Magyar informatikusok kiemelkedő sikere Grazban

forrás: Prím Online, 2021. október 1. 12:39

A múlt héten Grazban lezajlott a szakmák Európa bajnoksága, a EuroSkills 2021. A versenyen 31 ország közel 400 fiatal szakembere mérte össze szakmai tudását 38 szakmában. A 26 fős magyar csapat négy arany, egy ezüst, egy bronz, valamint hat kiválósági éremmel tért haza, továbbá a bemutató szakmákban is született egy ezüst- és egy bronzérem. A kiemelkedő eredményből a két informatikai szakma képviselői is alaposan kivették a részüket. A rendszerüzemeltető csapat - Papp Ádám és Bóné Áron - szoros küzdelemben lett második, míg a webfejlesztőknél Mérő Bálint magabiztos versenyzéssel szerezte meg az aranyérmet. 

Az EuroSkills versenyen 26 éves kor alatti fiatal szakemberek vesznek részt, a tagországok a saját nemzeti válogatójukon választják ki, hogy az egyes szakmákban ki képviselheti az országot. Magyarországon a szakmai versenyek koordinálását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara látja el, de a válogatók megszervezése, valamint a nemzetközi versenyre történő felkészítés ipari szereplők és szakmai szervezetek támogatásával zajlik. A EuroSkills-t kétévente rendezik meg, a köztes években a WorldSkills-re, vagyis a szakmai világbajnokságra kerül sor. Mindkét rendezvényre jellemző, hogy látványos nyitóünnepséggel kezdődik, több tíz- vagy százezer látogató előtt, 3-4 napon keresztül vetélkednek egymással a fiatal szakemberek, majd egy ünnepélyes záróceremónián adják át az érmeket a legjobbaknak. A magyar informatikusok hagyományosan jól szerepelnek a nemzetközi versenyeken, a korábbi években számos érmet gyűjtöttek be fiatal szakembereink.

 

Mérő Bálint webfejlesztő versenyző a dobogó legfelső fokán (forrás: HTTP Alapítvány)

 

Három éve Budapest volt gazdája a szakmák Európa bajnokságának, és már ott is szép eredményt értek el a magyar informatikusok. A következő európai seregszemle eredetileg 2020 őszén lett volna Ausztria szervezésében, de a pandémiás helyzet miatt egy évvel eltolódott a rendezvény. 

 

A két informatikai szakmában a nemzeti válogató még 2019-ben lezajlott, így a kiválasztott versenyzők számára több mint két év állt rendelkezésre a felkészüléshez. Mérő Bálint a webfejlesztőknél harcolta ki az indulás jogát. Ő a budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában szerezte meg az alapokat, majd diáktársaival közösen nekiállt egy online feladatlapkészítő alkalmazás fejlesztésének. A Redmenta névre keresztelt rendszer ma már az egyik legszélesebb körben használt, online tesztek készítésére szolgáló webes szolgáltatás.

 

Mérő Bálint webfejlesztő verseny közben (forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) 

 

A rendszerüzemeltető Papp Ádám a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnázium tanulója volt, jelenleg a GetCon Hungary Zrt. junior szakembere. Eredetileg a Gloster Kft-nél dolgozó, a 2019-es kazani világbajnokságon kiválósági érmet szerző Mészáros Bálint volt a csapattársa, de miután Bálint nem tudta vállalni a pandémiás helyzet miatt megváltozó felkészítési ütemet, a helyére új versenyző érkezett. Bóné Áronra, a váci Boronkay György Műszaki Szakgimnázium volt tanulójára, valamint a WorldSkills 2022 válogatóverseny 2. helyezettjére esett a választás, aki tudásban és tapasztalatban hamar felzárkózott csapattársa mellé. 

 

A tréning mindkét szakma esetében a HTTP Alapítvány irodájában zajlott, a fiatalok összesen 190 munkanapot töltöttek Csőke János, illetve Sisák Zoltán szakértők irányítása mellett intenzív felkészüléssel. A rendszerüzemeltetők Linux és Windows szerverek telepítését és felügyeletét, valamint Cisco eszközökből álló hálózatok beállítását gyakorolták. A webfejlesztő szakmában backend, frontend, valamint tartalomkezelő rendszerek fejlesztési feladataival folyt a felkészülés.

 

A grazi verseny nagyon izgalmasan alakult. Az informatikai rendszerüzemeltetőknél Ádám és Áron az első napon nagyot ment: a rendkívül ritkának számító 100%-os teljesítménnyel zárták a linuxos első napot. A Windows szerveres második és a ciscos harmadik nap is jól sikerült, de ekkor már a vetélytársak is kitettek magukért. Sejthető volt, hogy dobogóra állhatnak a fiúk, csak az nem volt biztos, hogy annak melyik fokára. A rendkívül kiélezett versenyben, a száz pontos értékelési skálán alig két ponttal lemaradva a francia csapat mögött, végül második lett a magyar informatikus duó.

 

Az informatikus versenyzők és szakértők az eredményhirdetés után. Balról-jobbra: Csőke János informatikai rendszerüzemeltető szakértő, Bóné Áron informatikai rendszerüzemeltető versenyző, Papp Ádám informatikai rendszerüzemeltető versenyző, Sisák Zoltán webfejlesztő szakértő, Mérő Bálint webfejlesztő versenyző (forrás: HTTP Alapítvány) 

 

Bálint a webeseknél rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Az első napon, amikor kizárólag frontendes feladatok voltak, a pontok nagy részét begyűjtötte, és mint utóbb kiderült, már ekkor az élre ugrott. Másnap a backend fejlesztésé volt a főszerep, ami Bálint kimondott erősségének számított. Ennek megfelelően itt is az egyik legjobb produktum lett az övé, csupán a francia versenyzőnek lett tizedekkel jobb értékelése. A harmadik napon az előző napi backendhez illeszkedő felhasználói felületet, valamint egy webhelyet kellett elkészíteni WordPress tartalomkezelő rendszer segítségével. A magyar webfejlesztő versenyző ezekben is kiemelkedőt nyújtott, így Mérő Bálint végül nagy fölénnyel szerezte meg az aranyérmet.

 

Jövőre Sanghaj ad otthont a világbajnokságnak, ahol szintén ott lesznek fiatal informatikusaink. Az új versenyzők felkészítése már megkezdődött. Reméljük ők is bebizonyítják, hogy a magyar informatikus szakemberek a világ legjobbjai között vannak.

 

Az informatikus versenyzők felkészítését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara partnereként a HTTP Alapítvány, a GetCon Hungary Zrt., a Gloster Infokommunikációs Nyrt., az AutSoft Zrt., a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, valamint a Cisco Magyarország támogatta.

 

Videó az eredményhirdetésről

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05