tárgyalásokat folytat a működési terület bővítése érdekében.

 

A szolgáltatást első alkalommal kipróbálók a BUDAPEST kóddal térítésmentesen juthatnak két feloldáshoz és egy 20 perces utazáshoz*. A TIER használatához a mobilalkalmazás letöltését követően a felhasználó az appban elérhető térképen keresheti meg a hozzá legközelebb eső rollert, amelyet a kormányon található QR-kód beolvasásával tud aktiválni. Az utazás egy megfelelő parkolóhelyet keresve a kitámasztó lehajtásával, majd a TIER appban a „Használat befejezése” gomb megérintésével fejezhető be. 

 

A feloldási díj 250 Ft, a rollerezés percdíja pedig 50 Ft. A fizetés bankkártyával és PayPalon keresztül egyaránt lehetséges. 

 

A TIER bemutatkozó videója: 

 

___________ 

* Felhasználónként csak egy kód érvényesíthető. A kódok 2021. szeptember 30-ig érvényesek, és aktiválás után legfeljebb 14 napig használhatóak fel. A kód felhasználását követően a TIER általános árazása lép életbe. 

Kulcsszavak: elektromos roller TIER

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05