A nők arányának növelését szorgalmazza az IKT szektorban a Huawei

forrás: Prím Online, 2021. október 15. 16:01

A nők számának növelése a technológiai területeken kiemelt érdek, Magyarországon is támogatni kell a női mérnökök, műszaki végzettségűek minél nagyobb arányát az IKT ágazatban. Ezért a Huawei Technologies bejelentette, csatlakozik a Woman in Technology Hungary Egyesülethez, hogy jó példák felkeresésével, bemutatásával és képzések támogatásával tegye vonzóbbá Magyarországon a nők, lányok számára a technológiai ágazatot. A vállalat lépése különösen annak fényében jelentős, hogy az Eurostat legfrissebb adatai szerint az elmúlt tíz évben tovább csökkent - 19,6-ról 17,2 százalékra - az informatikai, műszaki végzettséggel foglalkoztatott nők aránya az EU-ban.

A Woman in Technology Hungary Egyesület (WITH) márciusban alakult, hogy összefogja, képviselje a technológia területén tevékenykedő női vezetőket és népszerűsítse a műszaki területeket a nők és lányok körében. A Huawei Technologies, mint a világ egyik vezető távközlési és infokommunikációs (IKT) megoldásszállítója, a szervezet céljait kiemelkedően fontosnak tartja társadalmi, gazdasági és a vállalati értékek, érdekek szintjén egyaránt. A Huawei ezért támogatta az idei Internet Hungary konferencián az egyesület szervezte Women for Tech – Tech for Women szekciót, majd bejelentette csatlakozását a WITH-hez. Gecse Mariann, a Huawei Technologies magyarországi és nyugat-balkáni kormányzati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója írta alá a belépési nyilatkozatot.  

 

Az Európai Unióban mindössze 18 százalék az IKT ágazatban dolgozó, 17 százalék a műszaki közép- és felsőoktatásban tanuló nők aránya*, és jelenleg a 6 és 10 év közötti lányok mindössze 3 százaléka szeretne „számítógépekkel, telefonokkal” foglalkozni felnőtt korában.  Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint a 2010-es 19,6 százalékról 2020-ra 17,6 százalékra csökkent az IKT végzettséggel foglalkoztatott nők aránya az EU-ban.  Ám Magyarországon is alig van olyan ágazat, amelyben annyira alulprezentált lenne a nők aránya, mint az infókommunikációs, távközlési szektorban. Hazánkban az informatikusok közül csak minden tizedik nő**, miközben számos olyan pozíció van, amely kiváló lehetőségeket nyújtana számukra is. A jelenség oka több kutatás szerint is az oktatásban és a sztereotípiákban keresendő: a mérnöki, informatikusi munkaköröket nem tartják nőiesnek, kreatívnak, sokszínűnek, ezért a nők ritkábban tanulnak tovább ilyen irányba, nagyon alacsony számban jelennek meg az IKT oktatásban és munkaerőpiacon.

 

A Huawei szerint a 21. század egyik legfontosabb kihívása, hogy áthidalja a nemek közötti digitális szakadékot, hogy az ne a leszakadás újabb forrása legyen. A vállalat ezért kiemelten fontosnak tartja a jó női példák, minták népszerűsítését, a képzések és oktatás támogatását – mondta Gecse Mariann. A Huawei Technologies magyarországi és nyugat-balkáni kormányzati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója hozzátette, a vállalat ezért támogatja a Woman for Tech – Tech for Woman szekciót az Internet Hungary-n és ezért csatlakozik a Woman for Technology Hungary Egyesülethez is. Ez utóbbinak többek között tagja a Vodafone Magyarország és a Lenovo Hungary is. 

 

 

Támogatás a fiatal női mérnöktehetségeknek

A Huawei magyar leányvállalatának belépése a WITH egyesületbe, és a nők infókommunikációs szektorban való nagyobb szerepvállalásának támogatása nem előzmény nélküli a cég életében. A vállalat globálisan számos olyan projektet támogat, amely kifejezetten a nők szerepét igyekszik megerősíteni az IKT szektorban. Ilyen többek között a 2020. decemberében indult „TECH4HER” ösztöndíj-, vagy Huawei Women Developers (HWD) globális program, amelyet a női fejlesztők támogatására indítottak, továbbá társszervezői voltak az idei BRICS női innovációs versenynek is. 

 

A vállalat Magyarországon rendkívül népszerű, SEEDs infokommunikációs tehetséggondozó programjaiban való részvételnél a pályázás során a lány mérnökhallgatók elsőbbséget élveznek a velük hasonló elbírálást kapott fiúkkal szemben. Ennek köszönhetően tavaly és idén, a SEEDs-ben a női résztvevők aránya elérte a 30 százalékot.

 

Továbbá a cég képviselői fórumokon és iskolákban is felszólalnak, hogy bátorítsák és nyitottá tegyék a lányokat a mérnök és a természettudományos területek felé. A mostani Internet Hungary Woman for Tech – Tech for Woman szekcióban pedig az IKT területén sikeres női doktoranduszok, menedzserek és startupperek megszólaltatását támogatják. 

 

__________________

*  Eurostat - https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=ICT_education_-_a_statistical_overview#Employed_persons_with_an_ICT_education_by_sex

**  European Commission Digital Scoreboard 2020 - https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/women-digital-scoreboard-2020

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05